Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Mesterházy: le kell váltani Orbán Viktor rendszerét

Mesterházy Attila szerint reménytelenség, kilátástalanság és kormányzóképtelenség jellemzi a kabinet majdnem egyéves tevékenységét. Az MSZP elnöke vasárnap pártja városligeti majálisán arról is beszélt: a demokraták összefogásával le kell váltani "Orbán Viktor rendszerét".

A végig szakadó esőben tartott rendezvényen Mesterházy Attila mintegy kétezer ember előtt kifejtette: a baloldal egy évvel ezelőtt a gazdasági válság viharait elviselni képes, demokratikus országot adott át a választás győzteseinek. "Magyarország nemzetközi tekintélye szilárd, gazdasága stabil volt. Ma viszont az ország forrong, hetente ezrek tüntetnek a sajtószabadságért, a nyugdíjakért, az évszázados szakszervezeti jogokért" - mondta.

A pártelnök szerint a "fülkeforradalomnak" több millió vesztese és csak néhány tízezer nyertese van. Kiemelte, hogy a kormányváltás után fideszes nyilatkozatok miatt "összeomlott a forint", folyamatosan csökken a munkahelyek száma, a költségvetési hiány az első negyedévben meghaladta az egész évre tervezettet, az igazságtalan adórendszer miatt százezrek jövedelme lett kevesebb, az újabb megszorítások pedig tovább növelik a társadalmi különbségeket, mert a kormány "azoktól vesz el, akiktől alig van mit".

Mesterházy Attila kijelentette: a kormány alkut kötött a munkáltatókkal a dolgozók jogfosztására, és megrövidíti a munkanélküli ellátásokat, a szocialisták azonban nem fogják hagyni, hogy Magyarország "Európa szegényháza legyen".

Beszélt arról is, hogy a kormánytöbbség "alkotmányos puccsal kivégezte a harmadik köztársaságot", mert az útjában állt. Ami pedig "a pártalkotmányból kimaradt, kétharmados diktátumokkal kényszerítik az országra" - mondta, hozzátéve: a sarkalatos törvények sem lesznek jobbak, igazságosabbak és demokratikusabbak az új alaptörvénynél.

"Bátran kimondhatjuk: ma az erőszakos politika kormányon, a hazafiak demokratikus többsége pedig ellenzékben van. (...) Orbán Viktor világa a hazugság, az önkény és a megszegett ígéretek világa" - fogalmazott az MSZP elnöke.

Hozzátette: tudja, hogy az elmúlt évek hibái és tévedései miatt sokan nem akarnak együttműködni a szocialistákkal, de az ellenzéki együttműködésnek nincs alternatívája, ezért nekik azt kell keresniük, hogy mi a közös a demokratákban, akik szemben állnak a kormánnyal, és egyetértenek abban, hogy le kell váltani "Orbán Viktor rendszerét".

"El fog jönni a nap, amikor Schmitt Pál, Orbán Viktor, Lázár János, Navracsics Tibor és a többiek a szégyentől és a megvetéstől sújtva fognak vereséget szenvedni a demokratikus többségtől. Az elmúlt egy év tetteit egyetlen demokratikus gondolkodású ember sem bocsáthatja meg" - jelentette ki Mesterházy Attila, aki azt is mondta, a győzelemhez száműzni kell politikájukból a hazugságot, az ígérgetést, és meg kell szerezniük a választók támogatását az országban szükséges változtatásokhoz.

A pártelnök beszédében emellett ismét hitet tett a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben hivatali visszaéléssel gyanúsított Gyurcsány Ferenc ártatlansága mellett.

Az MSZP majálisán beszédet mondott Tétényi Éva független esztergomi polgármester is. Arról beszélt: megválasztása példázza, hogy az ellenzéki összefogás sikeres lehet a "kétharmados erőpolitikával" szemben, ezért keresi a szocialistákkal, az LMP-vel és a Jobbikkal is a közös nevezőt egyes ügyekben.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja bejelentette: a szocialisták tavaly novemberben indított "Hallasd a hangod!" elnevezésű petícióját 372 ezren írták alá. Több szónokhoz hasonlóan emlékeztetett arra, hogy a munka ünnepe egyben uniós csatlakozásunk évfordulója, és az idén anyák napja is. De - folytatta - idén május elseje, a húsvét utáni első vasárnap az irgalmasság napja is. "Üzenjük a Fidesznek, hogy a Teremtő irgalmazzon neki, mert mi nem fogunk (...) és a legközelebbi választáson győzni fogunk" - fogalmazott.

Gyurcsány: most kezdődik a harc

"No pasarán! Nem törnek át" - az ismert antifasiszta politikai szlogennel üzent Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöknek vasárnap az MSZP városligeti majálisán, hozzáfűzve: május elseje a harc kezdetének napja, és a küzdelem végén le fogják győzni Orbán Viktort.

A szocialista politikus - akit mintegy kétezren hallgattak az esőben, és akinek színpadra lépésekor többen azt skandálták: "Húzzunk bele!" - a jelenlévőkhöz szólva elmondta: sokat jelent neki a belőlük áradó elszántság, és az, hogy az elmúlt napokban kapott üzenetekből azt olvasta ki, van kire támaszkodnia.

Ezután felidézte, hogy az új alkotmány elfogadtatása miatt a köztársaság elárulásával, a szabadság eltiprásával, szociális érzéketlenséggel vádolta a miniszterelnököt és kormányát. "Ma többet mondunk, azt mondjuk: No pasarán! Nem törnek át! Nem törik át a köztársaságpártiak erős hitét, nagy politikai közösségét" - folytatta.

Azt is mondta: a kormány nem törheti át a demokraták falát, mert a demokraták sokan vannak, és értik, hogy új politikai közösséget kell szervezniük "Orbán önkényével szemben", hogy nincs okuk megbékélni "1989 alkotmányosságának sárbatiprójával". "Mi őt legyőzni akarjuk, és le is fogjuk győzni" - hangoztatta.

A volt kormányfő kijelentette: május elseje a küzdelem és a harc kezdetének napja, amikor "azt üzenjük a köztársaság ellenfeleinek, hogy szembetalálkoznak velünk, és mi a végén erősebbek leszünk".

"Erős a munkás emberek hosszú sorának fala, akik azt mondják: nem engedjük, hogy (...) elvegyétek szabadságunkat, elvegyétek éjszakai bérpótlékunkat, mert nektek ott a kormányban még soha nem égett a szemetek éjfél után, két órakor a fonógép mellett, mert nektek még soha nem kellett ötvenezer forintból megélni. Mi, magyar munkások azt mondjuk: No pasarán!" - fogalmazott.

A volt miniszterelnök megismételte: a kormányváltáshoz előbb újra kell szervezni a demokratikus ellenzéket, és meg kell alkotni a nyugatos polgári Magyarország programját. Ezt azzal indokolta, hogy nem elég mandátumot kapni Orbán Viktor leváltására, mert "Orbán el fog bukni előbb vagy utóbb", hanem mandátumot kell szerezniük arra is, hogy mi következzen utána. "Ha eljött az idő, akkor (...) politikai riválisunk szemébe nézünk, és azt mondjuk, hogy jöhet a küzdelem. Ha eljön a küzdelem órája, megküzdünk, és nem törnek át. No pasarán!" - zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

Az MSZP majálisán Gyurcsány mellett három másik korábbi pártelnök is felszólalt.

Kovács László arról beszélt, hogy a szocialisták az 1990-es és az 1998-as választási vereség után is összegyűltek május elsején, a győzelemben reménykedve, tudva, hogy amit akarnak, sokkal több embernek jó annál, mint amit ellenfeleik tesznek. "2014-ben megint a győzelem jön, a győzelemnek kell jönnie, mert hónapról hónapra százezrekkel nő azok száma, akik rájönnek, hogy csúnyán rászedték őket" - mondta. Bírálta az egykulcsos adórendszert és a kormány Európa-politikáját, stílusát is.

Hiller István kijelentette: a kabinet a tankötelezettség korhatárának leszállításával el akarja venni a felemelkedés esélyét a rászoruló fiataloktól, és azt a régi rendet kívánja helyreállítani, amelyben nem számít a tehetség, a gazdagok még gazdagabbak, a szegényebbek még szegényebbek lesznek.

Lendvai Ildikó arra mutatott rá, hogy a szocialisták is felelősek azért, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerezhetett, hogy "demokratikus választásokon kétharmados diktatúra szabadult az országra", ezért még nagyobb az MSZP felelőssége abban, hogy leváltsák a kormányt.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. csergemerge 2011. május 05. 17:42
  „"a baloldal egy évvel ezelőtt a gazdasági válság viharait elviselni képes, demokratikus országot adott át a választás győzteseinek. "Magyarország nemzetközi tekintélye szilárd, gazdasága stabil volt"

  Ez majdnem igaz, de:
  ´. Magyarországon sem tavaly, sem azóta nincs baloldali párt. Az MSZMP egy korrupt adócsalókból álló alakulat (volt, van, lesz).
  Nem adta át: megbukott!
  Magyarország tekintélye a mélyponton volt, a gazdasága pedig közvetlenül az államcsőd szélén leledzett.”
 • 86. achilleus 2011. május 04. 15:31
  „89. szöszi 2011.05.02. 20:57
  Melyik logóról beszélsz? Mert amiről te beszélsz, azt még az előző banki vezetés rendelte meg. Simor és bandája.
  És tudod kitől rendelték: Íme Braun Róbert logója! Mi lenne velünk nélküle?!
  Tudod kinek a főhaverja ez a Braun????? Gyurcsányé!! Elküldöd ezt is oda? Küldd, küldd , és marhára szégyelld magad, ostoba! http://www.mommo.hu/media/Uj_Nemzeti_Bank_logo_50_millaert
  http://www.nol.hu/archivum/archiv-357777 "a miniszterelnök politikai főtanácsadója, 2005-ben. Az szerinted ki volt?/”
 • 85. achilleus 2011. május 04. 15:22
  „"Hiller István kijelentette: a kabinet a tankötelezettség korhatárának leszállításával el akarja venni a felemelkedés esélyét a rászoruló fiataloktól," ti meg elloptátok, te meg asszisztáltál:
  89. szöszi 2011.05.02. 20:57
  2011-05-04 10:49 - A Borovszky Tímea által vezetett Esélyegyenlőségi Főigazgatóságon egyesek színlelt szerződésekkel dolgoztak, az akták jelentős részéből alapvető dokumentumok hiányoztak, a megbízottakat versenyhelyzet teremtése nélkül választották ki - derül ki a még Hiller István idején készült minisztériumi jelentésből, amelynek részleteit a szocialista tárcavezető nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni. A jogász szerint a jelentésben szereplő megállapítások kapcsán felmerül a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés gyanúja. További súlyos törvénysértések derülnek ki a még Hiller István oktatási minisztersége idején készült, a Borovszky Tímea vezette Roma Integrációs Titkárság, illetve utódja, az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság átvilágítása során feltárt szabálytalanságokat összegző minisztériumi jelentésből, amelynek megállapításait Hiller korábban nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni. A 2009. július 15-i keltezésű, az Oktatási és Kulturális Minisztérium ellenőrzési főosztálya által jegyzett jelentés többek között rámutat: Borovszky vezetése alatt egyetlen éven belül duplájára emelkedett a főigazgatóság által megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakértők száma, a nekik kifizetett összeg pedig a másfélszeresére nőtt." - konkrétumok: http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=376089”
 • 84. szöszi 2011. május 02. 20:57
  „Tegnap kiverte nálam a biztosítékot az 50 milliós új Magyar Nemzeti Bank logó! Ugyan melyik nyavajás rokonának vagy seggevégének van vajon reklám vagy grafikai stúdiója? Az 50 millából 49 szépen zsebrevágott... Cseréljük le a Szabadság szobrot??? Legyen talán Orbán szobor, de jó nagy bajusszal hogy minden roma istenére ismerjen benne! Nevezzünk tereket el újra milliárdokért, mert arra szükség van és arra bezzeg van pénz ebben a tetves országban!!! Elvis Presley tér, meg anyámkínja! Mi a fene közünk van mégis hozzá? Ha már minden áron keresztelni akarnak, nincs nekünk épp elég halott magyar híres halott és élő színészünk, híres emberünk akiről teret nevezhetünk el???? Én meg dögöljek meg ha táppénzre megyek, vagy dögöljek meg betegen a munkahelyen, ha nem akarok félpénzt kapni! És dögöljön meg minden veszélyeztett terhes nő, aki mostantól táppénzre megy és ágyba fekszik szülésig, és 40-50 ezer táppénzből gyűjtsön a szülésre meg a gyerekre!!! Rühellem ezt az országot és nekem nem lesz cigány a miniszter!”
 • 83. szöszi 2011. május 02. 20:51
  „Le vele! Takarodj! Segítek csomagolni, neki és a többi <moderálva> romának is!”
 • 82. babar 2011. május 02. 19:22
  „Hajrá!
  Csak össze kellene fogni a NEM KORMÁNYON LÉVŐ PÁRTOKNAK!
  Ja!, hogy még ígysem lennének elegen a leváltáshoz? Nem én mondom, hanem a közvélemény kutatók!
  Más, az összefogást akadályozó tényezőkről nem is szólva....”
 • 81. cyt 2011. május 02. 18:05
  „Mesterhazy Urhoz orvost kellene hivni, de mielobb....”
 • 80. jozko 2011. május 02. 16:24
  „Időzavar.
  Lépéskényszer.
  Szűkülő mosgástér.

  Mesterházy is, Gyurcsány is - kapkodnak.
  Szorul a hurok.
  Csak a csoda segíthet/ne rajtuk.”
 • 79. queenmargareth 2011. május 02. 15:50
  „78 NEEEEEEEEEEEEEEEEEE! az csak a megtévesztés volt, sajnálni kellett a teher miatt a nagy család miatt, vagy mit tudom én mit hazudott, de sosem volt igaz szava.”
 • 78. achilleus 2011. május 02. 14:44
  „http://index.hu/belfold/2011/05/01/majalis/
  * Bede Márton
  "(...) Az MSZP és holdudvara által rendezett 2011-es majális minden bizonnyal minden idők leglehangolóbb politikai rendezvényeként kerül be a történelemkönyvekbe. Csak nehezen kezelhető, gusztustalan betegségek tudják ezt a típusú szenvedést kiváltani, mint például egy anorectális sipoly.(...).....”
 • 77. csergemerge 2011. május 02. 14:23
  „Sokkal több alázatra volna szükség az MSZMP részéről, hiszen felelőtlen kormányzásukkal
  nyolc esztendő alatt végzetesen eladósították Magyarországot! És úgy tűnik nincs alázat,
  nincs megbánás, nem voltak képesek tanulni a nagyarányú megsemmisítő vereségükből sem.
  Arrogánsak és lenézik a választópolgárokat, Magyarország lakosságát.

  És újra győzni akarnak! De vajon miért? Hogy újabb IMF hiteleket vegyünk föl? Hogy tovább hallgassuk a hazug propagandájukat? Nem lehet tudni. Valószínűleg a személyes haszonszerzés vezérli őket, hiszen
  a kisemberektől már régen elszakadtak. Ők nem baloldaliak, de nem is liberálisok.
  A legrosszabb fajta politikusok, a kommunizmuson emlőin fejlődtek. Rájuk jellemző talán a leg autentikusabb
  leírás amelyet Alekszandr Szolzsenyicin fogalmazott meg, eképpen:
  "A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja."”
 • 76. Imiboy 2011. május 02. 13:16
  „Változatlanul vastag bőr van a pofájukon... A helyükben inkább feloszlatnám a pártot és elmennék segédmunkásnak, így próbálnék meg bűnhődni...”
 • 75. szentmiki 2011. május 02. 12:02
  „ezek az mszmpsek nagyon betegek”
 • 74. bánki 2011. május 02. 10:17
  „Ja !
  A Szanyi az alkesz aki befenyegette a FIDESZT !”
 • 73. ferdzso 2011. május 02. 09:40
  „Tegnap este Láttam a beszélgetést a "Frizbi" műsorában, Orbán Viktorral. Higgadt, értelmes, kellemes ember benyomását keltette. Nagyon sajnálom, hogy a politikája nem ezt tükrözi! (Talán, nem is lennének, efféle dolgok "körülötte", ha...)”
 • 72. lamatic 2011. május 02. 08:19
  „ki is az mszp??? és ez a mester vagy ki? jobbra lesz a következő”
 • 71. tatár 2011. május 02. 08:15
  „"Vezetői állás a honatya nejének
  2011-05-02 04:50:00
  Budapest--Szeged -- Pályázat nélkül lett idén január elsején a Csongrád megyei megbízott tiszt­i főorvos Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselőnek, a párt alelnökének a felesége - tudta meg a Blikk." blikk.hu

  Ebben az Orbán rezsimben tényleg komoly érték a család. Mármint a kdnp-s politikusok családja.:-)”
 • 70. Figyelő 2011. május 02. 07:50
  „Szerintem meg Mesterházy elvtársat és az MSZ(M)P -S PÁRTJÁÁT KELL LEVÁLTANI, VÉGLEG!
  Mesterházy és haverja, a Gyurcsány tegnap nem mást csinált mint nyílt felkelést hirdetett meg!
  Ez nem más mint az ország alkotmányos - még az övék van érvényben (!) - rendjének megdöntésére irányuló nyílt felbujtás!
  Ezt meg a törvény bünteti, remélem akkor is ha politikus követi el!+
  Igaza van azoknak akik az mondják, hogy az MSZP nem ellenzéke a kormánynak hanem ellensége az országnak!”
 • 69. unknown 2011. május 02. 07:32
  „Az MSZP mit sem tanulva a múltból tovább rombolja, erodálja, bomlasztja saját magát, veszti el felismerésre jutó közvetlen volt tagjait, értelmiségi támogatóit.”
 • 68. unknown 2011. május 02. 07:20
  „"...Hozzátette: tudja, hogy az elmúlt évek hibái és tévedései miatt sokan nem akarnak együttműködni a szocialistákkal...

  ...Mesterházy Attila, aki azt is mondta, a győzelemhez száműzni kell politikájukból a hazugságot, az ígérgetést, és meg kell szerezniük a választók támogatását az országban szükséges változtatásokhoz. "

  Nekem - volt MSZMP tagként - az 1988-ban vitára közzétett, 1989-májusára tervezett Határozattervezet azon - általam írásban is megkritizált - része jut eszembe, hogy "Fel kell sorakozni a nagy tapasztalatokkal rendelkező párt (az államot 20 akkori milliárd dollár adósságba rántó) mögött a hibák kijavítására." Ki tudta volna pótolni, visszafizetni, vállalni a hitelek visszafizetését? Na ki? A verejtékes munkájával értéktöbbletet előállítani képes munkás- és parasztosztály. Most ugyanaz ismétlődik: igaz, hogy az ország eladósodottsága most amerikai dollárban számolva 100 milliárd, de megint csak sorakozzunk fel a nagy tapasztalattal rendelkező MSZP mögött az MSZP kormányok által ez évre vállalt adósságok visszafizetése súlya alatt nyögő Orbán Viktor kormánya megbuktatására.

  Azt hiszem, hogy akkori párttagként tiszta lelkiismerettel ismertem fel a hazug dolgot, s fordítottam hátat az állampártnak, hogy az a párt ajánlkozik, tekinti magát elhivatottnak a hibák kijavítására, aki azt elkövette. Most ugyanez ismétlődne, ismétlődik. Az eszme örök. Aki ismeri a számok törvényét tudhatja, hogy kik felelnek az ország eladósításáért. Nem lehet egyet érteni azon nézettel, hogy "az egyik politikai párt kutya, a másik eb".”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális konzultációt kezdeményezett a kormányfő

Szociális konzultációt indított útjára a kormányfő – ezt Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon, videóüzenetben jelentette be vasárnap. Tovább olvasom