Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Méregdrágák a szegedi telkek

Ha valaki olcsón szeretne építkezni, akkor idén is a környező településeken kell telek után néznie. Szeged lakóövezetei a tervek szerint nem nyúlhatnak a jelenlegi határoknál tovább, az építkezni szándékozók a volt Thököly-kertészet helyén kereshetnek csak eladó parcellákat, avagy foghíjakat építhetnek be.
Az építkezni szándékozók a volt Thököly-kertészet helyén kereshetnek csak eladó parcellákat. Fotó: Karnok Csaba
Egyre több régi lakóház tűnik el a tágabb értelemben vett belvárosban, a Tisza és a nagykörút határolta területen. Szeged több mint százéves, árvíz után épült földszintes házai helyén egyik társasház a másik után épül. A hirdetéseket böngészve azt érzékelni, hogy a belvároshoz közeli városrészekben egy bontásra alkalmas családi ház ára eléri a 30 millió forintot is, míg hasonló építményeket Tápén, Petőfitelepen 10 millióért is meg lehet kapni.

A hagyományos különbségek tehát megmaradtak a városrészek között: Felső- és Alsóváros viszi árban a prímet, másutt kevesebb pénzből is ki lehet hozni úgy a családi házas, mint a társasházas építkezést. Samu Attila ingatlanszakértő, az Androméda Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az építési vállalkozók felvásárolják a családi házakat, lebontva pedig az eredeti vételár többszöröséért értékesítik a négyzetmétereket. Például egy 20-24 ezer forintos négyzetméteráron megvett lakóház helyén épült társasházban, ha egy lakásra visszaosztják a telekárat, akkor 50-60 ezer forintos árak jönnek ki. Igaz, a vállalkozónak is van költsége az építési engedély megszerzésével, a terveztetéssel, a feltárással, a közművek kiépítésével.

Elkelt a volt Thököly-kertészet

Az IKV Rt. többszöri meghirdetés után a közelmúltban 500 millió forintért értékesítette a városi, közismertebb nevén a Thököly-kertészetet, amelyen sorházak és családi házak épülnek majd – mondta Németh István vezérigazgató. A vevő a Kállay Liget Lakópark Kft. A területre elkészült a részletes rendezési terv, amely arról árulkodik, hogy szellősen helyezkedhetnek el az épületek, és a legkisebb telek is csaknem 800 négyzetméteres.

Egy telek értéke attól is függ, milyen százalékban építhető be: ebből a szempontból a saroktelkek előnyt élveznek. Tápén és Petőfitelepen még lehet vásárolni olyan telkeket, amelyeknek 10-12 ezer forint a négyzetméterenkénti ára. Az is gyakori – mondta Samu Attila –, hogy nagyobb méretű ringatlanok esetében a tulajdonos telekmegosztást kér: a felesleges részt eladja új családi ház építésére.

A szegedi önkormányzatnak jelenleg nincs olyan területe, amelyen olcsó telkeket tudna kínálni a szegedieknek – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. Ha azt szeretnék, hogy valamilyen irányba megnyújtsák a várost, akkor oda ki kellene vezetni a közműveket, és utat is kellene építeni. Erre pedig nincs pénz. A meglévő vezetékeket sem lehet egyszerűen csak meghosszabbítani, hiszen annak műszaki akadályai vannak.

Akinek tehát nincs több mint 20-30 millió forintja arra, hogy Szegeden házat építsen magának, az változatlanul a környező községekben keresheti a lehetőségeket. Még a közeli és látványos ütemben fejlődő Deszken is jóval olcsóbban, 4-6 ezer forintos négyzetméterenkénti áron lehet építési telekhez jutni, mint Szegeden. Még távolabb, Újszentivánon 2-3 ezer forintos négyzetméterenkénti áron adják a kiszemelt ingatlant.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákiában is napirenden a munkabér terheinek csökkentése

Szlovákia egykulcsos adórendszerét gyakran emlegetik, az ottani vállalkozók mégis úgy látják, hogy a… Tovább olvasom