Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.
"A hatgyermekes Gyimovics családdal csobbantunk">

A hatgyermekes Gyimovics családdal csobbantunk

Milliárdokat fizettek az európai államok az iraki túszokért

A The Times brit napilap birtokába jutott dokumentumok szerint Franciaország, Olaszország és Németország összesen 45 millió dollárt, azaz 9,3 milliárd forintot fizetett ki kilenc, Irakban túszul ejtett állampolgáruk szabadon engedéséért, miközben mindhárom ország kormánya tagadta, hogy váltságdíjat fizetett volna.
A túsztárgyalásokban résztvevő bagdadi biztonsági tisztviselők birtokában lévő dokumentumok szerint az elmúlt 21 hónapban túszonként 2,5 és 10 millió dollár közötti összeget fizetett ki a három ország.

A kifizetések listáját nyugati diplomaták is látták, és meglehetősen dühösen reagáltak az érintett országok kormányainak viselkedésére, mivel úgy vélték: a váltságdíj kifizetésével újabb túszejtésekre ösztönzik a szervezett bűnbandákat.

Az iraki konfliktus kezdete óta több mint 250 külföldit raboltak el Irakban. Legkevesebb 44-et közülük megöltek, 135-öt szabadon engedtek, három túsznak sikerült megszöknie, hatot kimentettek, a többiek sorsa pedig a mai napig ismeretlen.

Állítólag több más ország, például Törökország, Románia, Svédország, és Jordánia is fizetett állampolgárai szabadon engedéséért, és számos amerikai cég is fizetett váltságdíjat túszul ejtett dolgozóiért.

Az iraki rendőrség szerint naponta körülbelül 30 embert rabolnak el Bagdadban. A helyiek általában gyorsan kiszabadulnak, miután családjuk kifizeti értük a váltságdíjat. A nyugati túszok esetében azonban előfordul az is, hogy nem kérnek értük váltságdíjat, hanem egyszerűen eladják őket militáns csoportoknak, akik inkább propaganda-célokra használják fel őket.

A nyugati túszok esetében azonban a helyi biztonsági erők szakértőit gyakran kihagyják a tárgyalásokból, mivel nyugati diplomaták azt gyanítják: az iraki biztonsági erők egyes tagjai túlságosan közel állnak a milíciákhoz és a bűnözői csoportokhoz.

A kölcsönös bizalmatlanság pedig csak hátráltatja az emberrablások többségéért felelős alvilági bandák elleni küzdelmet - hangsúlyozta egy bagdadi illetékes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportfogadási őrület a világbajnokság alatt

3,3 milliárd forinttal is több pénz foroghat a sportfogadási piacon a németországi… Tovább olvasom