Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Menstruáció előtti tünetek

A nők nagy részét testileg, de különösen lelkileg megviseli a menstruációt megelőző 1 hét–10 nap.
Havonkénti idegesség, fáradékonyság, alvászavar

A nők nagy részét – különösen 30 és 45 év között – testileg, de különösen lelkileg megviseli a menstruációt megelőző 1 hét–10 nap. Ezt szaknyelven premenstruációs szindrómának (PMS) nevezzük. Étvágyuk megnő, sokan egész nap édességet majszolnának, sok folyadékot kívánnak, ezek után pedig testsúlyuk megnő, úgy érzik, „bevizesedtek".
A menstruáció előtti napokban lábdagadás, haspuffadás, mellfeszülés, fájdalmak, és még egy kicsit az alak, a testkontúr megváltozása is felléphet. Gyakori az éjszakai izzadás is.

Lelki tünetek

A lelki tünetek között leggyakoribb az ingerlékenység, az irritábilis, a türelmetlenség, súlyosabb esetben a robbanékonyság, vagy a kifejezetten agresszív viselkedés. Általánosságban elmondható, hogy ebben az időszakban az illető személyiségének alapvonásai erősödnek fel: az élénkebb munkatempójú nők szoktak inkább türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lenni, alvásuk is súlyosan megromolhat, a precizitásra, aprólékosságra hajlók még inkább alaposabbak, esetleg ennek nyomán munkájukkal jelentősen lassabban végzőkké válhatnak. Akik hajlanak arra, hogy elégedetlenek legyenek akár önmagukkal, akár környezetükkel, azok a havi vérzés megindulása előtti időszakban „a kákán is csomót keresnek", ami talán nemcsak számukra, de környezetükre, családjukra, partnerükre nézve sem könnyen viselhető el.
A tüneteket komolyan kell venni

Akik valaha depresszióban szenvedtek, azok pedig ebben az időszakban a depresszió tüneteihez hasonló érzésekkel nézhetnek szembe: fáradékonyság, kisebb-nagyobb kedvetlenség, a dolgok halogatása, el nem végzése, esetleg hangulati esékenység, sírékonyság kínozhatja őket. Az alvás zavara, az éjszakai álmatlan forgolódás szinte általánosan előforduló panasz. Ezeket a tüneteket egyébként nagyon is komolyan kell venni, mivel jelentősen ronthatják a közérzetet, vagy a mindennapi alkalmazkodást, munkahelyi teljesítményt, konfliktusforrásul szolgálnak a partnerkapcsolatban.

Tapintat mellett gyógyszeres kezelés

Mivel a stressz fokozza a PMS tüneteinek megjelenési valószínűségét, kivédésére tehetünk kísérletet azzal, hogy ha lehet, kerüljük a stresszszituációkat. Ha lehetséges, a környezet is viselkedjen tapintatosan ezekben a napokban és legyen elnéző. Ajánlatos a folyadékfogyasztást csökkenteni, már amennyiben sikerül ellenállni a szomjúságnak. Gyógyszeres megoldás is létezik: ilyenkor a megfelelő készítmények csupán átmenetileg – mintegy 10 napig, „a nehéz napok előtti nehéz napokban" – alkalmazandók. Sokat segítenek, jelentősen mérsékelik, sok esetben észrevétlenné teszik a panaszokat.
Dr. Radics Judit pszichiáter, magatartástréner főorvos
A stressz fokozza a menstruációt megelőző kellemetlen tünetek intenzitását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júniusi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom