Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Mikor forduljunk a házi gyermekorvosi ügyelethez?

Az ügyelet feladata a hirtelen, az ügyeleti időben kialakuló heveny megbetegedések ellátása.

Az ügyelet feladata a hirtelen, az ügyeleti időben kialakuló heveny megbetegedések ellátása, amelynek elmulasztása esetén a beteg egészségének károsodása léphet fel. Gyermekkorban szerencsére ilyen betegség csak nagyon ritkán fordul elő.
Sajnos sokan fordulnak a házi gyermekorvosi ügyelethez nem sürgős esetben is, ezzel késleltetik a valóban sürgős esetek ellátását, így mások életét veszélyeztethetik. Csak indokolt esetben forduljunk az ügyelethez, mert az nem meghosszabbított rendelés.

Mikor indokolt?

Indokolt az ügyelet igénybevétele heveny mellkasi, hasi fájdalom esetén, főleg ha ezek egyéb tünetekkel (pl. hányással) párosulnak, valamint eszméletvesztés, tudatzavar, fulladás, nehéz légzés, kifejezett allergiás reakció (nem csak kiütés) fellépésekor.
Láz, hasmenés, néhány hányás, mozgásszervi panaszok, kiütés, kullancscsípés az esetek nagy részében nem igényel azonnali ügyeleti ellátást, meg lehet várni a másnapi háziorvosi rendelést. A kullancs eltávolítása szülői feladat.

Telefonon elérhető

Amennyiben a szülő bizonytalan, telefonos tanácsadással az ügyeletes orvos készséggel rendelkezésére áll. Győr város ügyeletének telefonszáma: (96) 412-221.

Nem kell mindig gyógyszer

A tünetek sokszor fokozatosan alakulnak ki, folyamatosan változik a betegség képe, másnap a háziorvos – aki ismeri a beteget – már sokkal korrektebb diagnózist tud felállítani. Rendelet alapján az ügyeletes orvos igazolást nem adhat, állandó gyógyszert, tápszert nem írhat.
Az esetek nagy részében a lázzal, köhögéssel, hányással, hasmenéssel járó betegségek vírusos eredetűek, túlnyomórészt spontán gyógyulnak, tüneti, vény nélkül beszerezhető szerekkel való kezelést igényelnek. A szülő által sok esetben elvárt gyógyszeres kezelés sokkal több kárt okozhat, mint hasznot.

Inkább a rendelőben

Baleset esetén a beteg a baleseti állomásra szállítandó. Eszméletvesztés, vérzés, mérgezés, öngyilkossági kísérlet, kifejezett nehéz légzés esetén az Országos Mentőszolgálat igénybevétele is indokolt lehet.
Az ügyeleti orvosi ellátások helyszíne a 4/2000. háziorvosi rendelet alapján elsősorban a rendelő és csak indokolt esetben a beteg lakása. A gyermek ügyeletre mindig behozható volna. A helyszíni ellátás lehetőségei szűkösebbek a rendelőhöz képest, a rendelőben a szakdolgozóval együtt megfelelő felszereltséggel sokkal magasabb színvonalú ellátás nyújtható.

Győrben más városokkal összehasonlítva a lakosságszámhoz képest rendkívül sok az ügyeleti szolgálathoz fordulás. Ezúton is kérjük a tisztelt szülők segítségét, megértését, együttműködését, hogy hatékonyabb, magasabb színvonalú ügyeleti ellátást tudjunk kialakítani a betegek érdekében.

A házi gyermekorvosok képviseletében: 
Dr. Muzsay Géza, a házi gyermekorvosi ellátás megyei szakfelügyelő főorvosa

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet kellene építenie a kínai befektetőnek

Szegeden a múlt rendszerben tízezreket foglalkoztató textilipar a 90-es években összeomlott, ma… Tovább olvasom