Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Merre tart a hazai életbiztosítási piac?

A mai ügyfél sokszor nemcsak anyagi védelmet vár az életbiztosításától, hanem befektetést is is.

A rendszerváltozás óta a pálya felfelé halad, ha nem is zökkenők nélkül. Ám ha összevetjük a hazai piac mai fejlettségét például az EU15-ökkel, még mindig nagy út áll előttünk mind az életbiztosítások darabszámában, mind a megvásárolt védelem mennyiségében. Közben pedig a közlekedéstől az életmódbetegségeken keresztül a klímaváltozás hatásaiig terjed a szaporodó kockázatok íve. Mindemellett a mai ügyfél sokszor nemcsak anyagi védelmet vár az életbiztosításától, hanem igazi befektetési teljesítményt is. S mindenekelőtt változó élethelyzeteihez, igényeihez elvárja a változtatás szabadságát.

A különböző befektetési alapok népszerűsége 3500 fős minta véleménye alapján. Kattintson a képre!
Kockázati alapon

Vajon akad-e egyszerű és kis ráfordítást igénylő megoldás arra, hogy bárki védelmet szerezhessen szeretteinek a váratlanul bekövetkező súlyos bajok, akár tragikus események családot sújtó anyagi következményei ellen? A válasz igen, a megoldás neve kockázati életbiztosítás. A magyar családok védettsége azonban e téren is elmarad az uniós átlagtól, becslések szerint annak alig tizede.

A piaci igények másik végén vannak, szinte a kockázatiak ellenpólusát adják az úgynevezett egyszeri díjas termékek: míg az előbbiek lényege a váratlan kockázatokra való felkészülésben van, addig az egyszeri díjas életbiztosítások túlnyomórészt befektetésorientáltak. Ezeknek a konstrukcióknak elsősorban olyan piacokon van komoly jelentősége, mint amilyen Németország vagy Olaszország, ahol magas a lakossági megtakarítások aránya, és a családok sokasága jelentős pénzeszközöknek keres versenyképes befektetési lehetőséget.

Magyarországra ma még köztudottan nem ez a jellemző. Ezért aztán az egyszeri díjas életbiztosításokat az ügyfelek sokszor szinte úgy használják, mint a bankbetéteket: beteszik és kiveszik őket, bár a termék sokkal hasznosabban működne a számukra hosszabb időszak alatt.

A hazai életbiztosítási piac fejlődése szempontjából viszont igazán ígéretes terület azoké a termékeké, amelyekben a kockázatok elleni biztosítási védelem és a befektetési célok összekapcsolódnak. E konstrukciók körében az a trend figyelhető meg, hogy egyre nagyobb választási, változtatási szabadságot élvez az ügyfél.
A területen a választás igazi szabadságát kínálja az Allianz Életprogram.

A program a befektetési oldalon meglepetéssel szolgált. Az ügyfelek döntései rácáfoltak arra az előzetes kutatási eredményre és egyben közhiedelemre, mely szerint az emberek jobban bíznak a nemzetközi, például euróalapú befektetésekben, és ezeknek nagyobb várható hozamokat is tulajdonítanak. A gyakorlat azt bizonyította, hogy amikor nemcsak tét nélküli véleményt kell mondaniuk, mint a kérdezőbiztosoknál, hanem alapos tájékozódás után élesben kell dönteniük saját pénzük sorsáról, akkor egyértelműen a ma valóban kedvezőbb hozamú hazai befektetéseket részesítik előnyben. A legnépszerűbbnek az Árfolyamgarantált Állampapír Alap bizonyult. Az Allianz népszerű alapjai banki összehasonlításban is rendkívül kedvezően teljesítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Masszázs egy tiszta fejért...

A fejmasszázs során megnyugtató szigeten érezzük magunkat a hektikus mindennapokban. Tovább olvasom