Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Mesterházy: nem tesz esküt az MSZP a Fidesz alkotmányára

Nem tesznek esküt a szocialista parlamenti képviselők az új alkotmányra; a következő választásoknak akkora tétje lesz, mint a rendszerváltás óta egyiknek sem - nyilatkozta a Népszava szombati számában Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke.
Az elnök úgy fogalmaz: "mi esküt tettünk már az alkotmányra - a jelenleg érvényben lévőre -, ennek alapján kaptuk a mandátumunkat. Nincs szükség új eskütételre."

A Fidesz közel egy éve tartó kormányzásáról az MSZP elnöke a lapnak azt mondta: "ha egy mondatban kell összefoglalnom: rossz irányba megy az ország, és ezt már az emberek majdnem kétharmada így is gondolja. Rossz irányt látunk a társadalom-, a gazdaságpolitikában, a demokrácia felfogásban és a politikai stílusban is."

Arra az újságírói felvetésre, hogy ha holnap az MSZP-nek át kellene vennie a kormányzást, tudná-e, hogy mit csináljon, a párt elnöke azt válaszolta: "tudná - bár az tény - s a választások eredménye erre utalt -, hogy a hitelességünk mellett a kormányzóképességünkbe vetett hit is megrendült az elmúlt években". A nyilatkozat így folytatódik: "volt alternatív költségvetésünk, adótörvényünk és alternatív alkotmánykoncepciónk.... A gond az, hogy javaslatainkat a kormánypártok már a bizottsági szakaszban leszavazzák, így sosem kerülnek a parlament plenáris ülésére, vagyis az emberek nem láthatják, miben különbözne a szocialista megoldás".

Mesterházy Attila szavai szerint olyan párt nincs és nem lesz, amely a demokratikus többség pártja. "Ez csak addig működhetne, ameddig a antidemokratikus erők ellen kell küzdeni." Arra a kérdésre, hogy ma látható-e koalíciós partner, a szocialista pártelnök annyival válaszolt: "a partnerek egymásra találásához idő kell. Türelmesnek kell lennünk."

Az interjúban az MSZP elnöke szólt arról, hogy a pártnak arra kell felkészülnie, hogy a Fidesztől elfordulók először a bizonytalanok körét erősítik és csak utána kezdenek el új pártot választani.

A politikai pártoktól távolságot tartó és aktivizálódó civil mozgalmakkal kapcsolatban Mesterházy Attila érzékeltette, hogy a választásokon csak pártra lehet szavazni. Kifejtette: vagy lesz egy újonnan alakuló párt, amely képes felszívni ezt a társadalmi támogatást, vagy a választók a jelenlegiek közül választanak.

Mesterházy Attila a Népszavában megjelent interjúban szólt arról is, hogy nem tartja elképzelhetetlennek új választások kiírását az alkotmány megszavazása után, "mert a kormányzó pártok még jól állnak".

A kormányzati tevékenység bírálatával kapcsolatban az MSZP elnöke azt mondta: inkább itthon teszik, "hiszen a választók 62 százaléka mondja azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Külföldön egy-egy specializált területet vesznek górcső alá. ... Tragédia, hogy Magyarország nem barátokat keres Európában, és az elszigetelődés, a befelé fordulás útjára lépett".

A párt megújulását és egységének témáját érintve az elnök arról beszélt, hogy "nincs ember a pártban, aki ezt másként gondolná".

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. s3307 2011. április 18. 17:44
  „nincs is értelme,új eskü tételre,hisz még a régi alkotmány van érvénybe és a képviselők arra tettek esküt,ha viszont hatályon kívűl helyezik az alkotmányt akkor az új alkotmány illegitim,hisz a képviselők et a régi szerint választották,tehát az ő mandátumuk is illegitim,ezért előre hozott választást kell kiírni.”
 • 29. csak_pontosan 2011. április 14. 23:28
  „No-no! Változni fog még a vélemény!
  " Több szempontból is alátámasztottnak látja nézetét ifj. Lomnici Zoltán, miszerint újból fel kell esküdniük immár az új alkotmányra a parlamenti képviselőknek, miután elfogadta azt az Országgyűlés. Egyfelől egy alkotmánybírósági határozattal indokolja érvelését, amely határozat állítása szerint kimondja: ha alkotmányos értelemben változás áll be, ahogy most Magyarországon, akkor indokolt az új eskü letétele a képviselők részéről.
  Másik szempontként említette, hogy a képviselők a Magyar Köztársaságra esküdtek fel 2010-ben, most az új alkotmány szerint Magyarország lesz az állam neve."

  " Ha a képviselők közül valaki nem tesz esküt, annak súlyos következményei vannak - mondta az alkotmányjogász. Nem gyakorolhatja képviselői hivatását és tiszteletdíjat is csak akkor kaphat - visszamenőleg - ha az új esküt letette."

  Oszt jónapot!”
 • 28. jozko 2011. április 04. 13:13
  „Esküszünk, hogy nem esküszünk.”
 • 27. bánki 2011. április 03. 23:30
  „A következő választásokon valószínűleg a jobbik fog nyerni némi fideszes ellensúllyal. Az MSZP megy a süllyesztőbe és talán addigra összekapja magát a baloldal. A baj talán abban rejlik, hogy egy újraszervezett szociáldemokrata párt kevés média nyilvánossághoz jut. ( lásd. jobbik jelenlegi helyzete)
  Talán valamiféle ,,zöld, alternatív, elitista" LMP szerű párt is játszik, bár ezeknek tömegbázisuk nem igen lehet.

  Mesterházyt nem fenyegeti a veszély az eskütétel ,,tárgyában".”
 • 26. Stufff 2011. április 03. 12:48
  „Igy van,- most meg a fityesz képviselők ebben a ciklusban esküdtek fel a régi alkotmányra aztán mégis hazudnak.”
 • 25. lambada 2011. április 02. 19:17
  „A szocialista képviselők az előző két ciklusban is felesküdtek, aztán mégis hazudtak.”
 • 24. Kudara 2011. április 02. 16:18
  „Még tegyünk esküt is? Nem elég, hogy a bértáblánk már a béka s*gge alatti szinten van?
  Jó hogy nem mondják meg, mi legyen a gyerekem neve!!”
 • 23. Nátrix73 2011. április 02. 15:20
  „21. achilleus 2011.04.02. 15:05

  Ritka eset, de egyetértünk. Egyébként, mivel csak "mezei" közalkalmazott vagyok, amikor fölvettek az állásomba, semmilyen esküt nem kellett tennem, csak aláírtam a munkaszerződést. És nem győzöm hangsúlyozni, mennyire remélem, hogy a hír kacsának bizonyul.”
 • 22. lambada 2011. április 02. 15:10
  „Egy képviselőt nem érdekel az ország alkotmánya? A "való világban" van a helyük, ott mindent szabad!
  Ezért kár volt esküt tenniük.”
 • 21. achilleus 2011. április 02. 15:05
  „20. Nátrix73 2011.04.02. 14:48
  Ebben a hírben egyetlen biztató momentum van, nevezetesen, hogy a Népszava hozta. A magam véleménye, az hogy aki önként azt akarja, megújíthassa, de erről semmiféle nyilvántartást vezetni ne lehessen. Eskü megújításra kötelezni senkit sem lehet, mert a korábbi esküje érvényes. Újabb, esküköteles pozíció elfoglalásakor viszont az aktuális alkotmányra kell esküt tenni. A történelmi párhuzamok alapján eléggé egyértelmű, hogy mi a véleményem: egy bármiféle módon kierőszakolt eskü, nem legitim.”
 • 20. Nátrix73 2011. április 02. 14:48
  „18. achilleus 2011.04.02. 14:19

  Az alábbi címen lévő hír március 28-án jelent meg. Közalkalmazottként nagyon remélem, hogy kacsa.

  http://www.hir24.hu/belfold/238170/eskudomping-az-uj-alkotmany-utan-.html”
 • 19. achilleus 2011. április 02. 14:42
  „Persze, van még egy lehetőség Mesterházy és frakciótársai előtt, a magyar állampolgárságról való lemondás (őket ugyanis az állam sem a hatályos, sem a tervezett alkotmány szerint nem foszthatja meg a magyar állampolgárságuktól, ugyanezek a törvények viszont a magyar állampolgárokra nézve az alkotmányt kötelezővé teszik /a hatályos is/). Gondolom, magyar állampolgársággal nem rendelkező személy, országgyűlési képviselő sem lehet. Olyan ez, mintha a valaki a gravitáció törvényeivel szemben deklarálná a függetlenségét, nagyon egyszerű, le kell mondani a tömegről, igaz ennek következtében nem is nagyon marad az illetőből semmi, ami valaha ő volt, és persze se fizu, se költségtérítés, csak a nagy nihil.”
 • 18. achilleus 2011. április 02. 14:19
  „Amit Mesterházy Attila mond, miszerint nem tesznek esküt az új Alkotmányra, teljesen értelmezhetetlen. Amikor valaki esküt tesz, mindig a hatályos alkotmányra, a mindenkor éppen aktuális jogszabályok betartására teszi. Ezért nem kell - mondjuk a BTK minden változása után esküt tenni. Ez a külön esküvésvétel (hűségeskü) valamiféle feudális maradvány lehet, legutóbb talán az 56-os forradalom után kellett ilyet tenniük a hadseregben maradni szándékozó tiszteknek. Előtte nevezetesebben az elszakított országrészek közhivatalt viselő magyarjaiból kikényszerített hűségeskük. Az új Alkotmányra, remélem nem kell külön esküt tenniük a képviselőknek, ha a "régire" már tettek, viszont az eskütételek szokásos mentében már az új alkotmányra fognak esküdni, akik ilyen pozíciót foglalnak el. Vannak, akik tettek még esküt a Magyar Népköztársaságra is, ha újabb eskütétel nem történt az az eskü érvényes a Magyar Köztársaságra, és majd Magyarországra is. Mesterházy durcija olyan, mintha valaki úgy gondolná, hogy a Magyar Köztársaságra nem vonatkozik a Magyar Népköztársaságra tett esküje. Közjogilag értelmezhetetlen, ráadásul bármennyire is szeretné Mesterházy és pártja törvényen kívül (vagy felül?) helyezni magát, erre - közjogi értelemben - nincs lehetősége. Próbálkozzanak inkább a BTK paragrafusaival, ott van (lehet) következménye, nem közjogi, hanem büntetőjogi.”
 • 17. ferdzso 2011. április 02. 13:59
  „Valahogy úgy érzem, hogy az alkotmányozási "vita", kb. ekként alakul: Gyertek már ti is,(és ez minden parlamenti pártra vonatkozik); mondjatok valamit, mert minden nekünk sem juthat az eszünkbe, és majd a "főnök" eldönti, hogy mit nem tart számára sértőnek, és mit tart alaptörvényre alkalmasnak. (Hát, ebben én sem vennék részt.)”
 • 16. ferdzso 2011. április 02. 13:46
  „"sadap12", igaz! Előtte én is bosszankodtam hogy az Mszp miért nem vesz ebben részt?!Aztán rájöttem, hogy ha engem hívnának, talán én sem mennék. Az ő, "2/3"-os szavuk fog így is, úgy is érvényesülni. Viszont, ha az "unokáink" érdekeit sértő, és kínos magyarázkodást kiváltó Alkotmány lehet ebből a tervezetből a későbbiekben, az nekem lenne kínosabb:.Így, a (valljuk be) egy ember akaratán múló jövő, alapszabályozásában én sem vennék szívesen részt, hogy a későbbi esetleges kudarcoknál, (európai kiközösítésnél) az én fejemhez vágja a mai kormánypárt, hogy ezt ti is így akartátok! (Holott, tényleges beleszólásuk nincs is, de állítom, hogy még az egyszerű pártkatonáiknak sem! Néztem, olvastam jó pár kormányfői megnyilatkozást.) A szép jövő érdekében, kívánom, hogy ne legyen igazam!”
 • 15. dédi8 2011. április 02. 13:36
  „Nagyon helyes! Ne tegyenek esküt az új alkotmányra, ne legyenek képviselők, hanem menjenek a börtönbe ahová valók.”
 • 14. szandokán 2011. április 02. 12:54
  „Ki az a Mesterházy?”
 • 13. jozko 2011. április 02. 12:21
  „Hát...ha lúd, legyen kövér, igaz, fiúk?
  Nekimegyünk, ellenszegülünk...akár egy kis polgárháború is belefér...

  Csakhogy Mesterházy elvtárs tévedni méltóztatik:
  Ha ki is kényszerítenének-fogalmam nincs, hogyan-egy időközi választást-
  neki esélye sincs Orbán Viktorral, az Mszp maradékának pedig a Fidesszel szemben!

  Gyurcsány Ferenc KO-val küldi padlóra Mesterházyt-ha idejét látja.
  A nép -a választók többsége- viszont nem kér mégegyszer Gyurcsány kormányt.
  Pontosabban, árnyaltabban fogalmazva:

  Az ország, a gazdaság, a teljes infrastruktúra , a munkanélüliség és a morális válság jelelegi mélypontján-
  ahhoz, hogy "viktoriánus" békeidő, hosszútávon kiegyensúlyozottság és fejlődés következzék:
  szinte "sztálini" megszorítások szükségesek!
  Ezt a nép csak akkor fogja elviselni, ha megszüntetik az ordító társadalmi igazságtalanságokat!
  Az emberek azokat kevésbé tűrik , mint a nehézségeket!

  Úgy gondolom, Orbán Viktor személyében képes ezt levezényelni-
  viszont hatalmas felelősség a megfelelő munkatársakat, szövetségeseket maga mellé állítani és ott tartani-
  merthogy ez egy ideig népszerűtlen feladat lesz-nem lehet "túlfizetni"-mégis áldozatos munkát kíván.
  Nehéz ilyen feladatra alkalmas szövetségeseket találni!

  Ebben Gyurcsány Ferenc esélyei jobbak!
  Márpedig ezen a téren dől el a verseny - kettőjük között!
  Mesterházy elvtárs csak kibic a taccsvonalon.”
 • 12. Kudara 2011. április 02. 11:43
  „Gondolom azok támogatják ezerrel még mindig a fityesz "munkásságát", mert jól jártak az egykulcsos adóval...
  De a többiekkel mi lesz, akik kevesebbet visznek haza? Ja, azok annyit érnek, hát persze...”
 • 11. LukSzusz 2011. április 02. 11:20
  „Nekik még a Kommunista Kiálltvány -ra kell esküdni.
  Szemét banda... a fizetésüket felveszik ....
  A FIDESZ-től elpártolók meg soha sem fognak hozzájuk húzni,téved ez ... <moderálva...>”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrációt tartott az MSZP

MSZP több országgyűlési képviselője és a párt szimpatizánsai kezükben égő mécsessel, gyertyával… Tovább olvasom