Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Mérsékelnék az adótartalmat

A Pénzügyminisztérium pénteken délben benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénytervezetet, amely alapján további áremelkedés esetén mérsékelni lehet az üzemanyagok árának adótartalmát, így a fogyasztói árát.
Vámosi-Nagy Szabolcs, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára ismertette a javaslatot. E szerint: amennyiben a 95-ös oktánszámú benzin fogyasztói ára két egymást követő hétfő átlagában eléri a 250 forintot, a jövedéki adót úgy mérséklik, hogy a literenkénti fogyasztói ár 2 forinttal 248 forintra csökkenjen. További árnövekedés esetén 5 forintonként 1 forinttal csökken a fogyasztói ár. A gázolaj esetében a küszöbár 225 forint lesz. A többi oktánszámú benzin ára a 95-össel megegyezően csökken, azaz 2 forinttal, amennyiben a 95-ös eléri a 250 forintot.
„ A kormány a költségvetésben tervezett adóbevételeiről nem mondhat le, arra azonban nyitott, hogy az üzemanyagárak további növekedése miatti áfatöbbletről lemondjon" – mondta. Hangsúlyozta, hogy ez az árcsökkentés csak az adóintézkedésekből fakad. Nem tartotta kizártnak, hogy esetleg az olajipari társaságok is az árak mérséklése mellett döntenek, amennyiben a magas üzemanyagárak miatt csökkenne a forgalom.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: „A parlament hétfőn szavazhat a törvénytervezetről, ennek elfogadásához négyötödös többség kell, ezt követően a kormánynak 5 napja lesz arra, hogy a szükséges rendeletet megalkossa." Így az árcsökkentés – indokolt esetben – legkorábban a jövő héten szombaton történhetne meg.

Vámosi-Nagy Szabolcs hangsúlyozta, hogy a rendelet 2004-ben lesz hatályos, 2005-re az új adó- és költségvetési szabályok összeállításánál újra foglalkoznak a kérdéssel.

A Mol legutóbb május 5-én emelte az üzemanyagok árát, a 95-ös ólmozatlan benzinét literenként 248,50 forintra, a gázolajét pedig 218 forintra. Ezt követően azonban a Mol illetékese úgy nyilatkozott, hogy nem zárják ki a benzin árának további, 10–15 forintos, a gázolaj árának 10–20 forintos emelkedését.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsi, Rózsi, mi bajod?

Káldy László kisbaboti egyéni filmes Rózsi, Rózsi, mi bajod? című filmje kapta a Kollányi Ágoston… Tovább olvasom