Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Mezei Richárd: Meghalsz, tengerész!

Mezei Richárd Szeged városi sportigazgató, a Pick Szeged kézilabdacsapatának kapitánya Leon Uris Meghalsz, tengerész! című regényéről beszél.
„Hetvennyolc éves korában, 2003-ban New York-ban meghalt Leon Uris, neves amerikai zsidó író. Első, 1953-ban megjelent regénye, a Meghalsz, tengerész! II. világháborús, csendes-óceáni élményeiből táplálkozott. Az érdekfeszítő, pörgős, eseménydús regényt még gimnazista koromban olvastam, de azóta is többször elővettem. Van benne szerelem, ármány, vér, sírás és kacagás.

Az amerikai tengerészgyalogság második világháborús küzdelmeinek emléket állító regény személyes tapasztalatokon, a valóságban átélt eseményeken alapszik. A történet az újoncok bevonulásával kezdődik. A veterán őrmester kétségbeesetten szemléli a vegyes társaságot, akikből neki kell szuperkatonákat faragni.

A feladat nehéz, hiszen az egyszerű farmer, a texasi csirkefogó, az intellektuel, a baltimore-i gimnazista, a navajó indián, vagy a svéd favágó, mind-mind egyéniség. A hajnali fél öttől este tízig tartó kiképzés bemutatása mellett megismerkedhetünk mindegyikük egyéni sorsával, családi hátterével, életfelfogásával is.

Idővel, az éles gyakorlatozások során és a japánok elleni öldöklő, kegyetlen harcokban igazi kollektívává kovácsolódnak. Fokozatosan eltűnnek a köztük lévő különbségek. A kegyetlen realizmussal megírt regény személyes közelségbe hozza az amerikai tengerészgyalogság háborús hétköznapjait. Az érdekes, mindvégig izgalmas olvasmányt gimnazista kortól mindenkinek ajánlom."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok a Szigeten

A punk amerikai Good Charlotte és a legendás brit Toy Dolls is fellép az idei Sziget… Tovább olvasom