Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Memóriafitnesz

Az egészségre, fittségre vágyók új kedvence Amerikában a neurobik, azaz a memória- aerobik, az agyfitnesz. A sajátos szellemi edzéssel a kis szürke sejteket dolgoztatják, az agy észlelési, reagálási képességeit erősítik.
A megszokottól való eltérés, a hagyományos helyett valami új, az emberi agyat „figyelmesebbé", élénkebbé, könnyebben reagálóvá teszi, fejleszti a gondolkodási készséget. Az agykutatók eme felismerését, az új, meg újabb, az eddigiektől eltérő ingerek bevetését alkalmazzák a legújabb fitnesztrend követői. A neurobik arra alapoz, hogy a szokásostól való eltéréssel, változtatásokkal az agy jobb féltekéjét is munkára serkentsék, az új mozdulatokra, illatokra, helyzetekre való reagálásra kényszerítéssel hatékonyabbá tegyék az agymunkát.

A neurobik hirdetői arra biztatnak, hogy „váratlanságokkal" edzzük agyunkat. A rutinná vált mozdulatsorokat változtassuk meg: például az ügyetlenebb kezünkkel fésülködjünk, vagy abba fogjuk a teáscsészét. Próbáljunk elszakadni a vizualitástól, egyszerűbb tennivalókat végezzünk behunyt szemmel. Evés közben ne olvassunk újságot, ne tévézzünk, rádiózzunk, hanem koncentráljunk az ízekre. Behunyt szemmel, mélyen szívjunk be különféle illatokat. Néha vegyük le a hangot a tévéről, s nézzük úgy a filmet vagy a színházi közvetítést, „kitalálva", mit mondanak a szereplők. Nézzünk olyan sportágak közvetítéseit, amiket nem ismerünk. Az idősebbek is bátran üljenek neki a számítógépes és videojátékoknak. A főzésnél a megszokott ízek mellé vállaljanak be új receptúrájú ételeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom