Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Mentő- bázisok pénz nélkül

Kilenc regionális műszaki mentőbázist hoztak létre az országban, ám közülük egyelőre csupán három áll készenlétben, s azok is csak hiányosságokkal. A többi hat központ üzemeltetéséhez szükséges 400 millió forintot nem finanszírozza a jövő évi központi költségvetés.
A műszaki mentőközpontok közül jelenleg csak a fővárosi, a szolnoki és a veszprémi működő képes. Az ottani parancsnokok szerint azonban itt sem tudják maradéktalanul biztosítani a szükséges szolgáltatást, hiszen a Phare-támogatással beszerzett eszközök nagy része hiányos, alkalmazásuk csak korlátozott körülmények között lehetséges. A másik hat vidéki bázisra – köztük a kisalföldi megyeszékhelyre – megérkeztek az eszközök –, de több helyütt kiderült, hogy a szállítmány nem minden esetben felel meg a magyar szabványoknak.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete ügyvivőjének, Gálos Imrének az a véleménye, hogy a finanszírozás hiányában kell felfüggeszteni a bázisok működését. Hullámos László győri tűzoltó parancsnok lapunk érdeklődésére elmondta: az ez évi működéshez szükséges pénz – 42 millió forint – biztosított számukra. Arról, hogy jövőre hogy alakul a helyzet, még nem kaptak konkrét tájékoztatást. A berendezések részletes átvizsgálása, üzembe helyezése már folyamatban van, s ha mindent rendben találnak, akkor néhány héten belül már bevethetők lesznek az eszközök. A speciális mentéshez egyébként tizenkét rutinos tűzoltót képeztek ki, akik a jövőben csak ezt a feladatot látják el, helyükre a tűzoltóságra új munkatársakat vettek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édes Otthon - csak melegen!

A tél közeledtével néha jólesne a meleg szobában hallgatni, hogy pattog a kandallóban a tűz.… Tovább olvasom