Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mi a teendő közlekedési baleset esetén?

A közlekedési balesetek helyszínén teendőket három részre kell osztani: amikor az okozón kívül másnak okozott súlyos, illetve könnyű sérülést, amikor nem történt személyi sérülés, csak anyagi kárral járt, és amikor parkoló gépkocsiban okozott kárt.

A közlekedési balesetek helyszínén teendőket három részre kell osztani:

1./ Amikor az okozón kívül másnak okozott súlyos, illetve könnyű sérülést. Ez lehet a saját utasa, másik jármű vezetője, illetve annak utasa, vagy balesettel érinett más személy, pl: gyalogos./
2./ Amikor nem történt személyi sérülés, csak anyagi kárral járt...
3./ Parkoló gépkocsiban okozott kárt.

Elsődleges teendő:

Tájékozódni mikor, hol, mi történt, van- e személyi sérülés,vagy csak anyagi károsult, felborult-e valamelyik jármű, folyik-e az üzemanyag, stb., mert ennek megfelelően kell értesíteni a rendőrséget, mentőt, tűzoltóságot.
A személyi sérülés bekövetkezésének megítélése nem a balesetben résztvevők felaldata. A személyi sérülés felismerésének nem feltétele, hogy külsérelmi nyom legyen látható, elég, ha valaki a helyszínen rosszullétről, fájdalomról, mozgási nehézségről panaszkodik. Ilyenkor minden esetben mentőt kell hívni, és a rendőrt értesiteni.
Személyi sérülésssel járó balesetnél nem lehet a helyszínről elállni, azt eredeti állapotban kell hagyni a rendőr érkezéséig. Lehetőleg a nyomokat (féknyom, leszóródott anyagmaradványok, a gépkocsik helyzete, esetleg a gyalogos hova esett, stb.) rögzíteni kell. Ezek rögzitésére jó szolgálatot tehet a kocsiban egy zsírkréta, vagy esetleg egy ma már elérhető egyszer használatos fényképezőgép.
A helyszínről csak a rendőr engedélyével lehet elállni. A rendőr kiérkezéséig tilos szeszes italt fogyasztani, illetve az intézkedés befejezésééig is.
A sérültet csak a szükséges elsősegély erejéig lehet mozgatni. Ha a helyszínen valamit megváltoztattunk, a rendőrnek jelezni kell, mert az az eljárást befolyásolja. A rendőr kiérkezésééig meg lehet kísérelni tanút felkutatni, és megkérni, hogy maradjon ott, de ha elmegy, az adatait írjuk fel, és adjuk át a rendőrnek.

Ha nem történt személyi sérülés, akkor a forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében félre lehet állni, de a nyomokat, a kocsik helyzetét rögzítsük.
Ha a felelősség kérdésében nem tudnak megegyezni, rendőrt kell hívni. Ha több autó ütközött, és csak egy személy is tesz olyan kijelentést, hogy rendőrt szeretne hívni, akor mindenki köteles megvárni.
Ha meg tudnak egyezni, kötelesek egymás személyi adatait kölcsönösen kicserélni, a kötelező felelősségbiztositási kötvény számát, és hogy az hol van kötve. Ki kell tölteni a kárbejelentő lapot.
Ha parkoló gépkocsinak ütközött, és abban anyagi kár keletkezett, a szélvédőn jól láthható helyen hátra kell hagyni a személyi adatokat, gk. rendszámát, valamint a kötelező biztositás kötvényének számát, és a biztositó nevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi katalógus az interneten

Mivel minden felvételire készülő diák nem tudott részt venni a Központi… Tovább olvasom