Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Mesterházy: csökkenteni kell a jövedelmeket terhelő adóéket

Az OECD 2011-es adatai alapján Magyarországon a nyolcadik legmagasabb az általános adóék.
Csökkenteni kell a munkajövedelmeket terhelő adóéket, mérsékelni kell a munkavállalás ellen ható negatív ösztönzőket - mondta a Népszabadságnak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a baloldali kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje.

A lap szerdai számában ismertette, hogy a "kormányváltó szövetség" ígéretei között olvasható: "a mikrovállalkozások leírhatják a társasági adójukból a bérekre rakódó közterheket".

Mesterházy Attila azt mondta: az OECD 2011-es adatai alapján Magyarországon a nyolcadik legmagasabb az általános adóék, azaz a foglalkoztatás adóterhének és a foglalkoztatás költségeinek aránya a kétgyermekes családok esetében, ez az arány pedig csak rosszabb a gyermek nélküli, átlagkeresetű felnőttek esetében.

A lap hozzáteszi: Magyarországon ma több mint 320 ezer mikrovállalkozás működik, s ezek több mint 550 ezer embert foglalkoztatnak. Mesterházy Attila szerint nyolcvanezer cégnél is többnek nincs bejelentett alkalmazottja, több mint százötvenezer cég foglalkoztat egy-két főt, és közel hetvenötezer olyan vállalkozás van, amelyben a foglalkoztatottak száma három-kilenc fő. Az általuk befizetett társasági adó azonban az összes befizetett társasági adó négy százalékát teszi csak ki - ismertette.

Úgy vélte, a vállalkozásoknak az élőmunkát terhelő járulékok mértéke okoz gondot, szerinte ha a mikrovállalkozások a társasági adójukat a foglalkoztatási terheik mérséklésére fordíthatnák, az a termelékenységük fokozására ösztönözné őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor Gábor: már előzési távolságban a Fidesz

A közvélemény-kutatások ugyan jelentős Fidesz-előnyt mutatnak, de közben sötétben tapogatóznak a… Tovább olvasom