Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Miért kell a szintvizsga a szakképzésben?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szorgalmazta a képzési idő növelését, a gyakorlati szintvizsgák általánossá tételét.

A kamara szervezi: a tételek letölthetők az internetről

A gazdasági kamarák törvényi felhatalmazás alapján 1996 óta végzik a gazdálkodó szervezeteknél folyó gyakorlati oktatás ellenőrzését. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a gondozásába került 16 OKJ-s szakmában ebben a tanévben is megméri a tanulók gyakorlati felkészültségét.

A tanulók képzését vállaló gazdálkodó szervezetek néhány kivételtől eltekintve megfelelnek a jogilag szabályozott követelményeknek, rendelkeznek a szükséges tárgyi, személyi feltételekkel. Az ellenőrzések rendszere arra adott választ, hogy a képzés milyen körülmények között folyik. Nem kaptunk választ arra, hogy milyen a tartalmi munka, milyen a képzés minősége, az adott képzőhelyen folyó oktató-nevelő munka mennyire eredményes. Általános vélemény volt, hogy a manualitást igénylő szakképesítések esetében két év kevés a szakmai alapok elsajátításához, az önálló munkavégzésre való alkalmasság kialakításához.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezért szorgalmazta a képzési idő növelését, a gyakorlati szintvizsgák általánossá tételét. A kozmetikus és kárpitos szakma kivételével 3 évre emelkedett a képzési idő. A szintvizsga az alábbi szakmákat érinti: asztalos, ács-állványozó, bőrdíszműves, cipőfelsőrész-készítő, cukrász, épületburkoló, férfiruha-készítő, fodrász, kőműves, kozmetikus, kárpitos, nőiruha-készítő, pincér, szakács, szobafestő, villanyszerelő. A bevezetést még indokolja: az elméleti oktatás mellett a képzés nagyobb részét kitevő gyakorlati oktatás eredményességéről is megbízható információink legyenek. Nem elegendő a folyamat végén történő mérés, ami lényegében a szakmai záróvizsga. Minden minőségbiztosítási rendszer elengedhetetlen része a gyártásközi ellenőrzés. A gyakorlati oktatás esetében ezt a funkciót a szintvizsga töltheti be.
Kamaránk a 2005/2006-os tanévben 13 szakképesítésben szervezi meg a szintvizsgákat. A szintvizsgák a 2005/2006-os tanévben végzős, 12. osztályos tanulókat érintik teljes körűen. Várhatóan mintegy 600 tanuló szintvizsgáztatásának megszervezéséről gondoskodik kamaránk. A szintvizsgák decemberben és januárban lesznek, csaknem 60 vizsgacsoportban. A tanulók gyakorlati képzését végző vállalkozások és szakképző iskolák számára letölthető formátumban elérhetővé tesszük az adott szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeit, a szintvizsgák tételsorait, hogy a szintvizsgán részt vevő tanulóikat a cégek, a vállalkozások minél jobban fel tudják készíteni a megmérettetésre (www.gymskik.hu/szakkepzes). A tételsorokból a vizsgabizottság a vizsga megkezdése előtt fogja kiválasztani a szintvizsga tételeit.
Pális Ferenc szakképzési vezető

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klasszikus női szépség – hajban elmesélve

Minden év legrangosabb seregszemléjén, a Wella Day-en bemutatott show összeállításában… Tovább olvasom