Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Az MSZP kongresszusa Mesterházy Attilát választotta a párt miniszterelnök-jelöltjének szombaton.
Lendvai Ildikó bejelentette: az országos listát 70 százalékos, a miniszterelnök-jelöltet pedig 90 százalékos többséggel választották meg a küldöttek. A pártelnök szerint a döntés bizonyítja, hogy a magyar baloldalnak van jövője.

Úgy fogalmazott: Mesterházy Attilának ugyan nehéz dolga lesz, mert "a politika veteránjával", a múlt emberével kell megküzdenie, de mégsem lesz olyan nehéz dolga, mert a jövő mindig legyőzi a múltat, a csapat pedig erősebb az egyénnél. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltre 2006 februárjában 519 küldött közül 517 szavazott. A kongresszus akkor 486 szavazattal fogadta el a párt országos listáját. Négy évvel korábban nem volt külön szavazás a kormányfőjelöltről. Az országos listára - amelyet akkor Medgyessy Péter vezetett - 2002 januárjában 450 küldöttből 427 voksolt igennel.

Mesterházy Attila szerint a munka becsületének visszaállítása, erős szolgáltató állam, nemzeti modernizáció, a nemzeti minimumokra épülő összefogás, új kiegyezés megteremtése az új baloldal politikája, a válság utáni Magyarország politikája. A politikus közölte: a baloldalnak és az MSZP-nek egységre van szüksége.

Az MSZP újonnan megválasztott miniszterelnök-jelöltje szombaton a párt kongresszusán elmondott beszédében a nemzeti minimumok közzé sorolta azt, ha az egész politikai elit a szegénység elleni küzdelmet tekinti legfontosabb feladatának egymás lejáratása helyett. Hozzátette: nemzeti minimum, hogy az államnak mindenhol szerepet kell vállalnia az egészségügyben, az oktatásban, a munkahelyteremtésben. Mesterházy Attila szerint nemzeti minimum az is, hogy ha elismerik, mindenkinek fáj Trianon, csak éppen eltérő választ adnak erre. Ugyancsak nemzeti minimumnak nevezte, ha elismerik, hogy roma és nem roma állampolgárok számára egyaránt a legnagyobb probléma a munkahely és a biztonság.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta: az MSZP-nek az összefogás az ereje. Kifejtette, hogy a pártnak a választási küzdelemben olyan csapatként kell működnie, amely generációs együttműködésre, a lendületre és a tapasztalatra épül egyszerre. Úgy fogalmazott, az MSZP különböző irányzatai, személyiségei - megemlítette Szili Katalin, Baja Ferenc, Gyurcsány Ferenc és Vitányi Iván nevét -, akkor segítik a pártot, ha olyanok, mint a párhuzamosok: a végtelenben találkoznak. "Külön utakon senki nem lehet sikeres" - hangsúlyozta. Az MSZP valódi értékeken alapuló közösség - tette hozzá -, hangsúlyozva, nem fogja engedni, hogy egyéni érdekek, vagy saját pénztárcája miatt bárki is a baloldal jövőjét, Magyarország boldogulását veszélyeztesse. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök szavaira utalva a magyar politikus kijelentette: Magyarországnak sem vezérekre, hanem jó demokratákra van szüksége. Kötelességünk tudatosítani - folytatta - , hogy a 2010-es választáson nem pusztán pártok versenyeznek, az igazi törésvonal a demokraták és nem demokraták, a felelősen gazdálkodók, reálisan gondolkodók és a populisták, illetve a társadalmi különbségeket csökkenteni akarók és azokat konzerválni akarók között van.

Mesterházy Attila megismételte korábbi kijelentését: kemény riválisa, de nem ellensége lesz a mérsékelt jobboldalnak, és kérlelhetetlen ellenfele lesz a szélsőjobboldalnak. A miniszterelnök-jelölt szerint nincs jobb- vagy baloldali Magyarország; a baloldali emberek számára is ugyanolyan fontos, hogy a magyar vállalatok, a magyar agrárium erősödjenek, és hogy a határon túli magyarok szülőföldükön büszkén élhessenek. Az előző szocialista kormányok tevékenységéről szólva elmondta: lehet, hogy olykor elfelejtkeztek a társadalomról, túl gyorsan haladtak, túl sok mindent akartak megváltoztatni, amiben a társadalom nem mindig követte az MSZP-t. A Bajnai-kormány legnagyobb eredményének azt tartja, hogy visszaadta az adott szó hitelét - közölte, hozzátéve, hogy a kabinet által elért eredmények biztos alapnak számítanak, ami lehetővé teszi az új baloldali politikát.

A kormányfőjelölt szerint az MSZP-nek többet kell beszélnie a munkáról, a nyugdíjasokról, a kiszolgáltatottak védelméről, a kis- és középvállalkozásokról, nem megfeledkezve arról, hogy figyelniük kell a GDP és az államháztartási hiány alakulására, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásra. Elég a jogosulatlanul kapott segélyből, elég az ügyeskedésből, elég a spekulánsokból, helyettük a munkából élőket és a közösség érdekében cselekvőket kell támogatni - hangsúlyozta Mesterházy Attila, aki szerint a gazdaság által megtermelt többletet azokra kell eltölteni, akiket a válság a legjobban sújtott. Hozzátette: a válság utáni a vidéki munkahelyteremtésre, a falusi életkörülmények javítására, Budapest élhető világvárossá tételére kell koncentrálni.

Mint mondta, a kampányról nem beszélni kell, hanem csinálni. Az MSZP őszinte, intenzív, büszke kampányra készül - jelentette ki Mesterházy Attila. Kiemelte, hogy az MSZP és a baloldal szempontjából különösen nagy tétje van a következő választásoknak: az, hogy Magyarország meg tudja-e őrizni a demokratikus hagyományokat. A kormányfőjelölt szerint az MSZP egyet tehet: felemeli a fejét, kihúzza magát és megmutatja, hogy győzni akar. Mint mondta: a kampánycsapat felállt, Szigetvári Viktor a kampányigazgató. Mesterházy Attila úgy zárta beszédét: "Éljen Magyarország! Hajrá MSZP!"

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. achilleus 2009. december 13. 18:17
  „Ami pedig a működőtőke beáramlást (2009-ben inkább ki-) illeti: (1995-2009.I.félév)
  http://www.ahkungarn.hu/hu/wirtschaftsnachrichten/wirtschaftsnachrichten0/nachrichten-2009/nachrichten-2009-09/2009-09-30-fdi-1-halbjahr/
  (Semmiféle törés nem látszik a Fidesz éra alatt, ellenben a gyurcsányi-kókai sikerpropaganda némi módosításra szorult: Az MNB revizió keretében újraértékelte a 2006-2008 közötti időszakra vonatkozó működőtőke befektetéssel kapcsolatos adatokat, melyek részben jelentősen módosultak. 2008-ban a működőtőke beáramlás csak 3,1 Mrd. Euró volt - ez 1,3 Mrd.-dal kevesebb, mint az eddig közölt adat. 2006-ra és 2007-re a legfrissebb számok szerint 138 illetve 247 Mio. euróval kevesebb működőtőke befektetés esett, mint az eddigi jelentések szeint.") Nagy suttyomban, mondanom sem kell.”
 • 67. achilleus 2009. december 13. 17:57
  „66. hozzászólás Léni 2009.12.13. 17:49
  Mint Botka meg Ujhelyi a Mercédeszt? Egészen a Fideszes Kecskemétig.
  Vagy talán a gyöngyösi Apolló gumigyárra gondolsz? Azt először a Szlovákok "üldözték el", nekik ugyanis NEM kellett a súlyosan környezetszennyező, egyébként is irreális (már a szlovákoknak) feltételeket követelő közepes termékeket gyártó multináci. Amúgy pedig miből gondolod, hogy egy a gépjárműipart súlyosan érintő válság nem nyomta volna-e csődbe, Magyarország 2. /és másodlagos színvonalú/ giga gumigyárát?”
 • 66. Léni 2009. december 13. 17:49
  „64-65! Egy szóval sem mondtam, hogy csak Orbánékat kell számonkérni! Orbánékat is mindenről,
  a saját vagyonuk gyarapodásától kezdve az ország vagyonának elherdálásáig! Nekik is van hosszú
  lista a rovásukon, ne csinálják úgy, mintha ők mindenkor-mindenben ártatlanok lennének! Most nem
  csak a kormányzásuk idejéről beszélek. Csak 1 példa:mennyi kárt okoztak azzal, hogy több helyen
  /szoc.városból/ "elüldözték a külföldi befektetőt.”
 • 65. achilleus 2009. december 13. 17:36
  „63. hozzászólás Léni 2009.12.13. 16:17
  "Mellébeszélés és hazugság nélkül /erről szólt az "Öszödi" beszéd!/, az embereket nem h-nek nézve!"

  Az őszödi beszéd pedig pont´ arról szólt, hogy a 2006-os választásokat hazudozásokkal, trükkök százaival, a választók megtévesztésével, az adatok eltitkolásával lehetett a "szarból" visszahozni". (Ami az egyetlen eredmény, amit fel tudunk mutatni".) Ezért kell most (az MSZP-s képviselőknek!) tudomásul venniük, hogy keménykedés lesz, mert más út nincs, "annyival vagyunk túl az ország teljesítőképességén", hogy vagy azonnali csőd lesz, vagy megszavaztok mindent, amit elétek rakok, mert "elkúrtuk"´. Mármint Gyurcsány. Léni, hányszor tudnak téged palira venni? Ugyanazok, ugyanazokkal a módszerekkel? Mégis, mikor esik már le a hályog a szemedről? 2006-ban ÁTVERTEK, és a nagy többséget, akik rájuk szavazott, elsősorban erről szól az őszödi beszéd.”
 • 64. achilleus 2009. december 13. 16:57
  „63. hozzászólás Léni 2009.12.13. 16:17
  "majd számonkérik a szavazók!"

  Kedves Léni! Ha nem vetted volna még észre a "számonkérés" és a "büntetés" egyetlen módja a mezei választópolgár részéről a 4 évenkénti választás. Tehát most majd arról kell szavazni, hogy ki mit tett!!! /Ha számonkérésről handabandázol!/ Az ország szétkúrásáról kell majd számot adni! Arról, például, hogy a szocialisták mit ígértek 2006-ban, és mi valósult meg belőle, arról, de legalábbis arról is. Az a párt ugyanis, amelyik nem teljesítette az ígéreteit, vagy egészen mást csinált, nem bújhat ki a választók felé fennálló felelőssége alól. Vagy szerinted mégis??? Te teljesen lemondanál a kontroll lehetőségéről? Vagy csak Orbánékat kell majd számonkérni, ezt a rohadtelkúrós bandát nem??? Pedig itt már lefutott tények vannak arról, mit csináltak ezek!”
 • 63. Léni 2009. december 13. 16:17
  „Hölgyeim, Uraim! Mi ez a pánik? Miért kell görcsölni? A kampányban be lehet mutatni az
  elképzeléseket, minden párt a saját terveit hosszú és rövidtávon! Mellébeszélés és hazugság
  nélkül /erről szólt az "Öszödi" beszéd!/, az embereket nem h-nek nézve!
  Még mindég csak ott tartanak egyes pártok és hívei, hogy a mások földbedöngölésével, gyalázásával
  akarnak sikert elérni! A célokról kell őszintén beszélni, nem pedig fűt-fát-nagyharangot ígérni, mert
  majd számonkérik a szavazók!”
 • 62. achilleus 2009. december 13. 14:04
  „Persze ÍGY tartható a költségvetés, legalább áprilisig!:
  "Októberben abban állapodott meg az egészségügyi tárca és a kormány a kórházak vezetőivel, hogy még ebben az évben 10,5 milliárd forintot kapnak az intézmények. Először 4,5 milliárdot folyósítanak, amit már meg is kaptak a kórházak. Decemberre pedig további 6 milliárd forintot ígértek. Az egészségügyi miniszter a megállapodás után azt nyilatkozta: a decemberi 6 milliárdos kifizetés már a 2010-es költségvetést terheli."

  Igaz a decemberre ígért pénznek se híre, se hamva. Ennek a Székely nevű pribék-mengelének is a sitten kellene elrohadnia!”
 • 61. theseus 2009. december 13. 12:32
  „"Az MSZP őszinte, intenzív, büszke kampányra készül - jelentette ki Mesterházy Attila."

  Büszkék az elkúrásra? A hazug és bukott Gyurcsánnyal a listán? Gyurcsány egyik fő emberével az ISM-ből? Zuschlag haverjával ls kifizetőjével? Kész kabaré.”
 • 60. KovácsPistike 2009. december 13. 12:15
  „55. hozzászólás efje 2009.12.13. 07:01
  "Eddig 1 millió hektár termőföldet trükköztek el a külföldiek"
  http://www.ingatlanmagazin.com/11459/Eddig_1_millio_hektar_termofoldet_trukkoztek_el_a_kulfoldiek

  Nem az mszp trükközött? Nem az mszp trükkjeinek levét isszuk? Nem az mszp a legnagyobb bajunk?

  A muter már nem szereti sem a szegfűt, sem az ibolyát, a kertben még a bokrokat is kivágatta a faterral. Nem győzünk takarítani a madarak után.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 59. Lacas 2009. december 13. 10:55
  „moderálva durva”
 • 58. achilleus 2009. december 13. 10:31
  „Ja, és ha a vízközműveket privatizáljátok, akkor meg fogtok dögleni!
  http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=9490”
 • 57. achilleus 2009. december 13. 10:08
  „36. hozzászólás Logaritmus 2009.12.12. 23:14
  "- a legjobb pénzügyminiszter az elmúlt 20 évben"
  Bokros kiesett a pyxisből??? Drazsé és Veres pedig akkor voltak a "legjobbak", amikor hivatalban voltak. A PÁRT szava, Isten szava. Ugye Logaritmus? Amúgy egy kis Oszkológia, most nem villázunk és deloittozunk csak mint pénzügyminisztert értékeljük: A Financial Times minapi (2009. november 18) értékelése szerint Oszkó Péter a tizenkilenc rangsorba állított pénzügyminiszter közül a tizenhetedik lett. Kezdjük talán a jó hírrel: a magyar pénzügyminiszter az első tizenkilencben van. Nem gúnyólodom. Úgy gondolom, azok után, hogy 2006-ban a világ második legnagyobb költségvetési hiánya, 2007-ben pedig az EU legnagyobb deficitje Magyarországé volt, ez viszonylag szép eredmény. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy Oszkó Péter lengyel kollégája hetedik, tizenharmadik a cseh és tizennegyedik a szlovák pénzügyminiszter. (...) A legszomorúbb azonban, hogy az ő hitelességi mutatója a legrosszabb a tizenkilenc pénzügyminiszter közül. Egyebek itt: http://jobbklikk.hu/index.php?&Tol=2”
 • 56. unknown 2009. december 13. 09:29
  „Ez hihetetlen kijelentés Lendvai Ildikótól, jellemző a mérhetetlen cinizmusukra, amit magukról és Orbánék köréről gondol. ""a politika veteránjával", a múlt emberével kell megküzdenie" (mármint Mesterházynak).”
 • 55. efje 2009. december 13. 07:01
  „Teljesen mindegy ki az MSZP jelöltje! Van nekünk most ennél nagyobb bajunk is.
  Eddig 1 millió hektár termőföldet trükköztek el a külföldiek

  Budai Gyulával, a MAGOSZ szövetségi igazgatójával arról beszélgettünk, hogy hány százezer hektár termőföld kerülhetett zsebszerződések útján kvázi külföldi tulajdonba. Hogyan lehet a termőföldet magyar tulajdonban tartani? Mi célból adnak 15-20 éves haszonbérletre több ezer hektáros állami földeket? És hogyan lehetne átalakítani a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t., hogy mindenki számára átlátható tevékenységet folytasson? 3 millió hektár föld a tét!
  - Ha 2011-ben lejár az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma, akkor hány százezer hektárra vonatkozó zsebszerződés válik nyilvánossá?
  - Jelen pillanatban kb. 1 millió hektárnyi termőterületre vonatkoznak zsebszerződések, ahol a kvázi tulajdonosok, bérlők arra várnak, hogy a 2011-es földértékesítési moratórium lejárjon. A jelenleg hatályos földtörvény most azt mondja, hogy akkor tulajdonolhat külföldi állampolgár földet, ha legalább 3 éve itt él, gazdálkodó tevékenységet folytat, és még egyéb hatósági előírásoknak is megfelel. Ezek a kitételek 2011 után hatályukat vesztik, és automatikusan minden tagi állampolgár megszerezheti a termőföld tulajdonjogát Magyarországon.
  - Jogi kiskapukról van szó. Be lehet-e ezeket még zárni vagy már visszafordíthatatlan a folyamat?
  - A zsebszerződéseknek az a lényege, hogy biankószerződést köt előre a külföldi állampolgár a magyar tulajdonossal. Ezt a magánjogi szerződést persze nem nyújthatják be a földhivatalba, ezért nem írnak bele dátumot. Majd 2011-ben látják el dátummal, mintha akkor szerezték volna meg a föld tulajdonjogát. Viszont az ingatlannyilvántartási törvény azt mondja, hogy az adásvételi szerződést 30 napon belül be kell nyújtani a földhivatalba. Olyan jogszabályt kell alkotni, amely kimondja, hogy ha valaki elmulasztja ezt a bizonyos 30 napot, az jogvesztő hatályú, nem jegyzik be a tulajdonjogát, és visszaáll az eredeti állapot.
  - Azok a külföldiek, akik zsebszerződések keretében közel 1 millió hektárt vásároltak, mégiscsak arra számítanak, hogy 2011 után legalizálhatják a kvázi tulajdonukat. Különben majd jön a propaganda, hogy nincs Magyarországon jogbiztonság, sérülnek a jogállam keretei.
  - Az a külföldi állampolgár, aki ilyen szerződést kötött, rosszhiszemű volt, hiszen tudta, hogy a jelenlegi hatályos földtörvény nem ad lehetőséget arra, hogy termőföld tulajdonjogát megszerezze.
  - Nem lehetséges, hogy a külföldi kvázi tulajdonos megzsarolja majd a névleges magyar tulajdonost, hogy adja el neki 2011 után a földet az eredeti áron?
  - Számoljanak el egymással! De a jog nem tudása nem mentesíthet senkit, még az osztrák, a német és az olasz állampolgárt sem. Mindenki tartsa be a hatályos törvényeket! Én Olaszországban vagy Ausztriában egy hektár földet nem tudok vásárolni az ottani jogszabályi környezet miatt. Ausztriában és Olaszországban miért nincsen zsebszerződés?
  - A 2011-es moratórium meghosszabbítására van-e esélyünk?
  - Nincs. A jelenlegi kormány kezdeményezte, de ahhoz a tagállamok 25 százalékának hozzájárulása szükséges. Erre nincs esély. Ezért jövőre meg kell változtatni a földtörvényt, valamint módosítani kell az elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezéseket. Hiszen jelenleg a bérlő részesül elővásárlási jogban, a helyben lakó csupán második a sorban. Utóbbit helyzetbe kell hoznunk. Viszont sajnos már nagyon sok hazai befektető kifejezetten spekulatív céllal több ezer hektárnyi gazdasági egységet vásárolt meg, ahol nem gazdálkodnak, csupán kultúrállapotban tartják a termőföldet. 2011-ben pedig egyben többszörös áron fogják értékesíteni a külföldi befektetők részére.
  - Nyugaton hogyan hozzák helyzeti előnybe a hazai gazdálkodókat úgy, hogy ne sértse az Európai Unió alapelveit?
  - Mikor Dánia belépett az Európai Unióba, a németek fel akarták vásárolni a termőföldeket. Akkor a következő jogszabályokat hozták: csak olyan személy vehet földterületet, aki 10 éve Dániában gazdálkodik és dán nyelvű intézményben szerzett középfokú agrárvégzettséggel rendelkezik. Nekünk is ugyanezt kell csinálnunk. Ilyen feltételeknek jelenleg Magyarországon egyetlen uniós állampolgár sem felel meg. Persze a németek rögtön mentek Strasbourgba, azóta sem született döntés. Sőt, a dánoknál, ha van egy eladó terület, akkor csak helybeliek szerezhetnek első körben tulajdonjogot, és ha nekik nem kell, akkor jöhetnek mások.
  - Hány hektárnyi területről van szó, amelynek sorsáról érdemben dönthet még a magyar országgyűlés?
  - Nálunk jelenleg 5 és fél millió hektár a termőterület. Ebből mintegy 1,5 millió hektár az állami tulajdonú szántó és erdő. 2 millió hektár pedig osztatlan közös, aminek a birtokrendezése még nem történt meg. Tehát több mint 3 millió hektár termőterület jövőjéről beszélünk.
  - Hány hektáros családi gazdaságokra lenne szükség nálunk, amelyek versenyképesek lehetnek az EU-ban?
  - A földtörvény szerint törekedni kell arra, hogy 300 hektáros családi gazdaságok jöjjenek létre. De ez változó Európában. Franciaországban például 19 hektár az átlagos birtokméret. A közös agrárpolitika egyik legfontosabb alapelve a kis- és közepes családi gazdaságok fejlesztése. Nálunk mégis ellentétes tendencia zajlik, a tőkés nagybirtokrendszer felé haladunk. A Dunántúlon már most 30-40 ezer hektáros holdingok találhatók. A legújabb haszonbérleti pályázatok 1000-5000 hektáros területre vonatkoznak. Szerencsen például 5000 hektárra írtak ki pályázatot. 187 millió forint az egyszeri díj, és 75 millió forint évente a bérleti díj. Ma melyik kis- és közepes gazdálkodó tud 260 millió forintot letenni az asztalra? De nincs is szüksége az embereknek 5000 hektárra. 100-200 hektárra van szüksége maximum. A MNV Zrt. (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) a maradék állami földet is szeretné kijátszani, pedig ezek a földek arra kellenek, hogy országosan a birtokrendezéseket végrehajthassuk, egységes birtokokat alakíthassunk ki.
  - Még anno a grófok idejében is egy-egy nagybirtok egy-két ezer holdat jelentett.
  - 1990-ben a nagy állami gazdaságok ezeket a területeket megszerezték, a haszonbérletek jelentős része 2015-16 körül lejárna, de már most odaadják nekik bérletben további 15-20 évre. Összesen már 30 éve bérlik a földet, ami kvázi felér egy tulajdonnal. A jogi kiskapukat nemcsak a magánszemélyek keresik zsebszerződések útján, hanem az állam is segíti a nagygazdaságokat azzal, hogy a bérleti szerződés lejárta előtt 4-5 évvel 20 évre újra meghosszabbítja a haszonbérleteket.
  - De a pályázatot bárki megnyerheti.
  - Ugyanazok kapják megint, hiszen ha egy külsős nyerne, akkor csak akkor kötik meg a szerződést vele, ha az előző haszonbérlővel elszámol. Ha nem tud elszámolni, nem kötnek vele szerződést. A földtörvény maximum 20 évre engedélyez haszonbérletet, pedig elég lenne maximum 5 évre. Úgy írják ki a pályázatokat, hogy az ott élő gazdálkodók labdába sem tudnak rúgni. Mi az oka annak, hogy a nagy gazdálkodók az állami földeket fele annyiért bérlik, mint a magánforgalomban? Ezek a gazdaságok hektáronként 21 ezer forintot fizetnek.
  - Nagyobb birtok, fajlagosan olcsóbb bérleti díj.
  - A magánforgalomban akkor is 50-60 ezer forintot fizetnek hektáronként, ha ezer hektárt bérelnek is.
  - Mekkora területekről van szó, amelyet kvázi nagybirtokként adnak bérbe?
  - Most 40 ezerről van szó, előtte 60 ezer hektár bérletét hosszabbították meg, összesen tehát 100 ezer hektárról beszélünk. Ezek a legjobb minőségű 30-40 aranykoronás földek. Egy 2000-3000 hektárra vonatkozó uniós támogatás nagyságrendje szinte horrorisztikus. A gazdák pedig nem tudnak földek venni. Ráadásul belelátok a haszonbérleti díjfizetés rendszerébe, ezek a nagy gazdaságok folyamatosan el vannak maradva.
  - Az MNV Zrt., illetve elődei 20 éve nem csinálják meg a vagyonleltárt.
  - Ez így van. Amikor az MNV Zrt. az ÁPV Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) egybeolvadásával 2008. január 1-jén létrejött, akkor elkészíthették volna a vagyonleltárt. Az MNV Zrt. alkalmatlan arra, hogy állami vagyont kezeljen. Tátrai Miklóst hiába váltották le, továbbra is a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja. A Vagyontanácsba a Pénzügyminisztérium, a Gazdasági Minisztérium, a földművelési tárca és a környezetvédelmi tárca delegál tagokat. Az NFA státuszát kellene helyreállítani, ők kezelnék az állami földeket, az erdőket és a nemzeti parkokat. Az ingatlanvagyon felett pedig ismét a KVI őrködne. Az NFA az országgyűlésnek lenne alárendelve. Elnökét a parlament választaná meg, és a köztársasági elnök nevezné ki.
  (Farkas Tibor - Ingatlan Magazin)”
 • 54. gyorgy99 2009. december 13. 06:09
  „50.

  ez az en vilagnezetem...
  lehet,hogy az ove is ez volt,de szerintem nagyon sok embernek hasonlo a gondolkodasa...

  en eletem erejeben igy cselekszem:)

  udv.”
 • 53. Mignon 2009. december 13. 05:11
  „Ahol "szegenyseg".ben halt meg 1981-ben az USA-ban. Igy a Wikipedia.
  Gondolom, nemcsak anyagi szegenysegben...”
 • 52. Mignon 2009. december 13. 04:40
  „Es kedves 50. gyorgy99, ezt mind irta
  Dr. Bobula Ida (egyseg,összefogas, Isten orszaga stb.)
  röviddel halala elött
  Gaffney, South Caroline/USA-ban.

  Ahol eleteben egyetemi tanulmanyit is bele szamitva, több mint 50 evet töltött...”
 • 51. Mignon 2009. december 13. 04:25
  „Igen.
  Ezt dumalom en is, csak mashogy megfogalmazva.”
 • 50. gyorgy99 2009. december 13. 04:15
  „Kedves Mignon.

  A "nezeteit" ossza be mindenki maganak.
  Maganvelemenyem.

  1. OSSZEFOGAS,OSSZETARTAS
  2. HAZASZERETET
  3. MULTUNK ISMERETE
  4. FELTAMADAS ( A FENY MEGJELENIK A DRAGA SZERETET EMBEREKBEN)
  5. UJ MAGYARORSZAG (ISTEN ORSZAGANAK ELJOVETELE FIZIKAI SIKON)
  6.UJ VILAGREND KIALAKULASA (VILAGBEKE)
  udv.”
 • 49. Mignon 2009. december 13. 03:46
  „45.
  Megtalaltam a gugliban:
  Dr. Bobula Ida (1900-1981) törtenesz, privatdocens a Budapesti Egyetemen 1929-töl.

  A "nezeteit" ossza be mindenki maganak.
  Maganvelemenyem.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetés közben halt meg egy idős férfi

Vezetés közben rosszul lett, és a még mozgásban lévő autóban meghalt egy 63 éves férfi szombaton… Tovább olvasom