Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Milliárdos árvízvédelmi fejlesztés készült el Szolnokon

Az Új Széchenyi Terv keretében több mint 2,3 milliárd forint értékű árvízvédelmi fejlesztés zárult le Szolnokon. 100 százalékban uniós pénzből valósult meg.
Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával megvalósított projektben a Tisza mentén a belvárosi szakaszokat és az iparterületi árvízvédelmi fővédvonalat egyaránt kiépítették az előírás szerinti mértékre.

Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár a pénteki átadáson azzal indokolta a beruházás szükségességét, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye területének több mint kétharmadát veszélyezteti árvíz, és a térségben 1999 óta négyszer alakult olyan tiszai árhullám, amely meghaladta vagy megközelítette az árvízszintet. A 2000-es áradásakor a folyó rekordmagasságban, 1041 centiméteres vízállással tetőzött a városnál.

A mostani fejlesztés terveit a lakosság bevonásával alakították ki - mondta a helyettes államtitkár.

Jelezte: a térségben szeptemberben egy másik nagy, 3,3 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházás is befejeződik a Hármas-Körösnél, és a jövő év közepére várható a komplex Tisza-tó projekt teljes körű megvalósítása.

Szalay Ferenc polgármester (Fidesz) arról beszélt, hogy árvíz az elmúlt években a nagy áradások ellenére sohasem következett be a Közép-Tiszán, mert a védekezőknek mindig sikerült medrében tartaniuk a vízfolyást.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a belvárosi szakaszon nyolc méter hosszan meghagyták a régi támfalat az új, 60 centiméterrel magasabb védműbe építve, emlékként a szolnokiaknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipsos: vezet a Fidesz, bővült a Jobbik és az MSZP tábora

Az Ipsos júliusi felmérése alapján a pártok sorában továbbra is a Fidesz áll az első helyen, bár csökkent a kormánypárt támogatottsága. Tovább olvasom