Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Mikrochip a kutyák azonosítására

Sopronban az önkormányzat kimutatása szerint ötezer kutyát tartanak gazdáik. Közülük már több százba ültettek chipet – tudtuk meg dr. Pintér György állatorvostól, így könnyítve meg az állatok korszerq nyilvántartását.
– A hagyományos azonosítás helyett, amikor a kutyákra egy, az állatorvostól kapott bilétát tettek fel gazdáik, egyre jobban terjed a chip beültetése – mondotta dr. Pintér György. – Megjegyzem, nemcsak a kutyáknak, hanem az ember környezetében élő húsevőknek – a macskáknak és a görényeknek is – kötelező a nyilvántartása, mert ezek terjeszthetik az emberre is veszélyes veszettséget. A nyilvántartás az önkormányzatok feladata, de ennek csak akkor tudnak eleget tenni, ha tulajdonos vagy az állatorvos ezt megteszi. Sokan azonban nem viszik el a kutyát az évente kötelező veszettség elleni oltásra, így nem kerülnek regisztrálásra. A chip ugyan nem oldja meg ezt a problémát, de a nyilvántartás évente elvégzett felülvizsgálata (volt-e a kutya kötelező oltáson) szqkítheti a kört.
A mikrochipen az adott országot, valamint a kutya azonosító számát rögzítik, és egy injekciós tqvel ültetik be az állatok nyakába. Az állatorvosnak kötelező a többi adattal (a kutyatartó neve, címe, telefonszáma, e-mail címe) feltenni az internetre. Abban az esetben, ha a kutya elveszik és valaki megtalálja, akkor bármelyik állatorvos azonnal azonosítani tudja, mert mindegyikük rendelkezik chipleolvasóval.
– A mikrochip és a beültetés négy–hat ezer forintba kerül. Az unióban már kötelező, ezért a külföldre kerülő vagy a gazdáikkal utazgató kutyákba be kell ültetni.
Magyarországon még nem kötelező a chip beültetése az ebek megjelölésére, kivéve a veszélyesnek minősített kutyákat. Ilyenkor a tartó 6 ezer forint úgynevezett szolgáltatási díjat köteles fizetni. Mint megtudtuk, az önkormányzat foglalkozik ezzel a kérdéssel, de hogy mikor teszik kötelezővé – módosítva az állattartási rendeletet –, arról még nincs döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint szemetes város Sopron?

Tovább olvasom