Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Milliárdos fővédvonal-fejlesztéseket előkészítése zajlik Szolnokon

Összesen több mint ötmilliárd forintba kerül az a két töltésfejlesztési beruházás, melynek előkészítése félidejéhez érkezett Szolnokon - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság projektfelelőse hétfőn.
A beruházások előkészítésére tavaly nyert 180, illetve 120 millió forint EU-s pályázati forrást az igazgatóság, a programok előkészítése egy éve kezdődött és várhatóan jövő őszig tart majd – mondta Fazekas Helga.

A remélt uniós támogatás elnyerése esetén 2011-ben indulhatnak el az érintett szakaszokon a munkagépek és 2013 végére fejeződhet be a kivitelezés.

Az egyik szakasz a Köröszugban a hármas Körös jobb parti fővédvonalát érinti Csongrád és Szelevény között, mintegy 8,5 kilométeren, illetve Mesterszállás térségében további 2,3 kilométer hosszon. Itt elsősorban a gátak magassági, keresztmetszeti és állékonysági szempontból történő megerősítésére van szükség – fogalmazott a szakember, aki szerint a legnagyobb gondot ezen a területen a korábbi árvízvédekezések során az okozta, hogy nem megfelelő a töltések vízzárósága.

E hiányosság kiküszöbölése mellett azonban átlagosan 60 centiméter és egy méter közötti magasítás, továbbá helyenként a körülbelül öt méter magas gátkorona kerékpárúttá történő kiépítése is szerepel az elképzelésekben.

A másik projekt a megyeszékhely belterületére vonatkozik, ahol a Tisza iparterület mögötti, jobb oldali fővédvonal-szakaszán a papírgyártól a város határáig a köröszugihoz hasonló töltéserősítést terveznek. E szűk öt kilométeren a gát nyomvonalának korrekciója is elképzelhető – tette hozzá a projektmenedzser.

Fazekas Helga szerint azonban a legizgalmasabb feladatnak a másik szolnoki szakasz, a Tisza-parti sétány Zagyva hídtól a vízirendőrségig tartó bő egy kilométernyi részének átalakítása és az itteni támfal megerősítése ígérkezik, mert ide egy tervező iroda nem csupán a vízügyesek számára használható, de városképi szempontból is megfontolandó tanulmánytervet készített.

A terv szerint szabadtéri színpad, kézművespiac, szabadstrand, úszóhajókból álló szórakozónegyed, szabadtéri edzőterem, sportpályák, vagy éppen a védvonallal egybeépített multifunkciós pavilon is lehetne itt. Erre azonban nem jut pénz a pályázatokból, melyeket – a köröszugi projekt esetén 3,1, míg a szolnoki beruházás kapcsán 2,2 milliárd forint támogatási igénnyel - várhatóan 2010-ben nyújt be a KÖTI-KÖVíZIG a két töltésfejlesztési projekt megvalósítására.

A megyeszékhely önkormányzata viszont lát fantáziát a tanulmányterv bizonyos elemeinek megvalósításában, így azok a későbbiekben akár a városfejlesztési beruházások részeként meg is valósulhatnak - vélekedett Fazekas Helga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-frakció: nem nyugodtak meg a kedélyek a fővárosiak miatt

Az MSZP országgyűlési frakciójának hétfői ülésén szóba került a fővárosi pártvezetés alkalmassága a… Tovább olvasom