Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Miért volt szükség a Fidesz-közeli cégek létrehozására?

Interpellációt nyújt be Veres János pénzügyminiszterhez Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő a jövő héten a parlamentben. Ebben azt kérdezi majd: milyen tevékenységet végzett, fizetett-e járulékot alkalmazottai után, illetve adózott-e az a körülbelül 100 Fidesz-közeli cég, amelyek közül 13-at összesen 400 millió forintos köztartozással eladtak Kaya Ibrahim török származású német kamionsoförnek a 90-es évek közepén.
Szabó Zoltán elismerte: bármilyen törvénytelenség is történt e cégekkel kapcsolatban, az ügyek büntetőjogilag már elévültek. Emlékeztetett arra, hogy bár a rendőrség és az ügyészség is nyomozott az ügyekben okirathamisítás, csődbűntett és vesztegetés alapos gyanúja miatt, 2001. szeptember 11-én eredménytelenül lezárták az ügyet.

A szocialista képviselő szerint az azonban még mindig érdekes lehet, hogy ki használta fel Kaya Ibrahim útlevelét tudta nélkül a cégeladásokhoz, és az kiknek állhatott érdekében. Az említett cégek alapítói, tulajdonosai között több fideszes vezető, vagy hozzá közel álló személy szerepelt, így Schlecht Csaba, Kövér Szilárd (Kövér László testvére), Stumpf István, az Orbán kormány kancelláriaminisztere és Simicska Lajos, aki a Fidesz kormány idején az adóhatóság elnöke volt - hangsúlyozta Szabó Zoltán. A szocialista képviselő szerint kérdés, hogy "ezek a cégek milyen szerepet játszhattak a Fidesz pártfinanszírozásában, illetve Orbán Viktor meggazdagodásában".

Szabó Zoltán kérdésre válaszolva közölte: még mindig az SZDSZ-t látja a legesélyesebb pártnak arra, hogy Gyurcsány Ferenc programját támogassa. Véleménye szerint a szabad demokraták által javasolt szakértői kormány nem más, mint a jobboldal által sűrűn hangoztatott "Gyurcsány takarodj" szlogen egy másik változata.

Szabó Zoltán szerint nem lenne szükséges az MSZP kongresszusát összehívni ahhoz, hogy a párton belül döntés szülessen, támogatja-e a többség a pártelnök programját, mivel ehhez elégséges lenne az is, ha Gyurcsány Ferenc a párton belül bizalmi szavazást kérne.

Olvasóink írták

 • 8. macilaci 2008. szeptember 15. 16:20
  „""zweistein !Mai: Egy egész közpénzügyi államtitkárság foglalkozott a Fidesz ügyeivel, Keller László vezetésével. Kérdem én, kiderült valami?""
  Ki volt akkor(még) a főügyész?
  Azok a felhalmozott cégadósságok igazak voltak.Az ominózus cégek vezetői és tagjai is....
  TÉNYEK !!!!!!!”
 • 7. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 10. 07:07
  „Mi van, ferplej jani? Begurultal, hogy mindenki teged b@szogat a maffiad miatt? Most majd jol beszolsz te is? Ezt tudjatok, meg lopni-csalni-hazudni.

  Anyukad sokat csuklik?”
 • 6. kisguci 2008. szeptember 09. 20:42
  „Ha nem akarom az istenért sem derítenek ki semmit. Főleg ha én vagyok a főnök! Hát még ha Vezír vagyok!:)
  Azért 4-es gondolom ezt a gumicsontot te is szeretnéd tudni tulajdonképp mi is volt? Már elévült de azért nem lenne rossz tudni!”
 • 5. tapsi 2008. szeptember 09. 14:48
  „Veres! Miért nem Kabaival interpellálsz?”
 • 4. zweistein 2008. szeptember 09. 14:35
  „Mai: Egy egész közpénzügyi államtitkárság foglalkozott a Fidesz ügyeivel, Keller László vezetésével. Kérdem én, kiderült valami? Közeleg a választás, kedves mai, kell a gumicsont a népnek. Az igazság pedig derüljön ki, én is ennek szurkolok, tényleg őszintén.”
 • 3. mai 2008. szeptember 09. 13:37
  „"""Miért volt szükség a Fidesz-közeli cégek létrehozására?"""
  Szerintem azért volt rájuk szükség, mert őket korábban az (MSZMP) MSZP nem állította gyárak, vállalatok, intézmények élére menedzser (halászati, elhalászati) igazgatóknak.
  Valamiből ők is élni akartak. Egyébként szurkolok, hogy kiderüljön az igazság. Őszintén.”
 • 2. Bill42 2008. szeptember 09. 13:15
  „Vergődnek ezek a szánalmas szegfüs komcsik.Juszt tehnap azthitte, hogy feltaáloként előállt azzal ,hogy a "tyukszar nem robbanik"Szeretett volna a kenyéradójának kezére játszani a Kaya Ibrahim riporttal. Hát jó nagy szar volt.
  Veres meg jobb ha halgat,hiszen az egyik legnagyobb szinesfém bizniszbe benne van. /ezért késlekedik a törvényváltoztatás is mert akkor milliárdoktól esik el a szerencsétlen/
  Az MSZP most éppen olyan mint a kifogott hal a szákba.Lényeg az lenne, hogy a levegőn megfulladjon.”
 • 1. zweisten 2008. szeptember 09. 12:49
  „Tömény demagógia. Őrületesen "izgulok", vajon mit fog erre az MSZP-s ÁLinterpellációra válaszolni a makulátlan Veres János MSZP-s pénzügyminiszter. Így kell az interpelláció intézményét lejáratni. (Egyébként ezt már eljátszották az 1998-as választások előtt. Igaz akkor a kormányzó SZDSZ képviselők interellálgatták zsinórban az MSZP-s képviselőket például a Kisgazdapártot érintő kérdésekben, pl. mi a véleménye miniszterúrnak a forint helyett más fizetőeszközt bevezetni szándékozó pártról? Sajna most az SZDSZ már nem vonható be eme kisded játékokba, így még jobban kilóg a lóláb. Tisztelt Veres úr! Kérem gondosan készüljön fel a válaszra, hiszen Önnek semmi más értelmes dolga nincs!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajátos öngyilkosság: magára gyújtotta autóját

Az öngyilkosság sajátos módját választotta egy férfi kedden délelőtt a Somogy megyei Zákányban,… Tovább olvasom