Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Milliárdos átcsoportosításokra készülnek a szocialisták

Eltúlzottnak találják az MSZP szakpolitikusai a kormány jövő évre tervezett költségvetési megszorításait. A szocialisták milliárdokat csoportosítanának át a közoktatás, az egészségügy és a kistelepülések javára.
A módosító javaslatok megerősítik, hogy a Pénzügyminisztérium előzetes szakmai mérlegelés nélkül nyirbálta meg a különböző közszolgáltatások állami támogatását. A korrekcióra a kormány is hajlik, a szocialista indítványok többségét támogatja, ami azt jelenti, hogy maga is lát még mozgásteret a büdzsében. A költségvetési módosító javaslatok szavazásának második fordulója hétfő estére várható a parlamentben.

Mínusz 40 milliárd: eredetileg ennyit vett volna el a pénzügyminiszter a közoktatástól az állami normatívák megnyirbálásával. A bölcsődék 45 ezer forinttal kaptak volna kevesebb költségvetési hozzájárulást egy-egy kisgyermek után. A közoktatási alapnormatíva 330 ezer forinttal csökkent volna. A pénzügyi tárca spórolt volna a fogyatékkal élő gyermekek speciális oktatásán is. Ezekkel a néhány tíz vagy százezer forintos tételekkel vonta el tulajdonképpen a kormány a pedagógusok 13. havi bérét.

A szocialisták szerint is szűkre szabta Veres

A Pénzügyminisztérium túlságosan szűkre szabta a közoktatási normatívákat, nemcsak az ellenzék, hanem a kormányzó MSZP szakpolitikusai szerint is. Tatai-Tóth András például hetedmagával nyújtott be módosító javaslatot a korrekcióra. Az állami hozzájárulások megemelése végül az önkormányzati bizottság indítványaként kerül a parlament elé, mégpedig a kormány támogatásával. Az ehhez szükséges milliárdokhoz az önkormányzatok egyéb normatíváit kell csökkenteni, miután a költségvetés sarokszámain, köztük a kiadási főösszegen már nem változtathat az Országgyűlés.

A szocialista egészségügyi lobbi is átírná

A szocialista egészségügyi lobbi is átírná a költségvetés sorait, hogy hat milliárd forinttal növelje a gyógyító-megelőző ellátások kiadásait. Az összeg csaknem felét a háziorvosok kapnák. 800 millió forint pluszpénz jutna a védőnői szolgálatra, ugyanannyi a fogászati ellátásra, feleannyi művesekezelésre és negyedannyi betegszállításra.

Két MSZP-s képviselő például úgy tartaná célszerűnek, ha a bölcsődék és az oktatási intézmények eszközeinek fejlesztésére szánt négymilliárd forintból 250 milliót a cigánytelepek felszámolására költenének. A kormány támogatja az elképzelést.

Nem támogatja viszont a kormány azt a fideszes módosító javaslatot, amely 3 milliárd forint többlettámogatást adna az önálló iskolát fenntartó falvaknak, kisközségeknek. Ahogy azzal a liberális indítvánnyal sem ért egyet a szocialista kabinet, amely nemcsak az önkormányzati óvodákban és iskolákban biztosítaná a kedvezményes étkeztetést, hanem az egyházi vagy alapítványi fenntartású közoktatási intézményekben is.

Olvasóink írták

 • 8. maci52 2008. december 08. 16:47
  „Idáig forintban loptak,ezután átcsoportosítják Dollárba,Euróba.”
 • 7. jozicsenko 2008. december 08. 10:48
  „+1: szja csökkentése, akár degressziv Szja kulcsokkal (vagyis ha többet keresel, 3 milla felett kevesebb legyen az adód: sokan inkább keresnének többet, legálisan itthon, mint ami most megy, Lsd: Kapolyi és barátai, akik a céges jövedelmükkel jobban jártak, mint az iszonyat Szja-val)
  +2: Áfa súlyozása: élelmiszerek áfája le, fogyasztási cikkeké fel, a gáz/távhő helyett a takarékosság előtérbe helyezése: nem szociális segély az olcsó gáz, hanem a kevesebb fogyasztás miatt legyen kisebb a gázszámla
  +3: adócsalás, közbeszerzés esetén az elévülés nem 5 év, hanem vagy 25, a büntetésért az aláíró teljes vagyonával felel: vagy korrektül dolgozik, vagy mehet a levesbe...”
 • 6. jozicsenko 2008. december 08. 10:43
  „3. hozzászólás klj_54 2008.12.08. 09:14 :

  1. közbeszerzés felülbírálata, pl az egyéni felelősség növelése: sokkal súlyosabb büntetés (vagy nem 5 éves elévülés, pl) ha csalok
  2. párhuzamos rendszerek megszüntetése
  3. állami cégek FB, IT tagjainak és javadalmazásuknak a maximalizálása
  4. az összes állami beruházás (akár MÁV, akár Autópálya) esetén ne legyen drágább, mint a német/horvát autópályaépítés
  5. PPP felülvizsgálata: érték alatt eladott, túl drágán szerződött munkák felülvizsgálata
  6. Strabag kizárása mindenből, magyar cégek preferálása (a vegyépszer az összes lopással együtt is harmadannyi volt, mint most)
  7. cigányság felemelése: inkább kapjanak munkát, minimálbérrel, mint szoc segélyt: aki dolgozni akar, rendbe teheti az országot: takaríthat autópálya, vasútvonal mellett (kell), aki nem, az mehet vissza a fekete gazdaságba, ahonnan most is megél”
 • 5. papaya 2008. december 08. 09:53
  „klj_54! HAT éve tart komcsilibsijeid ámokfutása,sikerült tönkretenniük az országot.Talán neked kellene leírni: mi van az Oktatással,Kultúrával,Egészségüggyel? Ja,és ,hogy miért sírnak és panaszkodnak egyre többen a komcsi nyugdíjasok?”
 • 4. achilleus 2008. december 08. 09:36
  „3-as, nézze már meg másutt Európában, sőt az USA-ban és Japánban, hogyan próbálnak kimászni a bajból!
  Hát nem úgy, ahogyan Gyurcsány és csapata!”
 • 3. klj_54 2008. december 08. 09:14
  „2. hozzászólás szegedifiú 2008.12.08. 09:13
  Te mit tennél a helyükben?
  Itt nincs tét, nyugodtan leírhatod!”
 • 2. szegedifiú 2008. december 08. 09:13
  „A szociknak magukat kellene átcsoportosítani! Ki a Parlamentből! Így tönkre tenni egy országot!”
 • 1. achilleus 2008. december 08. 08:47
  „Van ugye a bankmentő csomag 600 milliárdja, amely nem kell senkinek (csak az IMF-nek?).
  Ebből azért sok más, gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő beruházás is támogatható lenne.
  Mellesleg alkalmat biztosítani az aláírt bérmegállapodások betartására, ezzel keresletélénkítésre is.
  Egy érdekes hír! (Nemcsak a bankoknak volt rekordnyeresége tavaly!)
  "A kormány által felszabadított villamosenergia-piac az idén rekordprofitot hozott az áramszolgáltatóknak. A január 1-jére betervezett 3,5 százalékos áramdrágulás mértékét mégis kevesli az egyik cég. Az energiahivatal jövőre 20-25 százalékos áremelkedést sem tart elképzelhetetlennek."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friderikusz 100 milliót keresett Isaurával

Friderikusz Sándor (50) nem tagadja, hazai viszonylatban luxuskörülmények közt él. A róla most… Tovább olvasom