Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Mesterházy Attila: vidéken is a nemzetért folyik a párbeszéd

Az MSZP Ajánlat Magyarországnak című vitairatáról vidéken is elindult a beszélgetéssorozat - mondta Mesterházy Attila.
Munkahelyteremtésre és a gazdaság megerősítésére koncentrál az MSZP Ajánlat Magyarországnak című vitairata, amellyel kapcsolatban vidéken is elindult a beszélgetéssorozat - mondta az első vidéki, zalaegerszegi párbeszéd alkalmából szombaton a szocialista párt elnöke.

Mesterházy Attila az MSZP zalaegerszegi szervezetének juniálisán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Párbeszéd a nemzetért beszélgetéssorozat keretében úgy kívánnak programot adni Magyarországnak, hogy a civil és szakmai szervezeteket, valamint a választópolgárokat is bevonják a gondolkodásba.

"Kíváncsiak vagyunk mások véleményére, nem gondoljuk, hogy mi tudunk mindent a legjobban" - fogalmazott, hozzátéve: ezért keresnek közösen választ arra a kérdésre, hogy melyek Magyarország legfontosabb problémái, és ezekre milyen megoldásokat lehet találni.

Jövő tavaszig nagyon sok fórumot tartanak az országban, majd a javaslatokat összegezve március közepére készül el a végső szöveg. Ez még nem az MSZP választási programja lesz, hanem az azt megalapozó szöveg - fűzte hozzá.

"Véget kell vetni a megszorítások politikájának, az adóemelések
kormányának, s a munkahelyteremtésre, a gazdasági növekedésre kell koncentrálni". A legnagyobb probléma Magyarországon ma az, hogy nincs munkahely - jelentette ki a pártelnök.

Az a minimális cél, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, aki olyan, tisztességes bért kap a munkájáért, amelyből el lehet tartani a családot, de ehhez be kell indítani a gazdaság motorját. Az unortodox gazdaságpolitika a világgazdaság alakulása miatt is egyre nehezebb helyzetbe hozza Magyarországot, egyre több kárt okoz a magyar választópolgároknak, adófizetőknek.

"Recesszióba fordult a magyar gazdaság", a kormány szerint 0,7 százalékos visszaesés várható az idén, de a gazdasági kutatóintézetek szerint másfél százalék körül lehet a csökkenés - mondta Mesterházy Attila.

Meglátása szerint új adópolitikára van szükség, amely nem a gazdagokat segíti, hanem a kiskeresetűeket. Mindemellett "szétzilált állam, növekvő szegénység" jellemzi az országot - tette hozzá.

Az MSZP elnöke felidézte a miniszterelnök kijelentését, miszerint ötmillió adófizető polgárra lenne szükség az országban, amit Mesterházy Attila szerint két módon érhet el a kormány.

Ha az eddigi 3,8 millió, személyi jövedelemadót fizető polgár számát szeretné ötmillióra gyarapítani, az újabb 1,2 millió munkahely megteremtésének ígéretét jelenti, de a kormány "az egymilliót sem tudja betartani", ezért "komolytalan ígéret ez". De az 1,2 millió új adózót úgy is el lehet érni, hogy "megadóztatják a nyugdíjasokat", s ezt az ötletet erősíti, hogy már nem a svéd, hanem a magyar viszonyokra még kevésbé adaptálható német nyugdíjmodellben gondolkodnak - vélekedett.

Az MSZP elnöke kifejtette: az oktatásban és az egészségügyben béremelést, javuló feltételeket ígértek, amire nincs fedezet, miközben például stadionokra, a Kossuth tér átalakítására, Schmitt Pál lakására vagy parlamenti őrség létrehozására mintegy 200 milliárd forintot terveznek elkölteni. "Ez mind felesleges luxusberuházás", ezt a pénzt munkahelyteremtésre, gazdaságösztönzésre kellene inkább költeni - jelentette ki Mesterházy Attila.

Olvasóink írták

 • 2. Emberségetavilágnak 2012. június 03. 12:43
  „Parasztvakítás.”
 • 1. jozko 2012. június 03. 01:27
  „Hajrá!
  Jó lesz igyekezni a szociknak ezzel a vidék preferálással, mert Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen , Lázár János
  "kikérése" alkalmával pro forma azt ígérte a vásárhelyieknek, hogy Budapest elővárosává teszik Vásárhelyt!
  Kíváncsi vagyok, mikor veszi észre, hogy töke van a menyasszonynak?

  Botka is elkezdte a vidéki haknit....

  Mi lesz itt??
  /Szerintem marékszám fogják szórni a színes gyöngyöt az "indiánok " közé!/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balczó Zoltán: nemzetként kell helytállnunk a válságban

Balczó Zoltán szerint a válság látszólagos, a nemzetállamok felszámolása a cél. Ezért kell… Tovább olvasom