Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Milliárdos fejlesztések a debreceni orvoscentrumban

Debrecen - A Debreceni Egyetemen (DE) mintegy 30 milliárd forintos beruházás valósulhatott, illetve valósulhat meg az első és a második nemzeti fejlesztési terv keretében elnyert pályázati források felhasználásával - mondta Fésüs László akadémikus, a DE rektora az orvoscentrum kapcsolat napja elnevezésű központi rendezvényén szombaton.
Paragh György egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke ebből az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló Debreceni Egészségközpont fejlesztési projektet emelte ki, amelyhez 10,6 milliárd forint támogatást nyertek.

Utóbbi kapcsán egységes belgyógyászati intézet jön létre központi sürgősségi és intenzív osztályokkal, támogatják az élődonoros vesetranszplantáció fejlesztését, illetve a gyermekgyógyászati intenzív központ létrehozását, a súlyos égési sérültek ellátásának korszerűsítését, a fogyatékos gyerekek fogászati és szájsebészeti ellátását, valamint a központi laboratóriumi diagnosztika kialakítását is - tette hozzá a professzor.

"Az intézményfejlesztési tervekben rögzített álmaink megvalósítását a pályázatokon elnyert források teszik lehetővé" - mondta Paragh György, hozzátéve: két éva alatt a centrum 2,2 milliárd forint önrészt biztosít a beruházásokhoz.

Kiemelte azokat az innovatív kutatói csoportokat, amelyek a gyakorlatban mielőbb hasznosítható kutatási programokon dolgoznak: az őssejt és génterápia alkalmazási lehetőségein, a nagy populációkat érintő bőrbetegségek kutatásán, a meggymag gyógyászati hasznosításán, valamint új típusú gyógyszerfejlesztéseken.

Paragh György tájékoztatása szerint az ötödik alkalommal megrendezett kapcsolat napján 34 szakmai program keretében tekintik át a gyógyítás-kutatás-oktatás időszerű kérdéseit. Ezek keretében szombaton együttműködési megállapodást írtak alá a DE és az Ungvári Egyetem fogorvostudományi kara, s áttekintették a debreceni sugárterápiai tanszék és a nagyváradi kórház közös projektjeit.

A találkozón megrendezték a gyermek-, a bőr-, a szülés- nőgyógyász és a tüdőgyógyászok szakmai napját.

Utóbbi kapcsán Szilasi Mária, a helyi tüdőklinika igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a hazai tüdőgyógyászok felkészültek az újtípusú influenzával összefüggő, illetve a TBC-s megbetegedések kezelésére.

A hazai szűrő- és gondozói hálózat alkalmas arra, hogy megelőzze, illetve kezelje az esetleges tömeges megbetegedéseket - tette hozzá Hajdú-Bihar megye tüdőgyógyász szakfőorvosa.

Országosan egyedülálló kezdeményezésről számolt be a kapcsolat napján Jenei Attila, a DEOEC nemzetközi oktatási központjának igazgatója. Tájékoztatása szerint 45 millió forint támogatást nyertek az egyetemi oktatók magas szintű angol nyelvtudásának fejlesztésére.

Jelenleg hazánkban semmi nem motiválja továbbképzésre az angol nyelven tanító egyetemi oktatókat, ezért is jelentős az új kezdeményezés - tette hozzá, megjegyezve: Debrecenben 23 éve folyik angol nyelvű orvosi oktatás, de a képzés egyre több területén van szükség angol nyelven jól kommunikáló, előadó és számon kérő oktatókra.

Jenei Attila elmondta azt is: az Amerikai Egyesült Államok területén kívül egyedül a debreceni orvoscentrumban van lehetőség az amerikai orvosi munka ellátásához elengedhetetlen "USMLE"-tanfolyam - felkészítés végzett külföldi orvostanhallgatók számára az orvosi diploma amerikai akkreditálásához szükséges vizsgára - elvégzésére.

Ezen a területen a DEOEC a jövőben szeretne az amerikai képzés európai centrumává válni - tette hozzá az igazgató.

Olvasóink írták

 • 4. Lutetia 2010. február 22. 13:09
  „Pardon, 30 milliárdos.”
 • 3. Lutetia 2010. február 22. 13:08
  „A cikkből nem derül ki, hogy jön ki az a 30 milliós nagy összeg. Én úgy tudom, hogy az elnyert összeg egy tekintélyes része egy nagy gyógyszercég és a Debreceni Egyetem együttműködési megállapodásának köszönhetően lett Debrecené. Ez az együttműködés (és a vele járó nagy összeg) először az SZTE orvoskarának lett felajánlva, de a szegedi ÁOK illetékese elügyetlenkedte a tárgyalásokat, így nem a mienk lett a forrás. :(”
 • 2. rozator 2010. február 20. 20:41
  „A kommunista kormány alatt!”
 • 1. nagy567 2010. február 20. 20:06
  „Na végre van egy jó hír is!!! Látszik hogy Debrecen nem kommunista város,fejlődik!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy balesethez tartó tűzoltóautó Budapesten

Budapest - Felborult egy balesethez tartó tűzoltóautó a főváros X. kerületében szombat délután -… Tovább olvasom