Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mézeskalács

Mint ahogy velünk együtt sokan mások, úgy Veronika is benne van a nagy ünnepi készülődésben.

Az újkéri Tóthné Joó Veronika nem ismeretlen a Bizalmasan melléklet olvasói előtt. Rendszeresen küld jobbnál jobb recepteket szerkesztőségünknek. Legyen szó húsvétról vagy a közelgő ünnepről, karácsonyról.

Mint ahogy velünk együtt sokan mások, úgy Veronika is benne van a nagy ünnepi készülődésben. Süt-főz, takarít. A tálakban pedig szépen sorakoznak már a finom és ízletes mézeskalácsok. A Tóth család ünnepi készülődésére voltunk kíváncsiak. Veronika férjének édesapja mind a mai napig méhészkedik. Igaz, már csak megszokásból, mert egyre nehezebb értékesíteni a mézet. De most nem panaszkodni szeretne a háziasszony, sokkal inkább boldogan eltölteni a karácsonyt. A legfontosabb alapanyag tehát Veronikáéknál mindig kéznél van. A család pedig szereti a mézet. Nemcsak süteményben, hanem önmagában is teával, vagy éppen kenyérre kenve.

Veronika a mézeskalácsok megsütéséhez már jó előre hozzáfogott. Mint mondja, a karácsonyvárásnak teljesen más így a hangulata. Nemcsak a konyhát, hanem az egész lakást beteríti a méz illata már a sütéskor is. És a mézből rengeteg fajta sütemény készíthető. Az egészen egyszerű tésztától a komolyabb figurákig. Természetesen finomabb minden étel, ha a család közösen készíti el. A díszítésből Veronika kislánya is kiveszi a részét. Ketten sürögnek-forognak a konyhában. Amíg sül az egyik adag, addig van idő a figurák megrajzolására. Korábban a két – most már majdnem felnőtt – kisfia is sündörgött a konyhában, kivették részüket a mézeskalácsok díszítéséből.

A munka ugyanakkor nem csak otthon folyik. Óvónőként a legkisebbekkel is sütnek-főznek ilyenkor. A kicsik pedig szívesen kenik össze magukat a tojáshabbal. Az így készült remekművek pedig az óvodai karácsonyfát díszítik, de haza is vihetik a csöppségek a díszeket. Veronika nagyon komolyan gondolja a mézessüteményekkel való foglalkozást. Olyanynyira, hogy saját internetes oldalt (www.mezeskalacsok. fw.hu) is készíttetett. Szép számmal jönnek ide a kérdések, tanácsot váró levelet. S ahogy tud, válaszol rájuk. A világháló mellett szóban is segítségért fordulnak Veronikához. Azt kérik tőle, legyen már olyan szíves és nekik is készítsen mézessütiket. Van, amit elvállal, de minden kérésnek nem tud eleget tenni. Ő az egyedi süteményeket szereti, akkor már nem érzi jól magát, ha sorozatban kell sütnie. Úgy már nincs benne élvezet, öröm, rutinmunkának érzi. Így inkább anynyit készít el, amennyi a családjának és mondjuk a közeli rokonoknak, barátoknak szükséges. Ilyenkor még a karácsonyfára is házi készítésű díszek kerülnek, és már karácsony másnapján megkezdődik a „lopkodás". Mert a mézessütemény úgy finomabb, ha titokban a fáról csenjük el, és nem az asztalra kitett tálból vesszük el. S ne tagadjuk, mindannyian ilyenek vagyunk. Mert ki ne csomagolta volna már vissza a fára az üres szaloncukorpapírt? A „jobb érzésűek" legalább kockacukrot tettek a csoki helyére. . .

Visszatérünk a mézessüteményekhez. Veronika az elmúlt években rendszeresen ellátogatott az ausztriai Locsmándon (Lutzmannsburg) megrendezett karácsonyi vásárra. Új ismerősöket és persze ételleírásokat lelt itt, és az új recepteket természetesen az óvodai szakácsokkal is kicserélték, megbeszélték. De az otthoni, immár megsárgult, közel hatvanéves receptkönyvet is gyakran felüti. Kísérletező háziasszony hírében áll, élvezi, ha új, egyedi ételeket talál ki. Aztán, amennyiben nem ízlik a családnak, akkor visszatér a már bevált eredetihez .

Veronika a karácsony elmúltával sem pihenhet. Titokban néhányszor már ilyenkor is a húsvétra gondol, milyen újfajta díszeket, ajándékokat tudna készíteni. Mert a hímes tojásai is méltán népszerűek, és nem csak Újkéren. De ez már egy másik történet lehet a húsvéti ünnepekről...

Karácsonyimézeskalács figurák



Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 egész tojás, 3 dl olvasztott méz, 10 dkg zsír, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, 4 dl porcukor, 2 kávéskanál szódabikarbóna Elkészítés: Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, majd egy éjszakán át pihenni hagyjuk. A tésztát 3 milliméteresre nyújtjuk, a kívánt formákkal kiszaggatjuk, és közepes hőmérsékleten 10–15 percig sütjük. A megsült, kihűlt formákat tojáshabbaldíszítjük. A tojásfehérjehabot úgy készítjük el, hogy 1 tojásfehérjét 15–20 dkg porcukorral kikeverjük.

Mézesbáb

Hozzávalók: Első tészta: 60 dkg liszt, 30 dkg cukor, 2 egész tojás, 2 tojássárgája, 1 dkg szalalkáli, 1 dl tej, dió nagyságú z s í r. Második tészta: 30 dkg liszt, 22 dkg cukor, 22 dkg langyos méz, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, őrölt ánizsmag, 1 kávéskanál szódabikarbóna, dió nagyságú zsír, 1 dl tej. A két tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egymásra tesszük és így kisodorjuk. A tetejére vékony rétegben tojásfehérjehabot teszünk. A hab: 3 tojásfehérjét 30 dkg porcukorraljól kikeverünk. Legvégül kiszaggatjuk és közepes hőfokon sütjük.

Mézes rácsos

Hozzávalók: 42 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 evőkanál olvasztott méz, 42 dkg margarin, 4 evőkanál tej, 1 tojás, 3 kávéskanál szódabikarbóna. Az alapanyagokat összegyúrjuk, a tészta felét 1–2 cm vastagra nyújtjuk, tepsibe tesszük, ízlés szerint lekvárral megkenjük, a megmaradt tésztából készítjük el rá a rácsot, amit négyzethálószerűen tesszük a lekvárra, és közepes hőmérsékleten 25-30 percig sütjük

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schnitzer Erik-emléktorna

Mosonmagyaróvár. Az egyetemi csarnokban Schnitzer Erik kispályás labdarúgótornát rendeznek január… Tovább olvasom