Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Mesterházy szerint a kormány szétrombolja a köztársaságot

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség az Alkotmány hétfőre tervezett elfogadásával szétrombolni készül a köztársaságot; Mesterházy Attila a párt honlapján vasárnap megjelentetett írásában egyebek között azt hangsúlyozta, az MSZP-n múlik, hogy legerősebb ellenzéki pártként véget tud-e vetni a jelenlegi "ámokfutásnak", illetve azt ígérte, hogy helyre fogják állítani a köztársaságot.
A politikus szerint az új alaptörvény szűkíti az állampolgári jogokat, nagyobb beleszólást enged az államnak a polgárok magánéletébe, deklarálja a társadalmi szolidaritás felmondását. Azaz épp az ellenkezőjét teszi annak, ami általános elvárás lenne egy modern és általában véve minden alaptörvénnyel szemben - olvasható az MSZP sajtóosztálya által az MTI-hez eljuttatott írásban.

Bár az új alaptörvény látszólag nem alakítja át gyökeresen a parlamentáris kormányformát, gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy Magyarország ugyanúgy működjön, mint a Fidesz, ahol minden fontos pozíciót csakis "Orbán Viktor akaratából tölthetnek be" - fogalmazott a szocialista pártelnök.

Mesterházy Attila pártjának az alkotmányozás folyamatától való távolmaradásról azt írta: "nem asszisztálhattunk az alkotmányos intézmények megcsonkításához, és nem lehettünk biodíszlet egy olyan folyamatban, ahol az ellenzék véleménye nem számított, miként az állampolgároké se".

A pártelnök szerint mindezek után nem is lehet meglepődni a kormány újabb "megszorító intézkedésein". Már most kőkemény megszorítások vannak, és még rosszabb lesz jövőre - figyelmeztetett Mesterházy Attila, aki szerint a kifőzött gazdaságpolitika levét a leggyengébbekkel, a legkiszolgáltatottabbakkal itatja meg a kormány.

"Ha a Fidesz csak az erőből ért, akkor tanuljuk meg együtt, minden demokratikus ellenzéki erő: erősnek kell lennünk. Elég erősnek, hitelesnek ahhoz, hogy esélyünk legyen a Fidesszel szemben. Az MSZP tudja a dolgát: legerősebb ellenzéki pártként elsősorban rajtunk múlik, lesz-e olyan ellenzéke a Fidesznek és a Fidesz köztársaság-ellenes politikájának, amely véget tud vetni a jelenlegi ámokfutásnak" - írta az MSZP elnöke, hangsúlyozva, hogy Magyarország nem a Fidesz gyarmata. Egyúttal megígérte: helyre fogják állítani a köztársaságot.

Az kérik a kormánypárti képviselőktől, ne fogadják el az új alkotmányt

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja azt kéri a Fidesz és KDNP országgyűlési képviselőitől, hogy a hétfői parlamenti szavazáson ne fogadják el az új alkotmányt. A szocialista politikus vasárnap elmondta: a jövő generációja, a fiatalok nevében levélben fordult a kormánypárti képviselőkhöz.

Szavai szerint tiltakozni akarnak az ellen, hogy az új alaptörvényben csak egy értékrendet deklarálnak, illetve hogy az alkotmányban részletekbe menően rögzítenek egy olyan adó-, család- és nyugdíjpolitikát, amelyek elveszik a fiataloktól és "gyakorlatilag megváltoztathatatlanná teszik" a jövőt.

Kunhalmi Ágnes szerint ugyanis a jogszabály "megváltoztathatatlan és működésképtelen" szabályrendszereket rögzít.

"Aki ezt az alkotmányt, ebben a formában megszavazza, az az együttműködés helyett a diktátumokat, a változásokhoz való alkalmazkodás helyett a merev elzárkózást, a jövő helyett a betonba öntött jelent szavazza meg" – idézett leveléből a politikus.

Az MSZP elnökségi tagja hangot adott annak a véleményének is, a fideszes és kereszténydemokrata képviselők "soha nem fogják lemosni magukról", hogy ezt a "kirekesztő és antidemokratikus alkotmányt" megszavazták. Szerinte a kormánypárti politikusok "szégyellni fogják még (...) a percet is, amikor a parlamentben holnap az igen gombot megnyomják".

Olvasóink írták

 • 3. unknown 2011. április 17. 22:32
  „"""...Bár az új alaptörvény látszólag nem alakítja át gyökeresen a parlamentáris kormányformát, gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy Magyarország ugyanúgy működjön, mint a Fidesz, ahol minden fontos pozíciót csakis "Orbán Viktor akaratából tölthetnek be" - fogalmazott a szocialista pártelnök.

  Mesterházy Attila pártjának az alkotmányozás folyamatától való távolmaradásról azt írta: "nem asszisztálhattunk az alkotmányos intézmények megcsonkításához, és nem lehettünk biodíszlet egy olyan folyamatban, ahol az ellenzék véleménye nem számított, miként az állampolgároké se". ..."""

  No, most akkor "látszólag nem alakítja át", vagy "megcsonkít"?
  Sértődött népség, sértődött pártvezető.”
 • 2. babar 2011. április 17. 16:13
  „Az a baj, hogy EZEK már nem lesznek képesek leváltani a Fideszt! Méghogy legerősebb ellenzéki párt!!?? Hahaha!”
 • 1. LukSzusz 2011. április 17. 15:05
  „Mi kommunista ifjak indulunk....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális varroda működött a Ganz-Mávag pincéjében

Hamisított márkajelzésű sportruházati termékeket gyártó varrodát lepleztek le a pénzügyőrök a… Tovább olvasom