Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Miért vágják le Magyarországon a halottak fejét?

Évente 150-160 ember hal meg úgy hazánkban, hogy nem tudni róla kicsoda. Ilyenkor a rendőrök megpróbálják ezt kideríteni, erre harminc napjuk van.
Még így is átlagosan 20-30 holttest azonosítatlan marad, ilyenkor a testeket el kell temetni egy visszakereshető, jelölt sírba, Budapesten a Kozma utcai temető 144-es és 165-ös parcellájába. A fejfára az kerül, hogy NN (Nomen nescio - "nem tudom a nevet") férfi vagy nő és a körülbelüli életkora.

A holttesteket úgy temetik el, hogy előtte levágják a fejüket. Az ezzel foglalkozó rendőrségi vezető korábbi nyilatkozata szerint azért, mert a koponya alapján később is lehet azonosítani. Egy név nélkül nyilatkozó patológus szerint ez nem más, mint egy testrésznek - a fejnek - a halasztott temetése.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2008. október 20. 21:24
  „5.

  Az jó ha közbeszerzés, már állok is sorban :)
  Hidd csak el hogy nem kell fej a későbbi munkákhoz.Amikor a boncolást elvégzik, ha el lehet még a csontból is vehetnek mintát de nem kell megtartani a testet sem a részeit.
  Abban meg tévedsz hogy ritkán hal meg valaki ugy hogy nem lehet azonosítani.Egy faszi szétlőtte a saját fejét egy erdőben, azt sem tudták sokáig hogy ki lehetett, még a fegyvert sem tudták beozonositani mert házi gyártmány volt.
  Vizihullát sem egyszerű azonosítani.Napon bomló áldozatot sem, hajléktalant sem.Kurvára nem egyszerű azonosítani.Egy barátom végezte az azonosítást hát nem egy szép feladat.Hajnali 2kor odahivnak egy foszló arcu tetemhez és még nemcsak hoigy nem vagy ébren de az agyad sem fogja fel hogy mit látsz.”
 • 5. gyu 2008. október 20. 14:51
  „Eeegen....

  Ti most itt jól felháborodtok ezen. Aztán majd atyáink nagy közbeszerzéseket írnak ki 3D modellező szoftverekre, meg eszközökre, meg...

  Amit majd jól megnyer a sógor-koma-jóbarát...
  És akkor majd azon háborodtok fel.

  Lehet, hogy nem épp ez a módszer a legkegyeletteljesebb egy azonosítatlan halottal szemben, de idáig ez vált be, arra az esetre, hogy a gyilkos (mert ritkán hal meg vki. önszántából úgy, hogy utána ne legyen azonosítható) felderíthető legyen.

  Engem sokkal jobban zavar a DM szokásos felületessége, hogy a kedves ujságíró ha már patológussal beszélet, akkor nem egy félmondatot írt volna le abból amit mond, hanem kicsit kielemezték volna a dolgot, mit miért, stb.
  Dehát ahhoz dolgoznia kellett volna szegénynek, meg felkészülni. Sőtt, így egyszerűen csak átvettek egy cikkezdeményt. Még saját erőforrást se kellett bevonnia a DM-nek.”
 • 4. catroot 2008. október 20. 10:53
  „3. főleg ebben az országban...”
 • 3. flexsnake 2008. október 20. 10:38
  „Hát sajnos nem sikerült ebből még kinőni pedig egy 3d modellezéssel simán az egész koponya megőőrízhető a gépen, sőt az arc is rekonstruálható.Ráadásul egy nyilvános oldalra a retusált képeket ki is lehetne rakni így gyorsabban azonosítjató.Ja, a technika halad de az ember meg hülye marad...”
 • 2. SP 2008. október 20. 10:19
  „A genetika ismeretek mellett a számítástechnika korában ezt az eljárást kegyeletsértőnek tartom. Az amerikai útlevélhez az elektronikus személy azonosítási eljárások is már mindennaposak.
  Büntetni kéne az ilyen horrorisztikus módszereket.”
 • 1. ÉN" 2008. október 20. 07:42
  „Na Én nem engedem meg!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrákok megfúrhatják a bezenyei Euro Vegast

Hazánk mellett Ausztria hatóságai is vizsgálják a Bezenyén tervezett Euro Vegas megvalósítási… Tovább olvasom