Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Merkel: Mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen

Az EU-ból való kizárást azonban nem érdemes kilátásba helyezni - mondta a német kancellár.

Mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de az Európai Unióból való kizárást nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A WDR közszolgálati műsorszolgáltató társaság Európa Fórum című rendezvényén Angela Merkel hangsúlyozta: "nem kell rögtön a lovasságot küldeni".

A kancellár ezzel a szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek a rendezvényen kifejtett véleményére reagált, amely szerint a magyarországi antidemokratikus és kirekesztő folyamatokat tekintve nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból Magyarországot.

Angela Merkel kiemelte: teljes mértékben egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy változtatni kell azokon a magyar jogszabályokon, amelyek nincsenek összhangban az uniós szerződésekkel.

Elmondása szerint erről többször beszélt már Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki minden alkalommal biztosította őt arról, hogy a magyar kormány komolyan veszi az európai kritikát.

A budapesti vezetés reakciójára "figyelni fogunk a pártcsaládunkban is" - mondta Angela Merkel.

A Peer Steinbrück véleményére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Angela Merkel elmondta: ha kétségek merülnek fel a magyar jogszabályok és az uniós szerződések összeegyeztethetőségével, akkor "először beszélni kell, és módosítani kell a törvényeket".

Magyarország nagyon sokat segített Németországnak az újraegyesítés során, amit a németek soha nem felejtenek el. Ugyanakkor "nincs kibúvó", ha felmerül, hogy esetleg antiszemita tendenciák, vagy más káros folyamatok bontakoznak ki. Ilyen esetben "nyílt párbeszédet kell folytatni, amihez hozzá is vagyunk szokva", és mindent meg kell tenni azért, hogy "magyar barátainkat jó útra térítsük" - mondta a német kancellár.

Prőhle: nem ad okot aggodalomra Merkel nyilatkozata

Korántsem ad okot aggodalomra a német kancellár nyilatkozata Magyarországról, hiszen Angela Merkel joggal bízik abban, hogy Magyarország "az európai megoldást" választja - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön.

Angela Merkel egy fórumon azt mondta: mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de kizárását az Európai Unióból nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra.

A kancellár ezzel a szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek a véleményére reagált, aki szerint a magyarországi antidemokratikus és kirekesztő folyamatokat tekintve nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból az országot.

Prőhle Gergely emlékeztetett: Merkel közölte, hogy beszélt magyar kollégájával, Orbán Viktorral, aki számára megnyugtató választ adott, és ennek alapján a kancellár "joggal bízik abban, hogy Magyarország az európai uniós elveknek és jogszabályoknak megfelelően jár el".

Peer Steinbrück nyilatkozatával kapcsolatban a helyettes államtitkár kifejtette: a politikus "saját pártpolitikai logikája alapján" fogalmazta meg a véleményét, ugyanakkor a liberális külügyminiszter, Guido Westerwelle a kancellárhoz hasonlóan nyilatkozott.

Arra a kérdésre, hogy ha a szeptemberben esedékes németországi választásokon baloldali kormány alakulna, az miként befolyásolná a magyar-német kapcsolatokat, Prőhle Gergely kijelentette: egy választási kampányban sok olyan vélemény hangzik el, amely azután a gyakorlatban nem érvényesül.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. boros56 2013. május 17. 20:34
  „50. 48as
  Igazad van, de senki ne mondja meg mi a helyes út, mert mindenkinek más. Nem azonos az életszínvonal, nem azonos a mentelitás. Nincs séma. Mindenki kiválasztja a maga útját és vagy jó vagy nem. Te megmondod a fiadnak vagy lányodnak, hogy kit vegyen el vagy kihez menjen hozzá? Mert én nem. Nem vállalnám, hogy aztán, ha valami nem jött össze a fejemhez vágják, hogy te mondtad apám. Azt viszont elmondom, hogy én hogy csinálnám.
  Tudod, mindenki saját maga kovácsa.”
 • 51. 48as 2013. május 17. 11:50
  „18.Roland1000 2013.05.16. 22:08

  Nagyon szomorú, hogy elôfordúl ilyen tapasztalat. Feltételezem, hogy vagy nem volt szerencséd, vagy te is adtál rá némi okot. A németeknek sem kell mindenkire felnézni, ha megkínálják ôket egy Gulyás levessel, vagy egy pálinkával.
  A te véleményedben az a jó, hogy nagyon ritkán fordúl elô, de tanulságos. :-))
  Jobb lenne ha több tízezer német keresne nálunk megélhetést, de a jövôben erre még nincs kilátás. Fordítva viszont lehet menni munkáért, megélhetésért kuncsorogni, és gyakran még segítenek is.
  Ilyen az a Németország. Amúgy dolgozni még gyakrabban a magyarok szoktak tanulni tôlük, és ha nem megy hát egy részét haza küldik. Remélem te nem voltál köztük, hogy most így haragszól rájuk ??”
 • 50. 48as 2013. május 17. 11:15
  „14.boros56 2013.05.16. 21:59

  Az a legnagyobb baj, hogy míg a németek már évtizedek óta eldöntötték, hogy elôre vagy hátra menjenek, mi még mindég csak azon vitatkozunk, így nem haladunk. :-))
  Kapirgálunk a történelemben, hol az Árpádkorban, hol Mátyás király érdemeit emlegetjük, vannak akik a szozialista diktatúrát sirassák, aztán kevéske honfitársunk próbálkozik mind ezek ellenére a jövôt építeni.”
 • 49. _csutak_ 2013. május 17. 11:10
  „Szeretném megkérdezni azokat akik vehemensen szidják a németeket:
  Beszélnek-e németül, jártak e kint egy hétvégénél tovább?
  Melyik részét ismerik?
  Gondolok itt nagy vonalakban Ruhr vidék vagy Bayern esetleg Poroszland?
  Annyi ostobaságot és félelmet írtak le páran, hogy arról egy pszichiáter ledoktorálhatna :(
  És még ők minősítik embertársukat!”
 • 48. 48as 2013. május 17. 11:04
  „37.zehn 2013.05.17. 08:03
  Orbán újabban a német tankokról beszél akik bevonúltak az országba, és vereséget szenvedtek.
  Lassan már azt hiszem még mindég tart a második világháború, vagy csak Orbánéknál? :-))”
 • 47. myckie 2013. május 17. 09:30
  „46. kontrapista
  Azt mellé teheted: Ész nélkül is lehet élni!”
 • 46. kontrapista 2013. május 17. 09:24
  „A nagy Lenin tanácsát mindenkor érdemes megfogadni a magyarnak :
  Tanulni, tanulni, tanulni....németül !”
 • 45. GondaIstván 2013. május 17. 09:21
  „- Valamelyik nap olvastam, hogy a Mo. ellen nincs is kiugróan sok kötelességszegési eljárás, csak annyi, mint az uniós átlag. Idáig még mindegyik ügy megoldódott magától, és nem is került bírósági szakaszba. Tehát jó, vagy minimum átlagos az összhang az Unióval.
  - Amit meg Peer Steinbrücknek mond ("nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból Magyarországot") az a nagy semmi. Miért kellene elvetni (azaz kivételezni Mo.-al), hiszen minden országot fel lehet venni és ki is lehet zárni. Vagy mást akart mondani, csak rosszul fordították a szavait?”
 • 44. joy 2013. május 17. 08:50
  „Orbán úr csak cigánykodik.

  Ezért /is/ mondják ránk, "Zigauner volk!"
  :o(”
 • 43. myckie 2013. május 17. 08:37
  „38. gyukolac
  "Klasszisokkal jobb" ? Érzi mindenki a bőrén! A baj Mo-n az, hogy mindenféle vélt vagy valósnak beállított háttérmagyarázattal lehet embereket megélhetésükből kiforgatni,csak azért, hogy a csókosokat kiszolgálják! (lásd föld és trafikbiznisz). Sokan azt találgatják, hogy melyik szektor lesz a következő, amit állami segítséggel lenyúlnak! Ez klasszisokkal alulmúlja a szoclib kormányzást! kb. megfelel az ötvenes évek eleji Mo-n uralkodó állapotoknak! Erre egyáltalán nem lehetsz büszke!”
 • 42. nobody13 2013. május 17. 08:32
  „14-re Borosnak: Pontosan ez megy most Magyarországon. Csak itt nem költenek gázkamrára, koncentrációs táborra, egyszerűen éhen halasztják, megfagyasztják az embereket, vagy hagyják őket belehalni olyan betegségekbe, amelyek gyógyíthatóak lennének (egészségügy leépítése, várólisták, gyógyszerárak emelkedése, támogatott gyógyszerek körének drasztikus csökkentése). Ez is népirtás: hulljon a férgese...”
 • 41. nobody13 2013. május 17. 08:27
  „"a magyar kormány komolyan veszi az európai kritikát." Általában én is, mikor kritizálnak. Aztán én is csinálom tovább a dolgaimat úgy, ahogy szoktam. Makacs egy magyar fajta... :-S”
 • 40. myckie 2013. május 17. 08:22
  „36. kontrapista
  Helyes útra terelés vagy sem! Az sem a helyes út, hogy a rokonság fele már Németországban keresi a pénzt, mert itthon, ha volna munka abból se lehetne megélni! Nálunk az a menő, ha a talicskát arráb tolják, már hurrázunk, hogy nőtt a gazdasági teljesítmény! Szánalmas! Amíg Mo - terelés nélkül is - nem lesz kiszámítható gazdaság, addig lehet álmodozni ,de csak nagyobb lesz a csóróság!”
 • 39. KamuNeni 2013. május 17. 08:15
  „Vonjak meg az Unios penzeket es akkor majd eszre ter MO-. Addog a hulye gyerek se szokott a szuleire hallgatni mig azok adnak neki.”
 • 38. gyukolac 2013. május 17. 08:08
  „érdekes, hogy ez a helyi sziclib lap nem említ olyan véleményeket, ami pl. azt mondja, hoyg az alkotmányunk az egyik leghaladóbb az EU-s államok között. Pl hogy az osztrák alkotmányt mintegy 40-szer módosították 1955-ös elfogadása óta. És ott nem volt szocializmus vagy kommunizmus. É még lehetne sorolni.
  Merkel asszonyt emlékeztetni kellene, hogy a volt NDK-s bírókat kortól, nemtől függetlenül az egyesítéskor azonnal elbocsátották a rendszerből. Nálunk meg verik a nyálukat régi csoroszlyák, mert ameddig lehet, ki kell szolgálni a volt kedves vezetőket...
  Itt a kettős mérce ismét tetten érhető.
  Jövőre lehet menni szavazni, ott kell véleményt formálni, nem a sajtó ferdítése után habzó szájjal üvölteni, viktátorozni.
  Én nem mondom, hogy hibátlanul vezetik a rendszert, de klasszisokkal jobbak, mint a Fleto-Bajnai-Mesterházi-Schiffer vonulat.”
 • 37. zehn 2013. május 17. 08:03
  „Ide jutottunk, hogy egyáltalán megfordul az Unió fejében ilyesmi. Természetesen mindenki hülye rajtunk kívül és mindenki el akar söpörni minket ,mert nem tetszik nekik, hogy itt a Kánaán szintjén élnek az emberek. Figyelem! Minden diktátornak gyógyíthatatlan üldözési mániája volt/van/!”
 • 36. kontrapista 2013. május 17. 08:01
  „35.myckie
  Az általad leírtak a reális mai állás, ezért kell Magyarországot " helyes útra terelni" ( mint a birkákat ).
  u.i.
  számomra nem gond, mivel olyan környezetben nőttem fel, ahol a magyar nyelvvel párhuzamosan sajátítottam el a németet is
  Deutschland über alles !!!”
 • 35. myckie 2013. május 17. 07:17
  „34. kontrapista
  Lázálmaid vannak? Ha jól belegondolsz a népviselet is egy adott kor lenyomata, amely már elmúlt! A népviselet és a néptánc is évszázadokon át változott, fejlődött! Most sem ragadhatunk meg a fatengelyes szinten! Fejlődnünk, fejlesztenünk kell, ha nem akarunk lemaradni! Ezt a problémát - mivel kicsi ország vagyunk - csak a nagyobbak és erőssebbek segítségével tudjuk megoldani (ha tetszik, ha nem) A bezárkózás nem a megfelelő megoldás a megmaradásra! Említed Rákóczit és Kossuthot! Az nevükkel is fémjelzett szabadságharcok sem feltétlenül azon buktak el, hogy Európa összefogott ellenünk! Egyszerűen Rákóczi és Kossuth sem ismerte fel (nem akarták felismerni), hogy az akkori Mo. már nem nemzetállam, hanem egy soknemzetiségű alakulat! A országban élő nemzetiségekkel egyik vezérünk se tudott kiegyezni, ezért a bukás már előre borítékolható volt és lett egy további következmény: Trianon!
  Mai vezéreinknek is el kell gondolkozni, hogy Mo-nak hosszú távon mi az érdeke! Vagy megpróbálunk fejlődni , korszerűsödni, nyitottak lenni a változtatásra vagy bezárkózunk, lemaradunk, visszafejlődünk és felmorzsolódunk! Lehet gondolkodni!”
 • 34. kontrapista 2013. május 17. 06:31
  „Merkel asszony elérte, amit nagy elődje ( Hitler ) háborúval is csak pár évre tudott megvalósítani :
  Térdre kényszeríteni Európát az " übermensch"- i eszmék előtt az EU leple alatt. Természetesen olyan hibát most nem ejtenek, mint a zsidók kiirtása, vagy más országok haderővel való elfoglalása, mára más a módi.
  Nekünk magyaroknak is az lesz a sorsunk, mint a többi kis népeknek, csak a népviselet és a néptánc emlékeztet valamikori létükre.
  Ajánlott dolog az általános iskola alsó tagozatától kezdve az intenzív német nyelv tanulása mindenkinek, mert koldulni is ezen a nyelven kifizetődőbb !
  Hajrá magyarok, legyünk szófogadóak !
  u.i.
  mennyivel jobb dolgunk lenne most, ha Rákóczi nagyfejedelmünk, de Kossuthék sem visznek bennünket holmi szabadságharcba, amivel csak Európa haragját váltottuk ki”
 • 33. tol 2013. május 17. 06:25
  „a helyes út az európai civilizáció. Ha ezt tüztük ki a zászlóra...”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VM: a parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni

Június 30. után a hatóság eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt. Tovább olvasom