Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Menesztették Koltay Gábort a József Attila Színház éléről

Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből Tarlós István főpolgármester szerdán - közölte Csomós Miklós, a területért felelős főpolgármester-helyettes az MTI-vel.
Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből Tarlós István főpolgármester szerdán - közölte Csomós Miklós, a területért felelős főpolgármester-helyettes az MTI-vel. Koltay Gábor megdöbbenéssel vette tudomásul menesztését.

Csomós Miklós tájékoztatása szerint a megbízott ügyvezető igazgató felmentésére azért került sor, mert megrendült benne a városvezetés bizalma.

Koltay Gábor az MTI-hez eljuttatott reagálásában úgy fogalmazott: azonnali menesztését megdöbbenéssel vette tudomásul, hiszen több mint két hónapja keményen dolgozott a színház jövőjéért, abban a szellemben, amelyet a fenntartó egyértelmű márciusi bejelentésével egyetértve társulati formában képzelt el.

"Őszintén remélem, a történtek nem azt jelentik, hogy a színházat mégiscsak bezárják, vagy más formában kerül hasznosításra az épület" - írta Koltay Gábor, aki közleményében azt ígérte, hogy néhány napon belül bővebb információval szolgál a sajtó képviselőinek.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint Tarlós István Koltay Gábor megbízatásának visszavonásával egyidejűleg Bognár Józsefnét, a színház gazdasági igazgatóját bízta meg július 31-ig az ügyvezetői feladatok ellátásával.

Koltay Gábor április 1. óta vezette a József Attila Színházat, megbízatása határozott időre, július 31-ig szólt.

Még januárban merült fel sajtóhírekben, hogy a színházat a költségvetési támogatás jelentős mértékű elvonása miatt a bezárás veszélye fenyegeti. Méhes László - aki tavaly júliusban vette át a színház vezetését - felajánlotta lemondását a színház fennmaradása és színvonalas működtetése érdekében, és - elmondása szerint - reményteli választ kapott a városvezetéstől.

Február végén azonban ismét felmerült, hogy feloszlik a színház társulata, miután a főváros vezetése arra kérte fel az igazgatót, hogy ne kössön munkaszerződéseket a következő évadra. Csomós Miklós erre reagálva határozottan cáfolta, hogy megszűnne a József Attila Színház, hozzátéve, hogy bár Méhes László még ezt az évadot végigvitte volna, megnyilatkozásaival elvesztette a városvezetés bizalmát. Elmondta azt is, hogy első körben színházi célú hasznosítási pályázatot, ha ez eredménytelen lenne, akkor pedig igazgatói pályázatot írnak ki.

Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgatói kinevezését március közepén jelentették be, addigra a hasznosítási pályázatot elvetették, a színházigazgatói pályázat kiírását áprilisra ígérték. Koltay Gábor akkor úgy nyilatkozott: indulni kíván a pályázaton.

A igazgatói pályázatot végül május 17-én írta ki a főpolgármester, az új direktor feladatául szabva klasszikus és kortárs magyar és világirodalmi művek, igényes és korszerű zenés darabok bemutatását, a színházművészet megújítását célzó előadások létrehozását. A pályázónak vállalnia kell továbbá, hogy helyet ad a határon túli magyar nyelvű színházak és színházi fesztiválok kiemelkedő előadásainak, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosít a vidéki színházaknak is.

Az új igazgatónak ezenkívül gondoskodnia kell a színház felhalmozott adósságállományának rendezéséről, és ki kell dolgoznia egy sikeres működési struktúrát is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján is közzétett kiírás a július 31-ig várható adósságállományt 120 millió forintban becsülte meg, az augusztus-december hónapokra eső önkormányzati támogatást 85,2 millió forintban határozta meg.

A pályázatok benyújtásának határideje június 17., a pályamunkákat a benyújtási határidőt követő 45 napon belül bírálják el. Az igazgatói megbízatás augusztus 1-jétől öt évre szól.

Olvasóink írták

 • 17. bánki 2011. június 09. 15:53
  „Én kétszer futottam neki, de egyszer sem sikerült!
  Viszont ajánlom ,, A nagy utazás hasonló tárgyú regényt Jorge Semprúntól.

  Ami Koltayt illeti, talán ez a demokrácia vagy az anarchia kezdete ?”
 • 16. FűzfaVessző 2011. június 09. 14:05
  „15. bánki 2011.06.09. 11:40

  14. FűzfaVessző 2011.06.09. 07:57

  Nézzétek meg a Kertész Imre féle Sorstalanságot, az való nektek !

  Ha bántani akar akkor nem értett meg kedves bánki.
  Elmondhatom ,hogy elolvastam Emerik Kertesz Sorstalanság című művét (ingyen osztották a diákoknak,egy sörért vette a kocsmában a fiam).Csukás Istvánnak megelőlegeztem a Nóbel díjat.”
 • 15. bánki 2011. június 09. 11:40
  „14. FűzfaVessző 2011.06.09. 07:57

  Nézzétek meg a Kertész Imre féle Sorstalanságot, az való nektek !”
 • 14. FűzfaVessző 2011. június 09. 07:57
  „.... 13. zehn 2011.06.09. 06:47

  11.
  A Honfoglalást valóban sokan megnézték,köztük én is. Kiemelten reklámozták,jobban,mint addig bármelyik magyar filmet. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Dilettáns,szájbarágós, dedós alkotás. Bár az alkotás szó nem is megfelelő erre. Fércmű. Aki igazán ismeri a történelmet és látott már jó filmet /magyart is / annak kín végignézni.Nemeskürty tanár úr szánalmas mesefilm adaptációja. A többi munkáitól sem vagyok elájulva.Sőt! Megsúgom,a szakma sem. Azért biztos vannak lelkes hívei.Például tegnap is láttam egyet a Dóm környékén.

  Üvegtigris 16 a jövő nagy alkotása.”
 • 13. zehn 2011. június 09. 06:47
  „11.
  A Honfoglalást valóban sokan megnézték,köztük én is. Kiemelten reklámozták,jobban,mint addig bármelyik magyar filmet. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Dilettáns,szájbarágós, dedós alkotás. Bár az alkotás szó nem is megfelelő erre. Fércmű. Aki igazán ismeri a történelmet és látott már jó filmet /magyart is / annak kín végignézni.Nemeskürty tanár úr szánalmas mesefilm adaptációja. A többi munkáitól sem vagyok elájulva.Sőt! Megsúgom,a szakma sem. Azért biztos vannak lelkes hívei.Például tegnap is láttam egyet a Dóm környékén.”
 • 12. smalltown 2011. június 08. 23:49
  „10,

  Neked aztan nem mindegy?”
 • 11. Larsson 2011. június 08. 21:20
  „9.

  Ezt magyarázd a sok lelkes nézőnek, ha jól tudom az elmúlt 10 év egyik legnagyobb mozisikere volt a Honfoglalás! :P”
 • 10. dodó 2011. június 08. 21:15
  „Gayföldi Roberta marad a Nemzeti élén.”
 • 9. 3évesférfi 2011. június 08. 20:45
  „6. maci52: Ahhoz igazán nem kell kommunistának lenni, hogy valaki észrevegye Koltay Gábor totális dilettantizmusát. Elég a filmjeit végignézni, elkezdve az utolérhetetlen Honfoglalással.”
 • 8. Nórikám 2011. június 08. 20:16
  „4:deszkás: már egyásik cikknél én is megjegyeztem, miért nem lehet kommentelni? Ha én sikkasztanék, akkor lehetne ugye? Csak a norvégokat kíméljük! Meg is érdemlik.”
 • 7. KamuNeni 2011. június 08. 20:09
  „hat ez a koltainem valamijol dolgozhatott”
 • 6. maci52 2011. június 08. 19:12
  „Kedves kommunista barátaim,ne sírjatok!!!”
 • 5. zehn 2011. június 08. 17:53
  „Ki sem kellett volna nevezni. Remélhetőleg azért nem bukik akkorát,hogy véletlen Szegeden találja magát, mint a Szabadtéri igazgatója.Még belegondolni is szörnyű: Koltai és a nagyeszű fidesz- keresztény gittegylet kulturális bizottságnak csúfolt senkiháziak. Na, akkor az itteni művészeti életnek annyi!”
 • 4. deszkás 2011. június 08. 17:48
  „600 000ft zsebpénzt..... nem(?) kommentálhatom igy ezt se.”
 • 3. smalltown 2011. június 08. 17:40
  „Mar egymast eszik? Nem baj, majd Szegedre jo lesz, mar dolgoznak az ugyon az elvtarsak.”
 • 2. DMagóg 2011. június 08. 17:39
  „Szerencséje, hogy itt van aki szívesen látná! Az előkészítés is jól halad!”
 • 1. Lutetia 2011. június 08. 17:01
  „A püspök úr üdvöskéjét, a Fidesz kedvenc rendezőjét rúgta ki Tarlós? Nocsak-nocsak! Nem lesz ebből baj? Nekem úgy tűnik, kissé frusztráltak kezdenek lenni odafenn...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvannak a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjei

Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol… Tovább olvasom