Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Mike majd kinyomozza?

– Mike nem én vagyok. Akár én is lehetnék azonban – ismeri el Pákovics Miklós, a Kisalföld publicistája, többkötetes író legújabb, a könyvhétre megjelent Majd kinyomozza Mike című művéről.
Pákovics Miklós új könyvével.
– Maigret, Poirot, Columbo, Sherlock Holmes – sötét ügyekre fényt derítő, legendás detektívek. Pákovics Miklós egy efféle nemzeti hőst formál meg Mike alakjában?
– Szinte viszket az ember tenyere, ha belegondol, hogy egy ingatlanszövetkezettel például mekkora pénzt lehet kicsalni. Nagy a kísértés, hogy valami hasonlót kellene alakítani, és a hiszékeny emberektől a lehető legrövidebb idő alatt a legnagyobb „dohányt leakasztani”. Mindig a hiszékenyek pártján igyekeztem azonban állni, ezért eredtem inkább a galádságok nyomába a magam szerény eszközeivel.
– Magad is hiszékeny ember vagy, vagy „betegesen optimista”, aki azt hiszi, hogy előbb-utóbb minden jóra fordul?
– Körültekintve szűkebb környezetünkben, látszólag nincs sok ok a derűlátásra. Az ember sorsa mégis az, hogy tovább éljen, és ha csak egy olvasója is akad könyvének, némi bizakodással tekintsen a jövőbe.
– A cél azonban az, hogy minél több olvasód legyen. Mennyire próbáltad piacosítani nyomozómunkád eredményét?
– Nem a piaci szempontok vezérlik az embert. Nagy kérdés azonban, hogy 2004-ben szponzori támogatás nélkül kiadott könyv miként jut el az olvasóhoz.
– Miről is szól a Majd kinyomozza Mike?
– A különböző lapokban – a Kisalföldben is – megjelent szubjektív hangvételű megfigyeléseimet tartalmazza. Ezeknek az írásoknak – félve mondom – elég kedvező a visszhangja, mégpedig világnézeti különbségektől függetlenül.
– Végül is: kinyomozza Mike?
– Mike képtelen lenne erre egyedül. A legszerencsésebb talán, ha – Krúdy zöld kalapos embere után szabadon – mindenki maga jár a dolog végére. A „nyomozásban” valamennyien egymásra vagyunk utalva: ügyelnünk kell a közélet tisztaságára és a körmére kell néznünk a politikusoknak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brit–magyar műemléki szeminárium

Fertődön ma kezdődik az a kétnapos brit–magyar szeminárium, amelynek témája a kulturális… Tovább olvasom