Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Mélyponton a forint

Kedden reggel újabb történelmi mélypontra süllyedt a forint. Egy euróért több mint 287,5 forintot kellett fizetni. Az elemzők rövidtávon további gyengülést és óvatosabb kamatpolitikát várnak.
A svájci frank és az amerikai dollár is tovább erősödhet a magyar devizával szemben.

A piac ugyan számított a jegybanki alapkamat hétfői csökkentésére, a forint ennek ellenére történelmi mélypontra zuhant - mondta el kedden reggel az OTP Elemzési Központjának helyettes vezetője. Eppich Győző szerint a következő órákban illetve napokban heves árfolyam ingadozások várhatók, az euró pedig akár 290 forint fölé is drágulhat. A többi nyugati deviza, így az amerikai dollár és a svájci frank is erősödhet a következő hetekben - véli az elemző.

Eppich Győző szerint a jelenleginél óvatosabb kamatpolitikát kell folytatnia a jegybanknak. Magyarország speciális gazdasági helyzete miatt indokolt a magas alapkamat és a tervezettnél lassabb csökkentés várható. 2009 végére azonban valószínűleg a jelenlegi 9,5 százaléknál alacsonyabb lesz a jegybanki alapkamat. A Magyar Nemzeti Bank mozgástere ugyanakkor sokkal kisebb lett, hiszen egyformán figyelembe kell vennie az inflációs célokat és a pénzügyi stabilitást is.

A forint árfolyama azonban valószínűleg nem fog összeomlani, sőt 300 forint feletti euró árfolyam sem várható - véli az elemző. A magyar devizát az IMF és az EU 20 milliárd eurós hitelcsomagja és a jegybank 17,5 milliárd eurós devizatartaléka is védi. Végső esetben pedig akár újabb alapkamat-emelés sem zárható ki. Az elemző szerint egy esetleges személyiadó-csökkentés egy helyes irányba tett lépés lenne, amelyre valószínűleg pozitívan reagálna a pénzpiac.

A forint árfolyama a délelőtti órákra csaknem 2 forinttal erősödött a fontosabb nyugati devizákhoz képest.

Olvasóink írták

 • 12. hazaipalya 2009. január 20. 19:36
  „ewan az ellenzéknek ez a munkaja! nektek ha nem megy a kormanyzas adjátok átt.”
 • 11. achilleus 2009. január 20. 16:49
  „ewan 2009.01.20. 16:29
  Ilyen gazdaság- és pénzügypolitika mellett eljön még annak is az ideje. De legalább addig is jó magas kamatokat fizetünk, másra már úgysem jut.”
 • 10. ewan 2009. január 20. 16:29
  „Ha a figyisz által habzó szájjal követelt 6 %-os alapkamat bevezetésre került volna, akkor már 350-400 forintos eurónál tartanánk.”
 • 9. comet 2009. január 20. 16:23
  „A lakosság a tőle telhetőt megtette. 2006 nyarán a helyhatósági választásokon már egyértelmű volt hogy a lakosság nem támogatja az őt becsapó kormányt. 2006 októberében az elégedetlenség egyértelműen kifejeződött a kormány törvénysértő elnyomó jellegévell együtt. 2008 március 9-én ismételten egyértelmű lett hogy a lakosság nem kormánypárti, a kormány ekkor amúgy talajtvesztett lett, programja bukásával le kellett volna mondania.(mind Orbán mind Gyurcsány taktikai faultot csinált- bár szerintem egyik sem tudja).
  Orbán Viktor tevékenysége a lakosság heccelésénél véget ért. Az "utcára vitt" tömegeket ezideig magára hagyta. Annyit kéne csak tennie hogy a kormány alkotmánysértő és nemzetpusztitó tevékenysége valamint most már a teljes gazdasági katasztrófa miatt az előre hozott választások kiírását vagy arról népszavazást kérni. De ezt nagyon gyorsan. Az izraeli Olmert töredékét követte el annak amit Gyurcsány mégis felajánlotta lemondását amit csak a közeli választás miatt nem fogadtak el, de amúgy Olmert súlyos éveket kaphat majd ha az ellene felhozott vádak beigazolódnak. A mi "böszme" politikusaink ennyire nem kultúráltak.
  Sajnos a köztársasági elnök és legfőbb ügyészünk sem áll a helyzet magaslatán.”
 • 8. achilleus 2009. január 20. 15:05
  „És kedves comet, hol van a lakosság? Lebontottak egy vacak kordont, némelyik hülye még mindig akasztaná őket. Úgy megyünk a katasztrófába, mint annak idején a zsidók a marhavagonba, majd a gázkamrába. A kápók is ugyanolyanok.”
 • 7. comet 2009. január 20. 14:13
  „Ez már lehet hogy a végjáték. Ha a forint mélyrepülését nem lehet megállítani a lakosság nagy része a forint tartalékokkal rendelkező vállalatokkal együtt egyik napról a másikra tönkre mehet.
  Hol van az ellenzék? A kormány láthatóan nincs tisztábn a helyzettel (nem isvolt tisztában vele soha). Azonnal válság stáb felállítását kéne szorgalmazni a kormány alkalmasságának megállapítását illetően, és a szükséges lépéseket megtenni a Ft stabilizálására és gazdasági stratégia kialakítására. A kormány váltás minden képpen szükséges azt halogatni már nem lehet. Ez már nem csak a Gyurcsány sara hanem Orbáné is. Gyurcsány alkotmányos alapon bármikor eltávolítható (beismert hazudozásával csalás bűntettét követte el + egyéb törvénysértő intézkedései + gazdasági és erkölcsi károkozása).”
 • 6. bespin 2009. január 20. 14:00
  „"egy esetleges személyiadó-csökkentés egy helyes irányba tett lépés lenne"

  Ez milyen adó? SZJA lenne?

  Ezek másban nem tudnak gondolkodni csak adóemelésben. Szemét, genyó banda, ahhoz képest,hogy a 2009-es magyar euró sem volt elképzelhetetlen az évtized elején mutatott kép szerint.”
 • 5. KolompárRómeó 2009. január 20. 13:59
  „seni = esni”
 • 4. KolompárRómeó 2009. január 20. 13:59
  „Ugyanezen elemzok nyaron meg arrol magyaraztak, hogy az eros forint siman eros marad az ev vegeig, felesleges azonnal eurot venni, a kesobbi gyengulesre spekulalva.

  Ezek kb. annyit tudnak szakerteni, mint a nepi idojarasjelentes, ami honapokra elore megmondja, mikor fog fagyni es seni. Azaz lofaxt sem.”
 • 3. +36 2009. január 20. 12:54
  „hazudtak...hazudnak...hazudni fognak!
  mindennap újabb hazugság!
  csoda lenne ha nem hazudtolnák meg magukat mindennap!
  ez kell a népnek? úgy látszik EZ az össznépi perverzió!”
 • 2. hazaipalya 2009. január 20. 12:01
  „fidesz mégis igazat állitott: 300 ft egy kilo kenyér.”
 • 1. achilleus 2009. január 20. 10:40
  „Ahhoz képest, hogy a kutatóintézetek 2009-et végig 255Ft-os euróárfolyammaql számolták, ez katasztrófa! Bármilyen költségvetés születik is februárban, az - tartósan ilyen árfolyam mellett - márciusra már meg is bukik. Gondolom, nem kell részleteznem a kormányzati reakciókat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Estig zavartalanul működhet a reptér

Teljes kapacitással működik a 2B terminál Ferihegyen, a kedd reggeli, 7 órás reptéri műszakváltás után. Tovább olvasom