Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Mi történt a pannonhalmi bencés diákokkal? - Megszólalt az egyik áldozat, sötét titkokról beszélt

A rendőrségi vizsgálat indult a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban bő tíz évvel ezelőtt történtek miatt – kiskorú veszélyeztetése lehet a gyanú.

A lavina elindult


„Jó páran tudtunk az illetlen érintésekről, ám nem vertük nagydobra" – mondta a Kisalföldnek egy névtelenséget kérő áldozat, aki az atya osztályába járt. Ez az évfolyam indította el a lavinát hosszú évekkel a ballagásuk után. „Úgy tudom, a régi osztálytársak egy sörözés közben beszélgettek a múltról, s ekkor került szóba az osztályfőnökünk viselkedése. Egyikük nagyon bepipult, s a főapátig vitte az ügyet. Az osztálytársak előbb a véleményemet kérték, majd nekem is jelezték, hogy eljárás indul, mely során engem is kétszer meghallgattak. Előbb tavaly év végén a főapát, majd néhány hónapja a helyettese, Cirill atya és a pszichológus. Súlyos beszélgetések voltak ezek. Amikor Pannonhalmára kerültem, fél évig az atya kedvencei közé tartoztam. Viselkedését hamar kiismertem, nem tudtam pókerarcot vágni hozzá, így kikerültem a pikszisből. Ezt követően az ˝illetlen érintésekkel˝ már nem kellett küzdenem. Hogy mi volt az illetlen érintés? Villanyoltás után, lefekvéskor a kedvencek ágyához ült tanárunk, beszélgetett, megölelt, s időnként belenyúlt a pizsamanadrágunkba. Ilyenkor lefagytam. Kilencedikes voltam, furcsa volt az egész, úgy tűnt, mintha megnyugtatni akarna ezzel, nem tűnt annyira szexuális irányúnak a viselkedése. A pszichés bántalmazás legalább ennyire kemény volt. Aki próbált jóban lenni az osztályfőnökkel, az ˝sokat kapott belőle˝.

A hangulatváltozásaival nehezen tudtunk megbarátkozni, az osztályfőnöki órák is sokszor rossz hangulatban teltek, mindenki azt találgatta, mi lehet a baja. Egy idő után aztán nem kerestem a társaságát. Az osztályból körülbelül tízen próbáltak jóban lenni vele, amikor jó hangulata volt, nagyon kedvelték, ha rossz, utálták" – mondta.

A férfi azt mondta, elgondolkodott, tegyen-e rendőrségi feljelentést is, de nem érez bosszúvágyat, csak az a fontos számára, hogy az illető többet ne kerüljön fiatalok, diákok közelébe. „Segítségre szoruló emberről van szó" – mondta az egykori diák. Úgy tudja, a dominóeffektus a Sipos Pál-ügy kapcsán érte el Pannonhalmát is (tavaly nyáron derült ki, hogy az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának egyik tanára, Sipos Pál korábban szexuálisan zaklathatott több rábízott tanulót hosszú éveken keresztül).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor a közúti fuvarozók egyesületével tárgyalt

A megbeszélésen részt vett Varga Mihály nemzetgazgasági miniszter is. Tovább olvasom