Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Mélyponton a magyarországi fűszerpaprika-termelés

Kilátástalannak tartják helyzetüket a fűszerpaprika-termelők. Szerintük korlátlanul áramlik be külföldről az olcsó, rossz minőségű őrlemény, amit gyakran magyarként tűntetnek fel, sőt néha összekevernek a magyar paprikával. Nincs importkorlátozás és még hamisítják is a hungarikumot.
1990-ben még évente 14 ezer tonna fűszerpaprikát állítottak elő Magyarországon, most alig érik el a 4 ezer tonnát. Drasztikus a termőterületek csökkenése, mert drasztikusan alacsony az átvételi ár.

Egyes üzletláncokban már 500-600 forintért is kapható fűszerpaprika, miközben körülbelül 800 forintért lehet előállítani. Vagyis gyakorlatilag a piac arra kényszeríti a fűszerpaprika-feldolgozókat, hogy az olcsóbb külföldivel keverjék a drágább magyar őrleményt, vagyis hamisítsanak.

Eddig leginkább csak a termelők és feldolgozók összefogását sürgették az ágazat szereplői, mostanra viszont olyan mélypontra süllyedt a fűszerpaprika-termelés, hogy állami szerepvállalás nélkül nem lehet megmenteni. Az érintettek szerint élelmiszerbiztonsági szigorításokra és piacvédelmi intézkedésekre lenne szükség leginkább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzügyőr lesz az ORFK új vezetője

Tovább olvasom