Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mi lesz a magánnyugdíjjal? - Az alkotmánybírák nem döntöttek

Kedden folytatja az Alkotmánybíróság (Ab) teljes ülése a magánnyugdíjppénztárakra vonatkozó határozattervezet tárgyalását - közölte a testület sajtófőnöke hétfőn délután.
Arra a kérdésre nem tudott válaszolni Sereg András, hogy kedden megszülethet-e a határozat.

Szeptember elsejétől öt új alkotmánybíró kapcsolódik be a testület munkájába, akiket június végén a kormánypártok jelöltjeként, titkos szavazáson kétharmados többséggel választott meg a parlament.

Az origo hírportál a napokban saját információira hivatkozva azt közölte, a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági határozattervezetről augusztus utolsó napjaiban megszülethet a döntés.

A hírportál szerint a határozattervezet kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak. Az origo úgy értesült, hogy a tervezet szerint semmis a kormány kezdeményezésére a parlament által októberben elfogadott törvénynek az a része, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánnyugdíjpénztárban maradóktól.

Az origo tíz nappal ezelőtti cikke szerint az Ab a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki járulékot fizet, cserébe valamilyen szolgáltatásra lesz jogosult, míg a hozzájárulás formálisan adónak minősül, adóért pedig közvetlenül nem jár ellenszolgáltatás. Így a jelenlegi, Ab által vizsgált törvény alapján hiába fizeti be a munkáltató a közterhet - nyugdíjhozzájárulást -, alkalmazottja még nem lesz jogosult állami nyugdíjra. Ezzel összefüggésben az Ab tervezete kimondaná, hogy az állami teher elnevezése nem írja felül annak tartalmat, vagyis továbbra is nyugdíjjogosultságot ad a nyugdíjkasszába folyó közteher megfizetése, bármi is legyen annak a neve.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az MTI érdeklődésére sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó alkotmánybírósági döntés tervezetéről szóló sajtóhíreket, amikor azok nyilvánosságra kerültek.

Olvasóink írták

  • 3. csafe 2011. augusztus 29. 21:31
    „Ugyan már! Azoktól akik a 300 Ft-ról alkotmányosnak ítélték a népszavazást, mi várható? Főleg, hogy azóta még narancsosabb színűek!!”
  • 2. Nyomozo 2011. augusztus 29. 17:50
    „Mi lenne a döntéssel? Megvárják a fideszes bírákat és minden alkotmányos lesz. Lottó ötösöm ha ilyen biztos lenne!!”
  • 1. deszkás 2011. augusztus 29. 17:19
    „Semmi. Elvették mint az eddigiekben megszerzetteket is! Ugye a nyugdijkorhatár után lehet csak nyugdijat fizetni. Egyébként csak cocális juttatás van.Az meg annyi amennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János eladná a kormányüdülőket

A Fidesz frakcióvezetője szerint újra kellene gondolni, milyen állami vezetői körnek jár kiemelt egészségügyi ellátás. Tovább olvasom