Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Mesterházy: az MSZP erősebb lesz a Demokratikus Koalíció kiválásával

Az MSZP elnöke szerint pártja erősebb lesz, mert nem a párt belső vitáival foglalkoznak ezután.
Az MSZP Országos Választmányának ülésén egyhangú döntéssel elfogadtakegy kilenc pontos határozatot is, amelyben egyebek között felszólítják "azokat a képviselőket (országgyűlési, önkormányzati képviselőket), akik Gyurcsány Ferenccel kívánnak távozni az MSZP-ből, hogy mandátumukat adják vissza az őket jelölő szervezeteknek".

Mesterházy Attila ugyanakkor megerősítette, hogy mivel az országgyűlési képviselők megválasztásuk pillanatától maguk rendelkeznek mandátumukról, ezért ez csak egy politikai felszólítás, ha maguktól nem mondanak le mandátumukról, akkor nincs eszköze az MSZP-nek arra, hogy ezt kikényszerítse.

A határozat rögzíti még, hogy a választmány tudomásul veszi a Demokratikus Koalíció Platform (DK) kilépését, ugyanakkor leszögezi: a DK működése és tevékenysége "nem összeegyeztethető az MSZP általános politikai irányvonalával és alapszabályával".

Ezért az választmány az országos elnökség javaslatára és a párt alapszabályának értelmében szombattól megtiltja a platform további működését. A határozat emellett felkéri az MSZP helyi és megyei szervezeteit, hogy egyenként kezdeményezzenek megbeszélést a párttagokkal arról, hogy távozni akarnak-e. Ugyanakkor "a közös múlt okán, az MSZP továbbra is nyitott arra, hogy

visszafogadja azokat, akik a jövőben bármikor megváltoztatják kilépési döntésüket" - áll a határozatban. A választmány ezen kívül felhívja a kilépők figyelmét, hogy továbbra is "van felelősségük a közösségük iránt" mert közös céljuk az "orbáni rendszer" leváltása. Ezzel kapcsolatban Mesterházy Attila leszögezte: az MSZP nyitott minden olyan demokratikus párt irányába, amely az "orbáni rendszer" leváltásában érdekelt. Az MSZP elnöke egyébként sok sikert kívánt Gyurcsány Ferencnek "ahhoz a munkához, amibe belekezdett".

A választmányi határozat kitér arra is, hogy az MSZP tagjai, testületei és pártközösségei számára "az alapszabály betartása, a többségi álláspont tudomásul vétele és képviselete egyértelmű követelmény. Akik a vitákat a nyilvánosság előtt a sajtó segítségével kívánják megvívni, azokkal szemben az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság köteles hivatalból eljárást indítani."

Gyurcsány Ferenc szombaton a DK egyéves születésnapi rendezvényén jelentette be, hogy Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép párt alakul meg. A volt kormányfő azt is közölte, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját, de jelezte, emiatt még vitákra számítanak.

A DK esetleges frakcióalapításával kapcsolatban Mesterházy Attila leszögezte: a parlamenten belüli, közjogi megalakulása egy új frakciónak a Fidesz frakció többségi döntésétől függ.

Alapvetően ugyanis fél évig független képviselőként kellene tevékenykednie a most kilépő képviselőknek, azonban volt már rá példa, hogy az Országgyűlés engedélyezett azonnali frakcióalakítást - mondta Mesterházy Attila.

Kérdésre válaszolva az MSZP elnöke elmondta: a várhatóan az MSZP frakcióból kilépő Vadai Ágnes biztosan nem marad a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, mivel azt a szabályok szerint a legnagyobb ellenzéki frakció adja és ez a DK kiválásával is az MSZP marad, 48 képviselővel.

Az MSZP elnöke hozzátette: tudomása szerint nincs olyan képviselő a DK frakciójának megalakulásához szükséges 10 politikuson kívül, aki távozna az MSZP képviselőcsoportjából.

Olvasóink írták

 • 4. jozko 2011. október 23. 13:15
  „Csergemerge!

  Vannak Magyarországon valódi baloldali értékek - és vannak , akik azokat vallják!
  Nem úgy hordják azt, mint a kokárdát!

  Ennek a tömörülésnek a vazatőjét "Cincinnátus"- nak fogják hívni!”
 • 3. csergemerge 2011. október 23. 09:00
  „A baloldaliság kiveszett Magyarországon. 1948 körül.
  A volt kormányzó párt a milliárdosok pártja, helytartóként viselkedett 8 esztendőn keresztül.
  Elveszítette a hitelét.
  Baloldalisága abban merül ki, hogy folyamatosan hangoztatja azt.
  Akárhogy is nézzük szerepcsere történt a Fidesz tettei sokkal közelebb állnak a baloldalisághoz!
  Persze, konzervatív párt nem lehet baloldali....
  A Jobbik pedig - hasonlóan az SZDSZ-hez és az MSZMP-hez, a szavak szintjén hangoztat baloldali lózungokat. Hiteltelen és sokszor nagyon hamis.

  Szükség van egy IGAZI baloldali pártra!
  De ez kommunista múlttal nem megy! A jelenleg magát szocialistának hazudó alakulatok mind-mind a véres kommunista múlttól szennyezettek. Új arcokra, új, hiteles tekintetekre és főleg sok-sok alázatra volna szükség.
  Nem csak hazugságokra.
  Vajon lesz még baloldal?”
 • 2. csergemerge 2011. október 23. 08:45
  „" az MSZP erősebb lesz a Demokratikus Koalíció kiválásával"

  Ezt ő is tudja, hogy nem igaz.”
 • 1. LukSzusz 2011. október 22. 19:40
  „Kedves MSZP,Platformok,Gyurcsányisták,egyet mind elfelejtetek,Orbánt Mi a Magyar Nép,a Választók bíztunk meg,tehát nektek bennünket kell legyőzni.Fújtok,köpködtök,szidjátok Orbánt,pedig a választók nevezték ki ,majd ha ti is abahagyjátok a lopást,korrupciót,a régi volt kommunistákat ,akik ma is aktívak nálatok,kizárjátok,akkor lesz megújulás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Csipak-tempó a csepeli Tamariska-dombon

Tegnap a fővárosi közgyűlés gyanús gyorsasággal szüntette meg a csepeli Tamariska-domb természeti… Tovább olvasom