Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Méregdrágán méregtelenít a dinnye

Pár hét múlva (augusztus 10-én) itt lesz Lőrinc, és a dinnyeszezon igazából még el sem kezdődött. Az import elfogyott, a hazai termésből az első komolyabb szállítmányok csak most érkeztek. Drágán.
Az első hazai termesztésű görögdinnye általában Péter-Pál- napkor, június 29-én szokott megjelenni a piacon. A nyárelő, május vége és június eleje nagyon hűvös és csapadékos időjárása, meg persze a tavaszi árvizek miatt is jó háromhetes a késés. És persze rossz, a termelők szerint nagyon rossz a termés.

Tavaly a felébe se került

Még nincsenek adatok arról, mennyi dinnyére számítanak az országban. Amit sikerült kiderítenünk, hogy 2004-ben 13.600 hektáron összesen 375 ezer tonnányit szüreteltek. Tavaly egyes számítások szerint ennél úgy negyven százalékkal többet. Az elmúlt nyáron volt dinnye bőven. Hasonló időszakban, tehát július vége felé 70–80 forint között adták kilóját. Most legalább a duplájáért, vagy majdnem háromszorosáért.
Az egyik marcalvárosi árus (harminc éve foglalkozik már ezzel) békétlen az idei terméssel és a minőséggel is. Maga ajánlja vevőinek, inkább kóstolják meg, mielőtt elvinnék...

Az ár duplája a tavalyinak, a legolcsóbb, amit láttunk: 150 forint kilója. Egy év alatt azonban igencsak megdrágult a szállítás és sok más is. Tavaly a megyéből szerezte be a gyümölcsöt, idén azonban már Békés megyéből kénytelen beszerezni. Annyira nem volt ára tavaly a dinnyének, hogy a bőnyi termelő úgy gondolta, idén már nem éri meg. Hát, tévedett.
Ami a vásárlókat illeti: nincs olyan dinnyeláz, mint egy éve volt. Az ár az oka. És ahogy az árus mondja, a lakótelepi embereknek másra se jut pénzük...

Rummal bele a kútba

A győri Dunakapu téren óriási terméseket kínál az ismert kereskedő, Lévai Zoltán. Huszonegy kilós volt eddig a legnagyobb gyümölcs, mondja. Akinek nem kell ekkora, persze elvágja. A szerdai piaci napon, mint a Belvárosban mindenütt (egyébként kevés helyen), 199 forintba került a görögdinnye kilója. Ez még nem szabadföldi, hanem síkfóliás, mondja a kereskedő, aki minden másban is csak a magyar termékre esküszik. Meglehetős utálattal említi az áruházi láncokban hála istennek már elfogyott jordániait...

Egyébként viszik egészben is az óriásdinnyét, kifizetnek érte három-négyezer forint közti árat. Olyan is van, aki rumot fecskendez a gyümölcsbe, leereszti a kútba, mert egészben nem fér a hűtőbe. Aztán majd egy kerti partin jegesen felkockázva jó kis bódító csemege lesz belőle...

Egy kis „dinnyeológia"

Mitől is olyan népszerű ez a gyümölcs? Nemcsak üdít, hanem jótékony, méregtelenítő hatással – most ugyan méregdrágán – van a szervezetre, jó az ízületi bántalmakra, és a fogyókúrázók is korlátlanul fogyaszthatják.
Vásárláskor megkopogtatva a görögdinnyét, az a jó, amelyik élesen kongó hangot ad, lékeléskor továbbreped. Tompán puffanó dinnyét, vagy olyat, amelyiknek csutkója nem magától száradt, hanem láthatóan késsel vágták, az egyik oldalán lévő folt még fehér és nem sárga, ne vegyünk, mert éretlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Materazzi tagad

labdarúgás

Elmarad Zinedine Zidane és Marco Materazzi zürichi szembesítése a… Tovább olvasom