Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Mentőszolgálat: javul a betegszállítás irányítási rendszere

Egyre hatékonyabban működik a betegszállítás-irányítás rendszere - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.
A betegszállítás folyamatos, az irányítás rendszere egyre hatékonyabban működik - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton az MTI-vel annak kapcsán, hogy egy hónapja az összes magyarországi betegszállítás irányítását az OMSZ végzi.

Győrfi Pál szerint ez a betegszállító szervezetek többségére jellemző együttműködésnek is köszönhető. A hatékony működés érdekében a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének képviselőivel is újra egyeztetnek, várhatóan a jövő héten.

Győrfi Pál emlékeztetett: a szaktárca tavaly döntött arról, hogy a magánszolgáltatók által végzett betegszállítások koordinálását, felügyeletét és irányítását az OMSZ hatáskörébe vonja. A szerepvállalás bővítése lépcsőzetesen történt, így először 2011 júliusától első lépésként a távolsági, megyéken átívelő betegszállítások összehangolásának feladatát vette át, majd 2012. január elsejétől már valamennyi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szerződésben álló szolgáltató tevékenysége felett kontrollt gyakorolt.

Ez év májusától a betegszállításokra vonatkozó megrendelések, hívások fogadását, a betegszállító vállalkozások járműveinek operatív irányítását is az OMSZ végzi. Így május 2. óta minden, az OEP által finanszírozott betegszállítást az OMSZ-nél kell megrendelni, és végül egy az OEP-pel szerződött betegszállító szolgáltató teljesíti. A sürgős, illetve szakkíséretet igénylő betegszállításokat a 104-es telefonszámon rendelhetik meg, de az "egyszerű" betegszállítások rendelésére az OMSZ létrehozott egy országosan egységes, négyjegyű, központi telefonszámot is, az előzetesen regisztrált orvosok akár az interneten is megrendelhetik betegeik szállítását - írta Győrfi Pál.

A megrendeléseket az ország 20 betegszállítás-irányító központjában az 1820-as központi telefonszámra érkező hívásokat 150 munkatárs fogadja, az internetes felületre érkező megrendelések fogadása, szolgáltatóknak történő átadása és a betegszállítás folyamatos - tette hozzá a szóvivő.

Győrfi Pál arra is kitért, hogy "az évi kétmillió betegszállítás megrendelésének fogadását, szolgáltatókhoz történő továbbítását, a végrehajtás koordinációját és ellenőrzését" jelentő a betegszállítás-irányítás feladatának átvétele során számos, előre nem látható nehézséggel szembesült a mentőszolgálat. Helyenként, átmenetileg túlterheltség jelentkezett az 1820-as hívószám vonalain, ami hosszabb várakozási időt okozott. Ezt - mint írta - a hívásfogadó kapacitások bővítésével mostanra kiküszöbölték. Az OMSZ rendszerén kívüli, a telefonszolgáltatók hálózatán jelentkező műszaki hibákat a szakemberek elhárították.

A számítógépes adatbázisokban (például kódszámok, egészségügyi intézmények, részlegek címe) is számos hiba volt, ezek kijavításán is folyamatosan dolgoznak.

Olvasóink írták

 • 5. lajosbácsi 2012. június 03. 10:39
  „Gyerekek, tök egyszerű a megoldás! !!! VISSZA KELL HOZNI A VIZITDÍJAT!!! akkor nemcsak a betegszállítás lesz hatékony, hanem a mentőszolgálat munkája is”
 • 4. correct 2012. június 02. 20:53
  „Ebben az a szép,hogy palikának az egészhez semmi köze !!!!
  Azok akik benne dolgoznak azoknak nem lehet mondani semmit. Pedig lenne mit !”
 • 3. X_Y 2012. június 02. 20:46
  „2. spiler 2012.06.02. 16:58

  Majd hoznak egy szabályt, hogy csak 200 óra után lehet reklamálni.... Amúgy meg menj érte legközelebb kocsival/taxival/lóháton”
 • 2. spiler 2012. június 02. 16:58
  „a LóNAK a f ..t. ÉDESANYÁMAT36 óra alatt nem tudták hazavinni Békéscsabára,72 óra után lehet csak reklamálni.”
 • 1. na 2012. június 02. 16:34
  „Nem is bővítettek! Mekkora kamu hír ez is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vezetőket bíztak meg a BRFK-nál

Azombati hatállyal bízta meg a három új vezetőt Hatala József országos rendőrfőkapitány.
Tovább olvasom