Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Mérlegen az APEH dél-alföldi régiója

Egyenleget készített a január elsejével létrehozott APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága. Kiderült, az adóhatóság megőrizte, sőt több területen megjavította a korábbi években elért eredményeket. Pedig a regionális szervezeti változás, az illetékhivatalok integrálása és a jogszabályváltozások jelentős többletfeladatot jelentettek.
Az idén január elsején állt fel az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága, amely az első félévben a tavalyi, hasonló időszakhoz képest 15 százalékkal több, mintegy 208,9 milliárd forint kiemelt adót és járulékot szedett be a „hárommegyés" területén. Az illetékhivatalok integrációját követően – ugyancsak az első hat hónapban – 6 milliárd 110 millió forint illetékbevétele volt az igazgatóságnak. Az utóbbi elmarad a tavalyitól, annak 96,1 százaléka.

Az kijelenthető, hogy a jövedelmekhez kapcsolódó adóknál, járulékoknál érvényesült azoknak a jogszabályváltozásoknak a hatása, amelyek az adózói kör kiszélesítésével a bevételek növekedését segítették elő. Ezek leginkább a társadalombiztosítási bevételeknél jelentek meg. A nyugdíjbiztosítási alapot érintő befizetések nettó összege 18,8 százalékkal, 11 milliárd forinttal nőtt a múlt évhez képest. A nettó áfabevétel 29,7 százalékos, 6,7 milliárd forintos növekedése a magasabb befizetésekből származott, ugyanis a visszaigénylések összege majdnem azonos volt a tavalyival. A társasági adóból származó bevétel 28,1 százalékkal, azaz 2,1 milliárd forinttal haladta meg a múlt évit.

Az igazgatóság mintegy hatezer új adózót regisztrált, s szinte ugyanannyi adózó szüntette meg a tevékenységét.

A múlt év hasonló időszakához képest 14,9 százalékkal több, összesen 501 fizetésképtelen gazdálkodó ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást. A végelszámolási eljárás aránya a tavalyihoz képest 81,9 százalékkal magasabb, összesen 331 vállalkozást érintett.

Inkasszó

Az igazgatóság 37,2 milliárd forint értékű tartozásra bocsátott ki inkasszót és 5,6 milliárd forint értékű vagyont foglalt le június végéig. Ez a 2006 első félévinél 13,7 százalékkal több, összesen 12,7 milliárd forint bevétel származott adóhatósági végrehajtásból. Száztizenkét büntetőfeljelentést kezdeményeztek az év első felében, ezek oka főleg csalás, adócsalás gyanúja (59,8 százalék), illetve a magánokirat-hamisítás (35,7 százalék).  
Az első félévben lényegesen több adóbevallást és adatszolgáltatást vett át és dolgozott fel az igazgatóság, mint a múlt évben. Az adózók jóval nagyobb hányada élt az internetes, illetve elektronikus úton történő adóbevallás, illetve adatszolgáltatás lehetőségével, mint korábban.

Az áfabevallások száma a havi bevallóknál 2300-zal, a negyedéves bevallóknál 1600-zal, az éves bevallást benyújtóknál pedig 462-vel nőtt. Ebben az évben 119,3 ezerrel, 36,8 százalékkal több, összesen 443,6 ezer személyi jövedelemadó bevallást vettek nyilvántartásba, ebből 53,6 ezret az egyéni vállalkozók nyújtottak be. 62,8 százalékuk internetes bevalláskitöltő és ellenőrző programmal készült, 64,1 ezret pedig elektronikus úton továbbítottak. Majdnem kétszer annyian kértek adóhatósági adómegállapítást, mint a múlt évben, de a számuk még így is éppen csak meghaladta a 2,2 ezret. A revizorok több százmillió forint adóhiányt tártak fel. A feltárt adókülönbözet nettó összege elérte a 3,1 milliárd forintot.

A tb-alapokat illető járulék- kötelezettségek eltitkolásának, illetve elmulasztásának a feltárására 407 ellenőrzést végeztek, a vizsgálatok 73,2 százaléka zárult megállapítással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villám csapott le a Hajógyári-sziget területére

Vasárnap hajnalban ismét hatalmas felhőszakadás csapott le a szigetre. A szakadó esőben villám is… Tovább olvasom