Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Mennyi pénz jut és mire?

Az ország előtt álló fejlesztési lehetőségekről nemrég beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.
Mint arról kis hírben már beszámoltunk, Magyarország 15 operatív programjából 14-re már igent mondott Brüsszel. Az év végéig egymás után hirdetik meg az új fejlesztési programokat – a munkahelyteremtéstől, a közoktatás megújításán át a kis- és közepes vállalkozások támogatásáig –, amelyekre csak ebben az időszakban mintegy ezermilliárd forint lesz fordítható. Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy a régió 50 projektjét elfogadta, 11-et továbbfejlesztésre javasolt a kormány. A régióban – az M7-es autópálya fejlesztése nélkül – 2007-ben mintegy 170 milliárd forint uniós forrásra lehet pályázni. Érdemes bepillantani, hogy eddig mit hoztak az országnak, és ezután mit hozhatnak az uniós pénzek. Nem gyerekség, amiről szó van, bár a program plakátján egy gyerkőc látható.


2000 támogatott kezdeményezés

A nyugat-dunántúli régió Magyarország legfejlettebb vidéki régiója: a GDP az uniós átlag 67%-án áll. A fejlettségi szint és a kedvező földrajzi helyzet speciális fejlesztésekre ösztönöz, hiszen nem csupán a többi hazai régióval, hanem a szomszédos osztrák, szlovák és szlovén (valamint a csatlakozás előtt álló horvát) régiókkal is állnunk kell a versenyt.
Az uniós csatlakozás első két éve sikeresnek mondható a tájékoztatót tartó szakpolitikusok szerint. A rövid mérleg: 2000 támogatott pályázat, 44 milliárd forint megítélt támogatás, 31 milliárd forint kifizetés (70%).


Prioritások és zászlóshajóprogramok

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (2007–2013) keretében a régió 2007. május 23-án elfogadta 7 éves operatív programját, és július 27-én az első két évre szóló akciótervét.

Prioritásaink:
– regionális gazdaságfejlesztés, különösen az innováció területén;
– turizmusfejlesztés – pannon örökség megújítása (5 nagy fürdő, 2 nagy kastély, Pannonhalma világörökség stb.);
– városfejlesztés (ezen belül külön program a megyei jogú városoknak);
– környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra fejlesztése;
– közszolgáltatások infrastrukturális fejlesztése (oktatás, egészségügy, szociális ellátás).

Zászlóshajóprogramok:
„Autopolis Győr" program (gazdaságfejlesztés, egyetem- és kórházfejlesztés), valamint a „Balaton 12 hónapon át" turisztikai program.


Kapuvár–Fertőd–Sopron is érintett

A projektek nagy része útfejlesztés: összesen közel 500 km út épül, vagy újul meg a régióban.

Regionális OP: a 43 projekt közül néhány:
– Kapuvári és sárvári kórház, Nagy-Pándzsa vízgyűjtő-revitalizáció.
– Fertői, keszthelyi és körmendi kastély, Pannonhalma, szombathelyi, büki, zalakarosi és hévízi fürdők, lukácsházi tározó.
– 31 alsóbbrendű út.

Közlekedési OP (vasút-, gyorsforgalmi- és főútfejlesztés): 19 projekt közül néhány:
– Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasút (soproni és szombathelyi felüljárókkal);
– Gyorsforgalmi és főutak: 85-ös (Csorna, Enese, elkerülő út), 86-os (Mosonmagyaróvár–Csorna és Körmend–Rédics burkolaterősítés, Szombathely, Szeleste és Vát, elkerülő út), 76-os (Hévíz,
elkerülő út, burkolaterősítés), 71-es (Keszthely, elkerülő út), 74-es (Nagykanizsa, elkerülő út), 61-es (Nagykanizsa, elkerülő út és burkolaterősítés), 88-as (Sárvár, elkerülő út).


Ősszel várható régiós pályázatok, eddigi teljesítmények

KKV- (kis- és középvállalkozások) fejlesztés, turizmus, egészségügy, környezetvédelem és településfejlesztés.
Ágazati pályázatok. Természetesen a régió vállalkozásai nemcsak régiós,
hanem országos programokra is pályázhatnak, melyet eddig jó eredménnyel teljesítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom