Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Mesterházy: 2014-re elég erősek leszünk a kormányváltáshoz

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a Fidesz azért győzött 2010-ben, mert felelőtlen, demagóg ígéreteket tett ellenzékből.
Mesterházy Attila szerint a Fidesz kormányzásának félidejéhez közeledve elvesztette a többség bizalmát, mert képtelen volt biztonságot teremteni az országban. Az MSZP elnök-frakcióvezetője pártja csütörtöki budapesti évértékelő rendezvényén azt mondta: az MSZP 2014-re elég erős lesz a kormány leváltásához és elég felkészült a kormányzásra.

Mesterházy Attila úgy vélte, a Fidesz azért győzött 2010-ben, mert felelőtlen, demagóg ígéreteket tett ellenzékből, de ezért is bukik majd meg. Az MSZP nem követi el ezt a hibát, nem fogalmaz meg betarthatatlan ígéreteket - jelentette ki, megerősítve, hogy a szocialisták május 1-jén nyilvánosságra hozzák szakpolitikai programjukat, majd a lehető legszélesebb körben megvitatják az emberekkel és a szakmai szervezetekkel.

A Fidesz el fog tűnni a hatalomból, de az általa okozott gondok itt maradnak, azokat a következő kormánynak kell orvosolni - mondta az MSZP elnöke, hozzáfűzve, ellenségük nem a kormánypárt, hanem a reményvesztettség és az apátia. Ezért - folytatta - a szocialistáknak a választásokig hátralévő időben meg kell teremteniük "a változás szövetségét", amelyben helyük van a demokratikus ellenzéki pártoknak, civil szervezeteknek és mindenkinek, aki változást akar.

A pártelnök elmondta: a demokrácia alapja az egyeztetés, ezért szakpolitikai programjuk csak keretet ad majd, amit közösen kell megtölteni tartalommal. "Nyakunkba vesszük az országot, és végigbeszéljük mindenkivel, aki a kormánytól eltérően látja a jelent és képzeli el a jövőt" - jelezte.

Közölte: igazságos adórendszert akarnak, amelyben a gazdagok többet fizetnek, fenntartható nyugdíjrendszert, hetekig tartó közmunka helyett hosszú távú munkahelyteremtést, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, emellett visszaállítanák 18 évre a tankötelezettség korhatárát. Visszaállítanák az egyetemi, főiskolai keretszámokat is, mert bár változtatni kell a rendszeren, ehhez "szike kell, nem balta" - tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint a kormányváltás után a lehető legszélesebb egyetértéssel új közjogi rendszert kell létrehozni, amely helyreállítja a hatalom kontrollját, védi a független intézményeket és a szabadság maximumát garantálja mindenkinek.

A szocialista pártelnök negyvenperces beszéde nagyobbik részében a kormány eddigi munkáját értékelte. Véleménye szerint bár két éve sokan bíztak a Fideszben, mára csalódottság, elkeseredettség lett úrrá az országban, az itt élők kétharmadának "elege van az Orbán-rendszerből", azokat pedig, akik kitartanak mellette, nem a bizalom, hanem a hit vezeti.

Úgy fogalmazott: a "fülkeforradalom" káoszt, csődöt és rombolást hozott, a kormány leépítette a jogállami intézményrendszert, nem ért a gazdasághoz és érzéketlen a szegények problémáira, "a hajléktalanokat börtönbe, a munkanélkülieket munkatáborba" küldené.

A pártelnök szólt arról, hogy a kabinet egy év alatt "eltapsolta" a magánnyugdíj-megtakarításokat, és arról is, hogy Magyarország az egyetlen uniós állam, ahol nincs rokkantnyugdíj.

Bírálta a felsőoktatás átalakítását, mondván, sok fiatal elől elzárja a felemelkedés lehetőségét. Orbán Viktor úgy sokallja a tizedére csökkent keretszámot a jogászképzésben, hogy az állam pénzén szerzett jogi diplomát - mondta.

Egy demokráciában nem lehet a bírói kar fölé emelni egyik leghűségesebb emberünk feleségét, legfőbb ügyésszé kinevezni a kormányzópárt korábbi képviselőjelöltjét - sorolta tovább kifogásait.

Mesterházy Attila azt is mondta, a kormány "külpolitikai ámokfutása" sokat rontott az ország megítélésén, és a miniszterelnök akkora ütéseket kapott Brüsszelből, hogy "csattanásuk idáig hallatszott". "Ezek nem kokik és sallerek voltak, hanem kemény balcsapottak és jobbhorgok" - fogalmazott, megjegyezve, Orbán Viktor a "K.O." ellenére sem látta be, hogy "az európai hangulat nem magyarellenes, hanem Orbán-ellenes".

Szólt arról is, hogy a kormány mögött százmilliárdokról döntő gazdasági érdekkör áll. "A cégbirodalom tagjai és rokonaik (...) kormányzati felhatalmazással folytatják üzelmeiket, intézményesítették a korrupciót. A kezük mindenhová elér, az étvágyuk csillapíthatatlan, a befolyásuk pedig korlátlan. (...) A Simicska Zrt., a Nyerges Kft. és leányvállalataik valóban zártkörűen, de korlátlan felelőtlenséggel működnek" - fogalmazott.

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselője bevezetőjében arról beszélt: Magyarország számára nincs élet az Európai Unión kívül. Szólt arról is, hogy a szocialista miniszterelnökök 2002 és 2010 között derekasan védték a magyar érdekeket Európában, ám fontos tanulság az MSZP-nek, hogy "nem elég patriótának lenni, annak is kell látszani". Kiemelte, hogy az MSZP ellenzi és méltánytalannak tartaná az országnak járó felzárkóztatási támogatások felfüggesztését.

Az értékelő helyszínéül szolgáló rendezvényteremben kifeszített molinókon az MSZP szakpolitikai céljai voltak olvashatók (modern oktatás, szociális gondoskodás, aktív munkahelyteremtés, elérhető egészségügy), szembeállítva fideszes politikusok kijelentéseivel, így Zsiga Marcellével, hogy "biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból", és Lázár Jánoséval: "akinek nincs semmije, az annyit is ér".

A szervezők négy asztalra narancsokat halmoztak, amiket a Fidesz-kormányzást szimbolizáló tárgyak vettek körül: egyebek mellett egy, a magánnyugdíjvagyon állami kézbe vételére utaló üres kassza, valamint egy futballabda, ami a hozzá tartozó felirat szerint azt jelképezte, hogy a miniszterelnök kedvenc sportágának támogatására, stadionépítésére a megszorítások közepette is áldoz a kormány.

A rendezvényen nagyjából 250-300 ember vett részt, szocialista politikusok mellett szimpatizánsok és más meghívottak.

Olvasóink írták

 • 13. Mozimasiniszta 2012. március 09. 17:03
  „Remélem elég Magyar lesz a hozzászólásom : ´57-ből van az első emlékem: a szomszédbeli sík alkoholista lett párttitkár az Apám munkahelyén, az ilyen söpredék
  és a hozzájuk símuló talpnyalók "építették" a pártot és a cucillizmust , mig őszze nem dőlt !!! Az édesapám nem mehetett addig traktoros iskolába míg be nem lépett a pártba, anno ilyen mód építgették a dicső pártjukat egészen 800 ezres létszámig , így vagy úgy belekényszerítettek akit csak bírtak ! Apámtól vonták a tagdíjat ´85-ig , hogy legyen miből dőzsölni a járási , megyei meg az országos elvtársaknak és a függetlenített aparatcsikoknak, meg a tintanyaló ribancaiknak (azok tapsikolnak gyurcsány mellett) ! Hát ilymódon építették fel az MSZP-t ! Nem elírás, mert az erőszakkal öszzezabrált mszmp-s pártvagyont ez a mostani hazaáruló banda nemes egyszerűséggel einstandolta. Most abból a pénzből (meg amit mellé loptak) uszítanak az ország ellen kül és belföldön !
  Soha épkézláb ötletük nemvolt a gazdaság felvirágoztatására, ha szorult kapca vettek fel kölcsönt , ahhoz értettek ! 82-ben azért léptek be az IMF-be! mert már nem tudtak máshonnan pénzt szerezni !Tudtak viszont lopni-csalni, meg uszítani egymás ellen munkást-paraszttal , magyart-cigánnyal sőt még erdélyi magyarral is ! A szociális érzékenységük abban merült ki hogy választások előtt megeresztették a gyeplőt, ha meg nemvolt miből adni akkor beigérték Kánaánt ! Ők már csak tudják hogy hol van, pedig ´89 előtt úgy utálták a zsidókat hogy még Arafat fenekét is kinyalták , most meg fordítva ! De igérni , gyalázkodni hazát árulni jól megtanultak Kádár pionyírjai ! Minden népnek, így német , holland és franciának is van szemete , most azokkal együtt vonyítanak Brüsszelben ! Előttem egy kalap .......k is nagyobb a becsülete mint ennek a csürhének ! és ez így is marad !
  Az alapokig lerombolták az országot ! Most meg jönnek elő a bölcsek kövével ??? Apám nem szidta őket : " Fiam ez egy söpredék banda " ez volt a minősítése, igaza volt ! Mindegy hogy Rákosi, Kádár,Gyurcsány, vagy ...rházi a neve !”
 • 12. jozko 2012. március 09. 15:19
  „"Semmik vagyunk s minden leszünk...csak összefogni hát..."

  No ez az, ami nem megy.”
 • 11. szandokán 2012. március 09. 10:28
  „Legalább egy Magyar szólna hozzá már a témához,”
 • 10. jq 2012. március 09. 09:36
  „Hány százalékon állnak is most, és hanyadikak a listán?

  Több kérdésem nincs is...”
 • 9. sobrij1 2012. március 09. 08:52
  „"Mesterházy Attila úgy vélte, a Fidesz azért győzött 2010-ben, mert felelőtlen, demagóg ígéreteket tett ellenzékből, de ezért is bukik majd meg. Az MSZP nem követi el ezt a hibát, nem fogalmaz meg betarthatatlan ígéreteket..."

  Hahahhahahaaahahaaaaaa....

  "Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselője bevezetőjében arról beszélt: Magyarország számára nincs élet az Európai Unión kívül. Szólt arról is, hogy a szocialista miniszterelnökök 2002 és 2010 között derekasan védték a magyar érdekeket Európában, ám fontos tanulság az MSZP-nek, hogy "nem elég patriótának lenni, annak is kell látszani"."

  Beszél az, aki folyamatosan saját hazája ellen beszél.”
 • 8. qrumpli 2012. március 09. 04:28
  „A Sas Jóska biztos állást kínált neki.Bizonyára a mikroszkópban sikere lenne.
  Na ugye ,hogy nincs szemtelenebb állat a a bolsi,komcsi, libsi etársaknál?
  A légy is visszamegy a tortára még agyon nem csapják!”
 • 7. LukSzkaivoker 2012. március 08. 23:35
  „A kutya sem? Szerintem ők nyernek majd 2014-ben. Aztán az emberek látják 2018-ban, hogy már megint át lettek ****va, és akkor majd a Fidesz nyer. Aztán 2022-re rájönnek, hogy a Fidesz még mindig a régi (vagy még rosszabb) ... és így tovább, és így tovább.
  Ők nyernek, mi pedig mindig vesztünk. Én pl. máris a hitemet, hogy valaha jobb lesz ez még.”
 • 6. Lucia 2012. március 08. 21:27
  „Álmodik a nyomor!”
 • 5. Írástudatlan 2012. március 08. 20:47
  „Lehet hogy megerősödnek de jó lessz az az erő a kakiláshoz,Mert a kutya sem fog újra rájuk szavazni az biztos!”
 • 4. imre57 2012. március 08. 20:12
  „Egyet értek,tényleg nokedli.”
 • 3. vadfarkatlan 2012. március 08. 19:07
  „Attis bár egy langyos nokedli, de azért tisztességes ember, aki rossz társaságba keveredett. Kár érte!”
 • 2. kopkop 2012. március 08. 19:05
  „Mesterházy az mszp szemétdombjáról elfelejtett beszélni.”
 • 1. Horthyszobor 2012. március 08. 19:01
  „Szerintem ahhoz kell erősnek lenniük, hogy a bőröndjuket tudjak cipelni 2014-Ben:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy utazás Magyarországra: több ezer lengyel vesz részt a március 15-i menetekben

A lengyelek egy akció keretében jönnek Budapestre, nagy részük különvonattal. Tovább olvasom