Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Mesterházy szerint a kormány lemondott Kelet-Magyarországról

Az ellenzéki párt elnöke úgy látja, hogy a kormány nem tesz semmit az elmaradásban lévő régió fejlesztéséért.
Az MSZP szerint a Fidesz-kormány és a miniszterelnök lemondott Kelet-Magyarországról, mivel számukra egyetlenegy olyan program sem élvez prioritást, ami bármilyen segítséget nyújtana a térségben élők számára - erről az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője beszélt szerdán Nyírbátorban.

Mesterházy Attila a pártja részországgyűlését követő sajtótájékoztatón azt mondta: az ország jelenlegi vezetése nem tesz semmit az egyébként is elmaradásban lévő régió fejlesztéséért, az emberek élethelyzetének javításáért a társadalom-, a foglalkoztatás-, az oktatás- és a fejlesztéspolitika területén.

Azt képviselte: a magas munkanélküliséggel sújtott Kelet-Magyarországon a foglalkoztatás erősítése lenne az elsődleges feladat, ám a kormány intézkedései - az új adópolitika, a munka törvénykönyve, valamint a köznevelési és a felsőoktatási törvény - tovább növelik majd a térség lemaradását.

A Fidesz által bevezetett egykulcsos adórendszer azoktól vesz el további pénzeket, akik az átlagfizetés alatt keresnek, az új munka törvénykönyvének regionális bérezésre vonatkozó passzusai pedig az ország olyan területeit érintik hátrányosan, ahol eleve alacsonyabb béreket kapnak a munkavállalók - mondta az MSZP vezetője.

Úgy értékelte: Kelet-Magyarországon a cégeknek ugyanazon munkáért kevesebbet kell majd fizetniük a munkavállalóknak, mint a fővárosban vagy a fejlettebb országrészekben, ami ismét a diszkriminációt, a különbségeket, a leszakadást erősíti a térségben és nehezebbé teszi a munkából élők helyzetét.

A köznevelési és felsőoktatási törvény kapcsán az MSZP elnöke kiemelte: a kiszolgáltatottabb, rosszabb életkörülmények között élő családok gyermekeinek csökken az esélyük arra, hogy a minőségi felsőoktatásban részt vegyenek, illetve az önköltséges tandíj bevezetését követően egyáltalán bejussanak az egyetemekre. Emellett maga a köznevelési törvény olyan kereteket szab, amelyekkel a gyerekek az alapok lerakásánál is hátrányba kerülnek - fogalmazott.

"Ez világosan tükrözi azt az elitista társadalompolitikai szemléletet, amely a Fidesz politikáját áthatja" - fűzte hozzá.

A fennálló problémák kezelésére az MSZP Kelet-Magyarország Program címmel cselekvési tervet készít, amit később a párt a 2014-es választási és kormányprogramjába is beépítenek - mondta a politikus. Mesterházy Attila közlése szerint helyi, a bevált gyakorlatokra építő program a régió gazdaságának élénkítését, a foglalkoztatás növelését célozza, amellett, hogy meghatározza és egyensúlyban tartja a többségi és kisebbségi társadalom, illetve az állam jogait és kötelezettségeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyöspatával és az egyenruhás bűnözéssel foglalkozó bizottság ülése a Parlamentben - képriport

Az Országgyűlés az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró,… Tovább olvasom