Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Men In Black 2.

J (Will Smith) és K (Tommy Lee Jones) újra együtt dolgoznak. Ezúttal egy rendkívül szexis gonosszal kell megküzedeniük. Feladatuk most is az, hogy megvédelmezzék a Földet.

Öt év telt el azóta, hogy K és J megmentették a világot egy csillagközi katasztrófától. Időközben K visszatért a kényelmes civil életbe, J pedig átvette egykori társa szerepét a cégnél. Ő lett Földön élő földönkívüliek tevékenységét felügyelő, egyébként hivatalosan nem is létező szervezet leghatékonyabb ügynöke.

J egy rutinfeladatnak tűnő ügyben nyomoz. Egy földönkívüli megölt egy másik földönkívülit. Nem olyan nagy ügy, előfordul. Ám a nyomozás során ördögi bűntény nyomára akad, amely mögött Sereena (Lara Flynn Boyle), a gonosz kylothiai lény, valamint az ő kétfejű, ám még így is féleszű társa, illetve társai, Scrad és Charlie (Johnnny Knoxville) áll, vagyis állnak. Ráadásul Sereena bombázó manökennek álcázza magát, aki fehérneműket mutat be. Egyetlen ember van a Földön, aki tudja Sereena küldetésének titkát, és ez K, az egykori sötét zsaru. De K most épp egy másik nagy állami szervezet, a posta alkalmazottjaként dolgozgat, vagy inkább pihenget…

INFÓ

A MIB első része galaxis szerte óriási siker volt: öt évvel később a teljes szereplőgárda és stáb összeállt, hogy megismételje a sci-fi komédia sikerét. A látványért Steven Spielberg és az Amblin Entertainment felelt.

Az első rész végén K-t, mielőtt nyugdíjba megy, „megvakuzzák", azaz kitörlik a memóriáját, hogy ne emlékezzen semmire. Ezért a folytatás egyik legfontosabb eleme az volt, hogy hogyan kerül vissza K a történetbe.

Barry Sonnenfeld rendező:
„A nagy komikus párok, mint Burns és Allen vagy Stan és Pan mindig egy harsány és egy csendesebb figurából állnak. Nálunk Tommy Lee Jones volt a csendes és Will Smith a harsány. A folytatásban a legnagyobb feladat az volt, hogyan hozzuk össze ezt a két figurát rögtön a film elején, hiszen az ő kapcsolatuk a film lelke. Az első két héten New York-ban dolgoztunk, csak Will-el. Aztán fel kellett vennünk Tommy és Will első közös jelenetét a Központi Pályaudvaron. Az éjszakai forgatás végén Will széles vigyorral a képén odajött hozzám és azt mondta: ’Hiába, J csak K-val az igazi.’, ami azt jelentette, hogy Tommy által játszott figura nélkül nem létezik a Will által játszott figura."

Will Smith:

Szerintem a MIB alapötlete, hogy van egy olyan kormányhivatal, amelyik

kezelésbe veszi a Földön élő földönkívülieket, egyszerűen zseniális. Úgy értem, zseniális a gondolat, hogy minden az orrunk előtt zajlik. Egy sötét zsaruk-féle szervezet léte sok mindent megmagyaráz, amin mindig is csodálkoztunk. Például hogy hogy lehet Régis ilyen sikeres. Feltűnik a semmiből és egyszerre csak ő a legfelkapottabb tv-sztár. Miért? Hát, mert nem földi lény! Így mindjárt más.

A sötét zsaruk sok mindenre tudják ám a választ. Miután a legjobb sötét zsaru volt a társa, J-nek nagyon nehéz egy olyan embert találnia, aki pótolni tudná K-t. Ezért átveszi K szerepét. Cinikus és fásult lesz. Ez a viselkedés talán hasznos a munkájában, de nem az a magánéletében. Minden kapcsolatát elveszíti az emberekkel. Igazi magányos sötét zsaru lesz. Amikor találkozik Laurával, a lány annyira elbűvöli, hogy teljesen megváltozik. Megszegi a szabályzatot, amely előírja, hogy minden tanút ki kell hallgatni, majd meg kell vakuzni. J nagyon vonzódik a lányhoz és azt szeretné, hogy Laura emlékezzen rá."

Tommy Lee Jones:
„Nemigen ismerhető fel nálam a humorérzék semmilyen formában. De szerencsém volt, mert a jel, amire állnom kellett gyakran Will közelében volt. Tehát csak annyit kellett csinálnom, hogy olyan közel állok Willhez, amennyire csak tudok és azt teszem, amit Barry mond. Úgy tűnik ez néhányszor bevált."

Lara Flynn Boyle számára a földönkívüli gonoszt eljátszani egy igazi nagy filmben nagy lehetőség volt a pályáján, ráadásul fizetést is kapott azért, hogy jól szórakozzon.

„Amikor felajánlották a szerepet, azt gondoltam: Állati jó! Földökívüli
leszek egy hatalmas kasszasikerben. De akkor még nem igazán tudtam hogy ez, mit jelent. Nagy rajongója voltam az első résznek és Willt közvetve, barátokon keresztül, évek óta ismertem. Tudtam, hogy jó fej. Biztos voltam benne, hogy ő és Tommy tökéletes párost alkotnak. Azt azonban nem tudtam, hogy milyen szórakoztató lesz Barryvel és a stábjával dolgozni. A forgatás nagyon nyugodt légkörben zajlott. Kivéve, hogy mindeki majd’ megszakadt a nevetéstől, amikor Barry viccet mesélt vagy a cowboy-kalapjában sétélgatott le-föl és gúnyos megjegyzéseket tett."

A lényekről
„Az egyik legnagyobb problémánk az volt, hogy a sikeres figurák közül melyek szerepeljenek a folytatásban - mondja a rendező. - Újra találkozhatunk Jeebsszel, a zálogháztulajdonossal, Frankkel, a kutyával, akit egyébként ugyanaz a kutya, Mushu, játszik, mint az első részben. Aztán most is vannak giliszta-lények, de most nagyobb szerepük van, mint az első részben. Ezek nagyon jól kitalált figurák. Lusták és becstelenek, nagyon sokat dohányoznak és nagyon keveset dolgoznak. Eléggé visszataszítóak. Ez érdekes és ezért vannak benne a második részben is."

A MIB második részben jó néhány kedvenc felbukkan az első részből, de azért vannak új figurák is. Az egyik legfontosabb ilyen figura Serleena sziámi ikerpár társa, akit Johnny Knoxville alakít. Ez volt az egyik legnehezebb szerep a filmben.

„Visszatekintve egy rémálom volt ezeknek a kétfejű jeleneteknek a felvétele - meséli Sonnenfeld -, mert egyszerre csak egy fejet tudtunk felvenni. Úgyhogy először felvettük az adott jelenetet az egyik fejjel, megvágtuk, majd hetekkel később tettük hozzá a másik fejet a jelenethez blue-box technikával. Johnnynak úgy kellett eljátszania a másik fej szerepét, hogy nem nézhette a monitort, mert az látszott volna felvételen. Charlie egy goromba kis fickó, míg Scrad inkább olyan naív. Johnny nagyon jól játszotta őket, mindig pontosan tudta, éppen melyik szerepet alakítja."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz társaság

Vannak az életben majdnem megoldhatatlan dolgok - és Gaylord Oakes (Anthony Hopkins), a sokat megélt… Tovább olvasom