Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Mesterházy Attila: 1956 célja 1989-ben a rendszerváltással megvalósult

A szocialista párt elnöke szerint amit Nagy Imre 1956-ben nem tudott véghezvinni, az 1989-ben a rendszerváltással megvalósult.

"A magyar szocialista párt tagjaiként és támogatóiként valamennyien büszkék lehetünk arra, hogy Nagy Imre örökségének elszánt és őszinte védelmezői vagyunk, mert mi vagyunk azok, akik fenntartások nélkül, kitartóan védjük és elszántan érvényesítjük azokat az elveket, amiket a mártír miniszterelnök képviselt" - hangsúlyozta Mesterházy Attila hétfőn, az 1956-os forradalom 56. évfordulójának előestéjén Kaposváron, a Nagy Imre szülővárosában tartott ünnepségen mintegy ötszáz résztvevő előtt mondott beszédében.

Mesterházy Attilával megkoszorúzta az MSZP a Nagy Imre szobrot Kaposváron. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

Nagy Imrének, társainak és valamennyi forradalmárnak nem egyszerűen csak azt a néhány szabad és felemelő októberi napot köszönhetjük, hanem minden egyes napot, amit 1989 óta szabadon tölthetünk el - mondta az MSZP elnöke, aki úgy vélekedett: "Nagy Imre legnagyobb tragédiája, az ország egyik legnagyobb vesztesége, hogy nem tudta véghezvinni azt, amit eltervezett, de mindazt, amit akkor ő akart, az 33 évvel később, a rendszerváltással megvalósult.

"1956 mának szóló üzenete az, hogy a szabadságot és demokráciát nem elég kivívni, nap mint nap meg is kell védeni" - mondta az ellenzéki párt vezetője. Rámutatott: "nekünk magyaroknak nem csak emlékezni kötelező történelmünk egyik legfelemelőbb mozzanatára, a szabadság akarásának kitörő és lelkesítő pillanatára, de abból tanulnunk is kell".

Mesterházy Attilával megkoszorúzta az MSZP a Nagy Imre szobrot Kaposváron. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

"1956 arra figyelmeztet, hogy a nép akaratával szemben nem lehet a hatalmat hosszú távon megtartani" - jelentette ki Mesterházy Attila, majd kérdésként felvetette: "Vajon Orbán Viktor és kormánya tudja ezt?" A válasz a pártelnök szerint nemleges, "mert ők a nép felett, a nép nélkül és a nép ellen kormányoznak".

A politikus szerint "a mai hatalom túlterjeszkedik a néptől kapott felhatalmazás keretein, és tökéletesnek, felkentnek hiszi magát. Egy ember akarja meghatározni, hogy mi szolgálja a közjót, és mi nem, hogy mi az erkölcsös, és mi nem, hogy ki értékes, és ki kevésbé az, és hogy ki hazafi, és ki nem". Márpedig minden hatalom elveszíti legitimitását, ha akaratát antidemokratikus úton az emberek szabadságának és szuverenitásának korlátozásán keresztül, hazugságra építve akarja érvényesíteni - hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Mesterházy Attilával megkoszorúzta az MSZP a Nagy Imre szobrot Kaposváron. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

Nehéz volna kétségbe vonni, hogy a jelenlegi kormány éppen ezt teszi - jegyezte meg Mesterházy Attila, hozzátéve: "nincs egyetlen döntésük, amit ne saját hatalmuk érdekében hoztak volna, nincs egyetlen lépésük, amire előzetesen valódi felhatalmazást kértek volna, és nincs egyetlen tettük, ami ne fájna magyarok millióinak". "Orbán a nép felett, a nép nélkül, a nép ellen kormányoz" - jelentette ki a szocialista párt elnöke.

Az MSZP kaposvári rendezvényén a résztvevők Nagy Imre szülőházánál, majd a Nagy Imre parkban a mártír miniszterelnök szobránál emlékeztek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Az előbbi helyszínen Lamperth Mónika országgyűlési képviselő, a miniszterelnök szobránál Mesterházy Attila mellett Harangozó Gábor a párt megyei elnöke, valamint Pintér Attila, a párt kaposvári szervezetének elnöke is beszédet mondott. A megemlékezés rendzavarás nélkül ért véget.

Olvasóink írták

 • 5. Mozimasiniszta 2012. október 23. 18:26
  „....házy (és társai) még mindig nem tanultak a történelemből ! nagyobb baj hogy el sem olvasták !
  Ha olvasták, akkor nem értik ! Ha értik, akkor meg ismét ott tartunk hogy elhazudják, mint mindig, ha pofát nyitnak...”
 • 4. Qllancs 2012. október 23. 10:21
  „´ 89. nem rendszer--gengszter váltás volt !Antall mindent kiárusított, gyárakat--üzemeket bezárt, tönkravágta az ipart--mezőgazdaságot!
  Piacot csinált a nyugatnak ! Eladta a stratégiailag fontos : gáz, villany, víz társulásokat.
  Fillérekért vettek --milliárdot érő :gyárakat, üzemeket, bányákat ! A mostani felső tízezer --akkor szedte meg magát !Csányi--Demján ....stb.
  Itt változás csak ROSSZ irányban van. Ennyi szegény, munkanélküli, éhező, fázó ember NEM VOLT Magy.on mint most.
  De ennyire nyiltan, gátlástalanul lopó politikus se !!!!”
 • 3. papsajt 2012. október 23. 08:29
  „"A magyar szocialista párt tagjaiként és támogatóiként valamennyien büszkék lehetünk "-
  ez se tisztán itta a kávét!
  Hol van itt rendszerváltás, amikor az MSZP és a Fidesz karöltve a mai napig titkosítja az ügynök aktákat?
  A rendszer nem változott, csak más ül a kormánynál,amíg a másik pihen.”
 • 2. igazságkereső 2012. október 22. 21:15
  „A magyar társadalomnak azért egészen más elképzelései voltak 1989-et követően! De kiderült, hogy csak a nagy lenyúlásokra, az ország kiárusítására tudnak ´56 eszmeisége kapcsán megemlékezni! Megszervezte ezt rendesen az MDF, majd az MSZP-SZDSZ kormányzat! Így aztán holnap, az igazi megemlékezésen nyugodtan lehet visszafogott az a MILLA vezető, aki a kábítószer alapanyagával, a kenderrel csak úgy arcátlanul besétált a bírósági tárgyalására. Ez jelenti nála a példamutatást, a társadalmi értékteremtést?! De sajnos értékítéletét illetően nem különb a kép közepén látható MSZP-s vezér sem, hiszen ugyanabból a fészekaljból származik, amelyik rendesen tönkretette hazánkat pénzügyileg és politikailag! Arról nem is szólva, hogy tisztességtelen módon és aljas szándékkal lobbizik az EP-ben és az EB-ben! Érdemes visszanézni a ma este bemutatott Rájátszás c.műsort, ahol Mohi Csaba nemzetközi jogász leleplezte azt a tisztességtelenséget, amellyel hazánkat szándékosan lehetetleníti el az Európa Bizottság és az Európa Parlament! Ezek után a MILLA teljesen le is nullázhatja magát, mint a társadalmat romboló szervezet!!”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. október 22. 20:30
  „Nna...! hogy az anyja se sirassa az ilyen arcátlan barmot !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy korábban eltűnt vitorlázó holttestét találhatták meg a Balatonban

Egy férfi holttestét találták meg a Balatonban Balatonszemesnél hétfőn, aki valószínűleg egy október… Tovább olvasom