Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Mesterházy: megfordítható a pártok erősorrendje

Mesterházy Attila azért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, mert - mint mondta - hisz abban, hogy lehet fordítani a pártok jelenlegi erősorrendjén. Az MSZP-nek lesznek további törvénykezdeményezései, amelyekkel jelzi, hogy ha folytathatja a kormányzást, akkor ezeket az ügyeket vinné tovább - hívta fel a figyelmet.
Az MSZP elnöksége és választmánya által közösen miniszterelnök-jelöltnek ajánlott frakcióvezető az MTI-nek adott interjújában azt is kifejtette: szerinte egy politikusnak bizonyítania kell, hogy nem ijed meg a munkától, vállalja a kihívásokat is.

Állna elébe egy miniszterelnök-jelölti vitának is - jelentette ki.

A jelölés menetéről szólva elmondta, több legitim stratégia közül döntöttek amellett, amely reményeik szerint a választók számára a legtöbb üzenetet hordozza.

Hangsúlyozta: az előkészítési folyamat során nem folytatott párton belüli kampányt, és amikor a döntés rá esett, egy hétig gondolkozott.

Családtagjai, barátai véleményét kérte ki, akik megpróbálták lebeszélni a jelöltség elvállalásáról, mondván, kedvezőbb pozícióból lehetne startolni egy-két év múlva, amikor a frakcióvezetőként elért eredményekre lehetne hivatkozni.

Főként a 2010-es költségvetésre, annak sikeres levezénylésére, és megvalósulása esetén a pozitívumaira is, hiszen a mai forgatókönyv szerint a 2010-es költségvetés már növekedési pályára állítja az ország gazdaságát - közölte.

Miniszterelnök-jelölti szerepéről szólva hangsúlyozta: nem szalad el a konfliktus elől, de azokat nem kívánja tudatosan generálni, mert az nem tesz jót a nemzetnek. Szerinte az MSZP-nek a társadalmi problémákra kínált megoldásokról kell beszélnie.

Kiemelte: Bajnai Gordon miniszterelnökre a kampányban is számít a párt, segítségére szükség van, hogy elmagyarázza a válságkezelésben elért eredményeket.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi lenne jövő tavasszal az MSZP számára jó eredmény, azt válaszolta: "a mostaninál jobb szereplés". Hozzátette: ez nem lehetetlen, négy-öt hónap a politikában hosszú idő, a Bajnai-kormány ennyi idő alatt változtatta meg az ország gazdasági, költségvetési helyzetét, az MSZP támogatásával megmentette az országot a csődtől és az összeomlástól.

Mesterházy Attila úgy vélekedett, hogy ennyi idő alatt az ellenfél is hibázhat. Szerinte a következő időszak során a Fidesznek is változnia kell, realistábban kell megfogalmaznia ígéreteit.

Arra a felvetésre, hogy vajon a szocialisták számára az jó eredmény lenne-e, ha a Fidesz nem ér el kétharmadot, a frakcióvezető úgy fogalmazott: a siker sokféle lehet, de egy csapat nem mehet úgy fel a pályára, hogy elégedett legyen a kis vagy a közepes vereséggel, a győzelemben kell hinnie.

"Állítom, hogy nincs lefutva ez a meccs, nem lehet azt tenni, hogy adjuk fel, csak ússzuk meg" - tette hozzá.

Azon kívül, hogy az MSZP a siker reményében áll a rajtvonalhoz, el kell tudnia magyaráznia az embereknek, hogy a hétfőn elfogadott a költségvetés és válságkezelés biztosan megalapozza a jövőt; ha a következő kormány nem változtat azon markánsan, akkor az ország növekvő, fenntartható fejlődési pályára áll - vélekedett.

Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy az MSZP-nek a kampányban reális ígéreteket kell megfogalmaznia, amelyek az emberek mindennapi gondjaira adnak megoldást.

Kiemelte: az MSZP-nek lesznek további törvénykezdeményezései, amelyekkel jelzi, hogy ha folytathatja a kormányzást, akkor ezeket az ügyeket vinné tovább. Ha a Fidesz ezek közül valamelyikhez partner, akkor akár már a választások előtt elfogadhatják bármelyiket közülük - tette hozzá.

A szocialista javaslatok megmutatják majd, hogy a válság utáni Magyarországon mire van lehetőség, és ezzel az MSZP hogyan kívánna élni - szögezte le a frakcióvezető.

A frakcióvezető kifejtette: azt senki nem tudja az MSZP-ben "eljátszani", hogy nincs köze az elmúlt nyolc évhez, azt vállalni kell: volt nagyon sok siker és számos tévedés is.

Mesterházy Attila az MSZP ellenzéki magatartásáról azt mondta: "feltéve, de nem megengedve, hogy ellenzéki pozícióba kerülhet az MSZP, nem lenne jó stratégia, hogy csak a nem gomb megnyomására építünk". Hozzátette: lehet, hogy a demagógia, populizmus gyorsabban hoz szavazatokat, de hisz abban, hogy az a kifizetődő, ha egy párt hajlandó nemcsak a szavak szintjén, hanem a tettekben is a konstruktív politizálásra.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP miként reagál majd a kampányban a pártot ért korrupciós vádakra, a frakcióvezető azt mondta: a pártnak az igazság oldalára kell állni, egyértelművé kell tennie, akit korrupción érnek, annak felelnie kell a tettéért, akit viszont ártatlanul támadnak, azt meg kell védeni.

Kiemelte, hétfőn a szocialista frakció támogatta a pártfinanszírozásról szóló törvényt, a Fidesz nem, ezért külön, a kampányfinanszírozással kapcsolatos - civilek által készített - törvényt egyetlen változtatás nélkül terjeszti fel a parlamentnek. Reméli, a Fidesz támogatja majd azt a javaslatot - közölte.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök-jelöltnek milyen hatása van a párt országos listájára, választási programjára, Mesterházy Attila úgy reagált: markánsan "belefolyik" ezekbe az ügyekbe, hiszen a miniszterelnök-jelölt nem szóvivője a pártnak.

Elmondta még: létrejön egy szűkebb miniszterelnök-jelölti kabinet, amely a szakmai munkához és az ügyintézéshez nyújt segítséget, de minden értekezlet a pártszékházban lesz. Ezzel is azt kívánják kifejezni, hogy nincs két külön csapat - tette hozzá.

Szerinte választási kampányban hatásköri vitákra nincs se idő, se lehetőség, ezért egyértelmű döntéshozatali mechanizmusra van szükség; most arra kell minden figyelmet összpontosítani, hogy visszaszerezzék az elveszettnek hitt szavazókat, akiket "hangzatos ígéretekkel fűtenek nap mint nap, miközben becsapják őket".

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Mizujs 2009. december 03. 21:04
  „"Álmodozás az élet megrontója, mely kancsalúl festett egekbe néz"”
 • 25. dodó 2009. december 03. 17:54
  „Aludj el szépen kis Ati...”
 • 24. Zs 2009. december 03. 10:28
  „valahogy csak sikerül bepozicionálni az szdsz és az mdf közé”
 • 23. nagyonnagy 2009. december 03. 08:24
  „Reméljükis! Így helyet cserélne a Jobbik a roszabikkal (MSZP)”
 • 22. rozator 2009. december 02. 21:46
  „Megforditható! Kb. 360 fokkal!”
 • 21. KolompárRómeó 2009. december 02. 20:07
  „19. hozzászólás achilleus 2009.12.02. 19:03

  :D”
 • 20. achilleus 2009. december 02. 19:22
  „Szerdán Topolánszky Ákost, az egykori GYISM korábbi, kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkárát hallgatta meg tanúként dr. Fodor Endre bírói tanácsa. Topolánszky 1999-től 2003-ig dolgozott ebben a pozícióban. (...) Az általa vezetett kábítószerügyi helyettes államtitkársággal kapcsolatban Topolánszky azt mondta az ügyészeknek: a szakmai bírálat során közvetlen politikai megrendelés nem érvényesült. Utána viszont a politikai államtitkár, azaz Mesterházy Attila átnézte a nyertes pályázók előkészített listáját, és számon kérte őt, hogy bizonyos szervezetek miért maradtak le a listáról, vagy éppen miért szerepelnek rajta. Topolánszky szerint jó viszony esetén a politikai és a helyettes államtitkár egyeztetett, és kompromisszumot kötött, viszont ha feszült volt a kapcsolat, a politikai államtitkár diktátumban határozta meg, mely szervezetet kell támogatni. Topolánszky vallomása szerint ő kapott Mesterházytól ilyen jellegű politikai kéréseket, megrendeléseket, és ezeknek megfelelően ő átdolgozta a nyertes pályázók listáját.”
 • 19. achilleus 2009. december 02. 19:03
  „18. hozzászólás KolompárRómeó 2009.12.02. 18:49

  Még nem jelentette be Bajnai. Addig spontán napfelkelte lesz, utána pedig MSZP-vívmánnyá nyilvánítják.”
 • 18. KolompárRómeó 2009. december 02. 18:49
  „10. hozzászólás Evelyn_26 2009.12.02. 12:09
  13. hozzászólás ClarkGriswald 2009.12.02. 12:24

  Esetleg azt is elintézték, hogy holnap reggel újra fel fog kelni a Nap.”
 • 17. KolompárRómeó 2009. december 02. 13:29
  „10. hozzászólás Evelyn_26 2009.12.02. 12:09
  13. hozzászólás ClarkGriswald 2009.12.02. 12:24

  "- elintézték, hogy a vajdasági magyarok vízum nélkül jöhessenek Magyarországra decembertől"

  Ehhem, ezt nem ezek, hanem az EU intézte. És nem csak a vajdasági magyaroknak, hanem 3 volt Jugoszláv tagköztársaság ÖSSZES állampolgárának.

  "- 2011-ben Magyarország lesz az EU elnöke!!!"

  Hát ez sem rohadtul rajtuk múlott, erre mindenképpen sor került volna, mert ez az EU rendje.”
 • 16. boris013 2009. december 02. 13:05
  „"Mesterházy Attila azért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, mert - mint mondta - hisz abban, hogy lehet fordítani a pártok jelenlegi erősorrendjén" Én meg a lottó ötösben hiszek.”
 • 15. lidocain 2009. december 02. 12:36
  „álmodj királylány...... :))))
  mentek sz szdsz-mdf után!!”
 • 14. Johnson 2009. december 02. 12:36
  „Ezt a cikket estére kellett volna ide berakni,mert akkor jó lett volna estimesének! The End emeszpé!”
 • 13. ClarkGriswald 2009. december 02. 12:24
  „10: hidd el sokan tudjuk ezt. Csak nem vagyunk olyan hangosak... :(”
 • 12. tintasbarns 2009. december 02. 12:16
  „Mgfordítható ha magad alá vizelsz, akkor vizes leszel és felébredsz álmaidból.”
 • 11. kisokos 2009. december 02. 12:10
  „A hírhez csak egy apró adalék, mindez egy science fiction konferencián hangzott el.”
 • 10. Evelyn_26 2009. december 02. 12:09
  „- szigorították a Btk-t
  - bevezették a polgári jogi igény kötelező megtérítését büntetőperekben
  - elintézték, hogy a vajdasági magyarok vízum nélkül jöhessenek Magyarországra decembertől
  - 2011-ben Magyarország lesz az EU elnöke!!!
  - egy napos cégeljárás

  és persze sok más jó, és sok más rossz is történt. Van miről beszélgetni, a hülyeség és hitegetés helyett.”
 • 9. kulcsar35 2009. december 02. 12:00
  „persze, hogy megforditható, 8 évig csalással, lopással, hazugsággal a csúcsony voltak a kommunista szarháziak.
  És tavaszal eltünnek a politikai kloáka legmélyén, MINDÖRÖKRE.
  Magyarországon majd akkor lesz legközelebb mégegyszer kommunista kormány, ha a <moderálva> danolni fog.”
 • 8. IVY 2009. december 02. 11:45
  „karrierista kis monkey”
 • 7. igazságkereső 2009. december 02. 11:41
  „Mesterházytól idézet: akit korrupción érnek, annak felelnie kell tettéért, akit igaztalanul vádolnak, meg kell védeni! Most már akkor csak a kérdés adódik: marad valaki egyáltalán az MSZP "állományában"??!!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A választáshoz igazítja alapszabályát az SZDSZ

Buruzs Andrást, az SZDSZ budapesti elnökét választották a párt ügyvivői kampányfőnökének, a… Tovább olvasom