Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Milliárdos Nógrád megye költségvetési hiánya

Nógrád megye önkormányzatának legjelentősebb bevételi forrása, az illetékbevétel tervezhetetlenné vált - közölte a megyei elnök.
Egymilliárd forint működési hiánnyal számol Nógrád megye önkormányzata az idei esztendőben, emiatt a tervezetthez képest legalább 5%-os kiadáscsökkentésre kérték a megyei fenntartású intézmények vezetőit - jelentette be Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Nógrád megye önkormányzatának legjelentősebb bevételi forrása, az illetékbevétel tervezhetetlenné vált - közölte a megyei elnök. Mint mondta, költségvetésüknek tavaly még másfél milliárd forintot hoztak az illetékbevételek. Az idén ennek 87%-át tervezték, csakhogy a 20 millió forintnál kisebb ingatlanértéknél az örökösödési illetékre már nem számíthatnak. Ráadásul az ingatlanpiac leállása miatt az ingatlancserék utáni illetékbevételük is töredéke a tavalyinak, s emellett az átengedett szja 3%-os bevételnövekedését kivéve, az összes állami normatíva csökkent a tavalyi évhez képest.

A Nógrád megyei önkormányzat a 2008-as évet folyószámla és munkabér-hitellel zárta. Hiányfaragást a közgyűlés elnöke szerint csak a feladat-ellátási kör szűkítésével, illetve az intézmények szolgáltatási színvonalának csökkentésével tudnak elérni. Az intézményvezetőknek március 20-ig kell a megszorító intézkedések tervét elkészíteni.

A nógrádi önkormányzat próbálkozott ingatlaneladásokkal is, ám sem a balatonföldvári üdülőre, sem a salgótarjáni tüdőgondozó épületére, sem a felsőpetényi kastélyra nem akadt egyetlen ajánlattevő sem. Nógrád megye önkormányzata tavaly bocsátott ki 1,5 milliárd forint értékben kötvényt, újabb kibocsátásra azonban nem készülnek - közölte a Független Hírügynökséggel Becsó Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-gyilkosság: újabb gyanúsítottat fogtak el

A veszprémi Cozma-gyilkosság harmadik gyanúsítottjának ügyvédje tudja, miért történt a halálos végű… Tovább olvasom