Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Mesterházy: történelmi választás lesz 2014-ben Magyarországon

A szocialista párt ennek megfelelően készül rá - mondta a politikus.
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint történelmi választás lesz 2014-ben Magyarországon, a szocialista párt ennek megfelelően készül rá.

A szocialisták elnöke kedden Békéscsabán sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz is elkezdte a kampányt, "kampánykormányzás" folyik az országban, amire a szocialista pártnak is "tempóváltással" kell reagálnia.

Megjegyezte: az MSZP az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetség mellett minden olyan, kormányváltást szorgalmazó párttal együtt kíván működni, amelyikkel azonos a cél, "szétrobbantani azt a centrális teret", amelynek kiépítésére a miniszterelnök törekedett.

A 2014-es választás kampányának várható stílusáról szólva Mesterházy Attila megjegyezte: nem kampány lesz, "hanem harc, élet-halál küzdelem". A Fidesz "semmilyen eszköztől nem fog visszariadni" - tette hozzá.

Mesterházy Attila szólt pártja gazdasági programjáról, amely a munkahelyteremtésre és a gazdasági növekedésre fókuszál. A kis- és a közepes vállalkozásokon különösen nagy az adóteher, nem jutnak hitelhez, és nem találnak piacot - mondta.

A trafikpályázatokra és a földpályázatokra utalva az MSZP elnöke megjegyezte: úgy látszik, ilyen a Fidesz "működési mechanizmusa".

A szekszárdi Fidesz-képviselő trafikpályázattal kapcsolatos keddi nyilatkozatára reagálva Mesterházy Attila kifejtette: ha igaz az, amit a képviselő mond, hogy részesei voltak a pályázati elbírálásnak, akkor ezzel bűncselekményt is elkövettek, hivatali hatalommal való visszaélést.

Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy Szekszárdon politikai egyeztetésén véleményezték a trafikpályázaton induló jelöltek listáját a helyi kormánypárti képviselők.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy hétfőn a legfőbb ügyészhez fordult a kiskereskedelmi dohánykoncesszióról szóló pályázatok ügyében, kedden pedig Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek tette fel azt a kérdést, hogyan kerülhetett a Fidesz választókerületi elnökeihez a pályázók listája, hogyan érvényesítették a pályázatok elbírálásánál az általuk megfogalmazott kéréseket. "Csak Szekszárdra adták-e oda a Tolna megyei listát, vagy minden megyében hasonlóképpen történt a pályázatok elbírálása és a helyi 'Fidesz-potentátok' dönthettek róla?" - összegezte kérdését az MSZP elnöke.

Kifogásolta, hogy sokan azért nem pályáztak, mert a meghirdetett profitráta mindössze négy százalék volt, majd azt a nyertesek kihirdetése után Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár "egy törvénymódosítással tíz százalékra emelte" és a miniszterelnök azt mondta, hogy további két százalékkal szeretné emelni. Mesterházy Attila hangsúlyozta: a tizenkét százalékos profitráta morálisan és jogilag is elfogadhatatlan.

Lázár János a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök határozott álláspontja, hogy tíz helyett - Ausztriához hasonlóan - tizenkét százalékos árrést kellene garantálni a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek. Az államtitkár - aki egy a parlament előtt lévő javaslatban tízszázalékos árrést szorgalmazott - közölte, kéri a Fidesz-frakciót, hogy fontolja meg a kormányfő javaslatát. Arra a felvetésre, hogy miért csak a trafikpályázatok eredményhirdetése után javasolta a garantált árrést, Lázár János azt mondta: már februárban beszélt erről egy interjúban, és ezt kérték a kiskereskedők is.

Olvasóink írták

 • 3. Írástudatlan 2013. május 01. 11:36
  „Milyen történelmi választásról beszél ez a szerencsétlenség? Épelméjű ember biztos nem szavaz a csaló hazug SZOCIKRA!
  Szebb jövőt!”
 • 2. pachakuti 2013. április 30. 22:02
  „Mesterházy Attila Csaba a rasszizmus elleni világnapon mondott beszédéből:

  "Nap mint nap sérül a joga több százezer honfitársunknak a származása miatt. (...)A rasszizmus ott van a turulban, az árpádsávos zászlóban, ami mind a szélsőjobb szimbóluma. A rasszizmus ott van az egyetemeken és főiskolákon, ahol a szélsőjobboldaliak vélt vagy valós származás alapján listázzák a diákokat. A rasszizmus ott van a színházban, amit a szélsőjobb izgat és igazgat. A rasszizmus ott van a szélsőjobboldali újságok lapjain, amelyek nap mint nap támadják és fenyegetik a kisebbségeket. .."”
 • 1. csergemerge 2013. április 30. 21:47
  „Mesterházy: történelmi választás lesz 2014-ben Magyarországon...
  Szerintem parlamenti választás lesz.
  Mint négyévente mindig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól változik a KRESZ a gyermekek védelmében

Az új szabályok komoly visszatartó erőt jelentő szankciókat is lehetővé tesznek. Tovább olvasom