Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Mesterházy: Orbán Viktor vezette válságba az országot

Az ország jelenlegi helyzetéről az egykulcsos adóra épülő gazdaságpolitika tehet - véli az MSZP elnöke.
Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor vezette válságba Magyarországot, az ország jelenlegi helyzetéről az egykulcsos adóra épülő gazdaságpolitika tehet. Mesterházy Attila keddi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kormányfőt, mondja meg, milyen megszorításokra készül.

Mesterházy Attila azt mondta: bár a miniszterelnök a nemzetközi pénzügyi-gazdasági helyzetet okolja amiért Magyarország válsághelyzetbe jutott, ezért valójában a kormányfő és Matolcsy György "dilettáns gazdaságpolitikája" a felelős.

Szavai szerint bebizonyosodott, hogy az egykulcsos adórendszer megbukott, nem segíti a gazdaság, a fogyasztás és a foglalkoztatottság növekedését, s ezt már jobboldali közgazdászok is belátták. Minden elemző arról beszél, hogy az egykulcsos adó fenntarthatatlan és kárt okoz Magyarországnak - jelentette ki.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője Orbán Viktor hétfői, a külföldön dolgozó magyar diplomaták előtt elmondott beszédére reagált így. A miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország nagyon komoly veszélyhelyzetbe sodródott az elmúlt három hónapban az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz, ha ugyanis Magyarország visszasodródik a görög útra, pénzügyi spekulánsok elveszik szuverenitását. Megjegyezte, ennek elkerüléséhez ősszel több gazdasági intézkedésre lesz szükség, és a várható kihívások elől a kabinet nem kíván "félreugrani", legyen szó a devizahitelesek kérdéséről, a költségvetésről, a köz- és a felsőoktatás átszervezéséről vagy a "magyar állam hosszú távon fenntartható méretűvé" igazításáról, megújításáról.

Mesterházy Attila ezzel összefüggésben elmondta: nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben. Felszólította a kormányfőt, adjon választ arra, hogy milyen megszorításokra készül, és nevezze meg, melyek azok a feladatok, amelyek ellátásából az állam kivonulhat.

Kovács László, az MSZP alelnöke a külképviselet-vezetői értekezleten elhangzottakat úgy értékelte: eredménytelen gazdaságpolitika, "romokban lévő demokrácia és jogállam", kiszámíthatlan külpolitika mellett a diplomaták tájékoztatása, felkészítése sem lehet sikeres. Azt is mondta, jelzésértékű, az ország elszigetelődését mutatja, hogy Orbán Viktort egy évvel hatalomra kerülése után sem fogadták az Egyesült Államokban.

A volt külügyminiszter és uniós biztos felhívta a figyelmet arra, hogy amíg Orbán Viktor most nemzetközi körülményekre hivatkozik, a 2008-as pénzügyi válság idején mindenért a baloldali kormányt okolta. Hozzátette: szembetűnő, hogy a másik három visegrádi államra nem gyakorol a magyarországihoz hasonlóan kedvezőtlen hatást az euróövezeti válság.

Orbán Viktor egyes megfogalmazásai sajnos külpolitikai irányváltást vetítenek előre - kifogásolta Kovács László, példaként említve, hogy Kínára és Oroszországra szövetségesként tekint a kormány. A külpolitikai fogalomrendszer pontos használata nem generációs kérdés: a gazdasági együttműködés érdekalapú, a szövetség mindig értékalapú - jegyezte meg, utalva a misszióvezetői értekezleten a kínai kapcsolatokról feltett kérdésére adott miniszterelnöki válaszra.

Elismerően szólt Kovács László ugyanakkor Martonyi János külügyminiszter beszédéről, mindenekelőtt annak az európai integráció erősítéséről szóló fejtegetéséről. Kitért viszont arra, hogy a külpolitikai stratégia megalkotásával a kormány elkésett, azt már ellenzékben el kellett volna készítenie a Fidesznek. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az MSZP partner a stratégia megvitatásában, de nem partner a külpolitikai irányváltásban.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Együgyű 2011. augusztus 31. 13:20
  „Tisztelt 22. bánki 2011.08.31. 10:39
  Te is képzelegsz?
  A ppp. konstrukció pl. nincs emlegetve írásomban.

  ,,Hasonló, mint a Bajnai kormány nálunk!" Hasonló szerintem nem ugyan azt jelenti!

  Ejnye-ejnye, kis okoska botocska!

  Igaz írni és gondolni mindent lehet! Demokrácia van?”
 • 24. klj_54 2011. augusztus 31. 13:02
  „21. bánki 2011.08.31. 10:37
  Jó helyre jártál:)
  Itt az információn lett volna a hangsúly!
  Mi itt semmit érdemit nem tudunk, csak csipegetjük a morzsákat:(
  Számomra sokkal szimpatikusabb volt az amit a holland parlamentben láttam.
  Érdekes módon ott a "kisember" nem foglalkozik a politikával.
  Igaz, van munkahelye, becsületesen megfizetik!
  Itthon?”
 • 23. scott1 2011. augusztus 31. 12:27
  „Ugyan honnan jöttek ide a makroközgazdászok, mert, hogy egyetlen makroadatot sem tartalmaz sem a cikk, sem a hozzászólások! És még ezzel kioktatni a hozzászólókat amikor még csak utalást sem tettek erről :)
  De az egészre az tette fel a koronát, hogy azt a Lengyelt, Petting Mária Zitát kritizálják, akik az általa is kritizált "szakértő kormányok" munkásságát kritizálják :) De gondolom ez nem számít, a lényeg, hogy továbbra is hangosak maradjatok...”
 • 22. bánki 2011. augusztus 31. 10:39
  „Bocsánat a seft és a függetlenség mióta egymás szinonimája ?

  ,,Ez a kormány politikai akarattoktól mentes lenne.
  Hasonló, mint a Bajnai kormány nálunk!" (együgyű)

  ppp. konstrukció pl.”
 • 21. bánki 2011. augusztus 31. 10:37
  „14. klj_54 2011.08.30. 20:59

  ,,Sem én sem ti nem vagytok valós tények ismeretében lévő makroközgazdászok!"

  A hetvenes évek közepén egy évig jártam a Marx Károlyról elnevezett Közgazdasági Egyetem Pécsi kihelyezett tagozatával szemközti Sophianne nevű diák kocsmába ( előadások helyett). Rossz belegondolni mi lett volna ha elvégzem a sulit.

  Ha az állításod igaz lenne a makrogazdasági " szakembereket illetően, mindegyiknek vissza kéne vonni a diplomáját. Munkanélkülikén kevesebbet ártanának mint aktívan teszik. Szeretem nézni ezt a sok ,,okos tojást", akik utólag elmagyarázzák, hogy mit szabtunk el ! Lengyel-Petting Mária Zita- és tsi.

  A szakértő közgazdászoknál már idegesítőbbek csak a ,politológusok".

  Jobban jártunk volna, ha a ,,józan paraszti" ésszel megáldott kevésbé szakértők vezették volna hazánkat.”
 • 20. Együgyű 2011. augusztus 31. 09:55
  „Mesterházy: Orbán Viktor vezette válságba az országot

  Mesterházy Attila keddi sajtótájékoztatóján nem evvel a témával kellet volna foglalkoznia.

  Ott folytatja ahol a mi szeretett Viktorunk és csapata abbahagyta.

  A megoldást kellene forszírozni.
  Minden pártnak össze kellene fogni a nemzet érdekében és egy független szakértői kormányt kellene felalítani. Ez a kormány politikai akarattoktól mentes lenne.
  Hasonló, mint a Bajnai kormány nálunk!
  Mi vállalnánk csak a párttagjainktól befolyt adóból tartanánk el magunkat.
  Előtte EU mintára bevezetnénk az 5000 fő feletti településeken lenne csak önkormányzat.
  Minden egyes településen meghagynánk a fizetés nélküli polgármesteri képviselet lehetőségét.
  A megyei önkormányzatokat azonnal megszüntetnénk.
  A Budapest kerületi önkormányzatait is megszüntetnénk.
  Vállajuk a Megyei jogú városok titulusának illetve privilégiumának megszüntetését is.
  Visszaállítjuk a korábbi adózási rendszert.
  Minden milliárdos állampolgártól az APEH által az ország nehéz helyzetére való tekintettel a vagyonának 2/3 át levonatjuk, az ország hiányának csökkentésére.
  A 40-en milliónál többel rendelkezőktől, az összegnek megfelelően a 1/6-át, az előbb megnevezet célra. Ezt nevezzük a 21 századi Széchényi adománynak.
  Vissza nem térítendő és hasonló támogatásokat megszüntetjük. Mindent visszakel téríteni!
  Az összefogás bizonyítására a körbetartozásokat megszüntetjük. Azok, akik alvállalkozóiknak illetve a gazdasági szférában üzlettársaiknak nem fizették ki a jogos járandóságaikat azokat felszámoljuk és soha országunkban semmit nem alapíthatnak. Teljes vagyonelkobzásban részesülnek.
  Az egyházak semmilyen állami egyéb támogatásban nem részesülhetnek!
  Stb...

  Haza, haladás, és nem toporgás jön ezután! A kiegyezés kora most előtt!!!

  Az összefogás idáig nem terjed ki?
  Vagy lent sincs összefogás.
  Mindenűt széthúzás van?”
 • 19. klj_54 2011. augusztus 31. 08:09
  „17. butagyerek 2011.08.30. 23:06
  A demokráciában mindenki bírálhat!
  Még a leváltottak is.”
 • 18. Mathiasking 2011. augusztus 31. 06:37
  „Azt azért el kell ismerni: van bőr a szocik pofáján! Nem mintha védeném a jelenlegi kormányt, de jó lenne, ha Mesterházi elvtárs kicsit magába szállna.”
 • 17. butagyerek 2011. augusztus 30. 23:06
  „Igaza van ! Szerintem is az egy kulcsos adó miatt van ilyen helyzetben az ország. Pedig amikor átvették a kormányzást még minden rendben volt. Az állam adósság is csak azért lett ekkora mert tudták, hogy a Fidesz fog jönni a kormányzásban. Nem védem a Fideszt Orbánt meg főleg nem, mert kétharmados háttérrel is csak árnyék bokszol, de talán egy MSZP-s képviselő lehet az utolsó az országban aki bármit is kritizálhat a kormányzással kapcsolatban. Ők már leszerepeltek. Tessenek tudomásul venni és olyan új munkát keresni amihez tényleg értenek is. (A mezőgazdaságot kétkezi munkával is fel lehet lendíteni.) Ha így fojtatja a jelenlegi kormányzás, őket majd pár év múlva önök fogják betanítani a kapálás rejtelmeibe.”
 • 16. ferdzso 2011. augusztus 30. 22:07
  „Ha a bukott diák mondja is, hogy "kettő, meg kettő, az négy", az azért, még négy marad!!”
 • 15. DMagóg 2011. augusztus 30. 21:07
  „9. allwin 2011.08.30. 18:34 : "Aláírom, hogy a Fidesz egy fokkal sem jobb Önöknél, de azért az szocik se angyalok!"
  Ezt tanítani fogják!”
 • 14. klj_54 2011. augusztus 30. 20:59
  „Sem én sem ti nem vagytok valós tények ismeretében lévő makroközgazdászok!
  A politikusokról pedig annyit tudtunk, amennyit tudhatunk, illetve amennyit a fejetekbe tömött az Orbán által vezényelt papagáj kommandó!

  A tények alapján, amit a két elemis gyerek is megért (!) bizony Orbán és az ő hú de frankó gazdaságpolitikája megdöglött!
  Csak az a baj, hogy ez a mesüge önmagának zárta be az ajtót:(
  Ez van, lehet tovább isteníteni Viktátort...”
 • 13. bánki 2011. augusztus 30. 19:06
  „Az amnézia és a pofátlanság határtalan !

  Nyolc év diadal menet volt elvtársak ?”
 • 12. szpirigonzálesz 2011. augusztus 30. 19:02
  „Már megint a szokásos szemérmetlen hazudozás:(((”
 • 11. studyfy 2011. augusztus 30. 18:54
  „Azzal egyetértünk, hogy a dolgok Magyarországon mehetnének jobban. Kérdés, hogy ki kritizálhatja a kormányt?
  - a szocik NEM, mert ők 8 évet elszúrtak,
  - az Lmp NEM, mert ők az SZDSZ utód pártja,
  - a Jobbik NEM, mert ők szélsőségesek,
  - az egyszerű ember NEM, mert az Ő szavára senki nem hallgat.
  Akkor nincs más hátra: a fideszes csapatra marad, hogy figyelmeztesse a kormányt, váltson irányt.”
 • 10. szgd-i 2011. augusztus 30. 18:49
  „Mesterházy Elvtárs reakciója nem hazudtolja meg Szocialista pártársai logikáját.
  4 +8 év kormányzását követően úgy adták át az országot mintha háború dúlt volna fel mindent. A romokból kell újra építeni mindent és ehhez még mellékesen társult egy csöpp világ gazdasági válság. Sajnos az elképzeléseket nagyban kell módosítani a külső gazdasági események miatt, nem minden a tervek szerint történik.
  Igaz Orbán egyik mondása, valahogy így hangozhatott: érdekes mikor a ház felgyújtója mondja meg a tűzoltóknak miként kell eloltani az égő házat...
  Na kérem itt a sok évtized kommunista egyik tragédiája, hogy egyeseknek van képük ... és ezt az emberek jó része még be is veszi.”
 • 9. allwin 2011. augusztus 30. 18:34
  „Kedves Mesterházy úr,

  - -a Fidesz adott 600 milliárd forintot a bankoknak, úgy, hogy mi tartozunk vele az IMF-nek?
  - Orbánék adtak el mindent, ami mozdítható, nekik voltak olyan miniszterelnökeik, akik a saját hivatali idejüket sem húzták?
  - Viktorék határozták meg, hogy a magyar vállalkozó 38% a bankok 19% adót fizessenek?
  - Nem véletlenül ÖNÖK élték fel az ország tartalékait?

  Aláírom, hogy a Fidesz egy fokkal sem jobb Önöknél, de azért az szocik se angyalok!

  Sőt azt kell mondanom, hogy meg kell mondani, hogy Mesterházy úr miket nyilatkozott az elmúlt időben, mert abból világosan látszik, hogy miket követtek el az elmúlt rendszerben!

  Szégyen és gyalázat.”
 • 8. TrombiFrédi 2011. augusztus 30. 18:32
  „Sok minden rosszat lehet mondani OV-ról, de ez a "szelektív politikusi memória" pláne 8 év nem túl sikeres kormányzás után...!!!”
 • 7. tobaccoroad 2011. augusztus 30. 18:30
  „Nagy szavak ezek Mr Csődtől ...”
 • 6. zehn 2011. augusztus 30. 17:09
  „Nem voltam oda a szociékért sem,de ebben teljesen igaza van.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi dráma: Hasba szúrta nevelőapját egy 17 éves fiú

A szolnoki férfi 6 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett. A fiú elmenekült otthonról, de a rendőrök elfogták. Tovább olvasom