Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Mi lesz

az adyvárosi tó sorsa?

Szivattyúval próbálják meg növelni az adyvárosi záportározó tó oldottoxigén-tartalmát, hogy életben tartsák a halállományt, amíg lehet. Kotrásról viszont nincs szó: a tavat nem a halak számára hozták létre harminc évvel ezelőtt.
Továbbra is vizsgálja a környezetvédelmi felügyelőség a győri, adyvárosi tóból vett vízmintákat, hogy megállapítsa, mi okozhatta a halak pusztulását. A víz kezeléséért felelős Győri Kommunális Szolgáltató Kft. harminc kiló hal – többnyire süllő, csuka, keszeg – tetemét emelte ki a vízből a múlt hét hétfőn. A szomorú esemény a madárbarátok számára is emlékezetes marad, mivel – vélhetően a döglött halak fogyasztása miatt – három hattyúfióka is elpusztult a záportározóban. A vizsgálatok során rögtön kiderült, hogy a két vízminta szerint 0,4, illetve 0 a tó oldottoxigén-tartalma. Vagyis a sok helyütt felszínen vergődő halak pusztulásra vannak ítélve. A kerületi főállatorvos ugyanakkor megállapította: az elhullást a hattyúk esetében sem valamilyen fertőző betegség okozta.
Nagy Csaba, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szóvivője elmondta: nincs szó arról, hogy kikotorják a tavat, mivel az záportározónak és nem halastónak készült. Az más kérdés – és örömteli dolog –, hogy az évek során külön élővilág jött itt létre. A tó viszont elöregedett, s az alján felgyülemlett iszapban bomló gázok mellett még a vízi növények is elveszik az oxigént a halaktól. A város szolgáltatója jelenleg a környezetvédelmi vizsgálatok eredményére vár, de addig is egy szivattyút helyezett el a tározóban, amely cirkuláltatja a vizet, ezáltal növeli az oxigéntartalmat. Az ideiglenes megoldással remélhetőleg még jó ideig életben lehet tartani a halállományt – véli Nagy Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a gyilkosságot a hajléktalan

Beismerő vallomást tett az a 42 éves hajléktalan, akit a múlt héten, a kaposvári MÁV pályaudvaron… Tovább olvasom