Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Melyik a világ leghíresebb festménye?

Sok híres festmény létezik a világ múzeumaiban, de a legismertebb - és legtitokzatosabb - minden bizonnyal Leonardo da Vinci "Mona Lisa" című műve.

Ha minden igaz, a történet ott kezdődött, hogy 1505-ben egy gazdag firenzei polgár, Francesco del Giocondo azzal a kéréssel kereste fel Leonardo da Vincit, hogy készítsen portrét 22 éves feleségéről, Madonna Lisáról. De ez sem teljesen biztos. Ami tény, hogy a kész, 77 x 53 cm nagyságú portré mára elmúlt 500 éves, s népszerűsége töretlen: naponta ezrek állnak sorban a párizsi Louvre-ban, hogy lássák.

A Mona Lisa minden bizonnyal a legtitokzatosabb festmény, amit ismerünk, elsősorban a mosolya miatt, amit a nő szája sarkában láthatunk. A híres kétértelmű mosoly a boldogság és szomorúság határai között lebeg. Egyesek szerint a modell arcán az eljövendő gyermekáldás öröme tükröződik, mások arcbénulásra vagy a fogak mániás csikorgatására hivatkoztak. Van, aki úgy véli, a bűvöletes mosoly annak köszönhető, hogy a hölgy elvesztette a metszőfogait, mások, például a legújabb felfedezés szerint nem is mosolyog.

A Mona Lisa, vagy eredeti címén a Gioconda, tavaly hatmillió látogatót csábított a francia királyok egykori palotájába, a Louvre-ba. Nagyon vigyáznak rá: 25 milliméter vastagságú üveg alatt őrzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MiniMax-nap Csornán

Csorna. A Szülőföldünkért Egyesület szervezésében MiniMax-nap lesz a városban holnap a… Tovább olvasom