Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Milliárdos veszteségek állami cégeknél?

Három állami erdőgazdaságnál valószínűsíthető, hogy akár óriási veszteséget szenvedhetnek el szabálytalanul megkötött devizaügyletekkel.
Három állami erdőgazdaságnál valószínűsíthető, hogy akár milliárdos nagyságrendű veszteséget szenvedhetnek el szabálytalanul megkötött devizaügyletekkel, ezek ügyében rövidesen büntető- és polgári jogi lépések lesznek - mondta el csütörtökön Tátra Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Az ügyletek ugyanazok, mint ami pár hete a HungaroControlnál pattant ki: a forint euróval szembeni erősödésére spekuláltak, de ennek éppen a fordítottja történt 2008. végén, óriási veszteséget vetítve előre az ügyletek majdani lezárásakor. Az egyik erdőgazdaság csaknem egész vagyonát banki jelzálog terheli.

Csütörtökön lezárult a vizsgálat a Bakonyerdőnél történt úgynevezett árfolyamfedezeti ügyletekről. Ennek lényege az, hogy nagy mennyiségű pénzzel kötöttek szerződést banknál, arra számítva, hogy a forint euróval szembeni árfolyama erősödni fog, tehát nyereséggel szállhatnak ki az ügyletből. A 250 alatti kurzus azonban éppen fordítva változott 2008. vége felé, a forint nagyarányban gyengült, ekkor újabb fedezetet kellett adnia az erdőgazdasági cégnek, aminek fejében jelzálog került vagyonára, végül csaknem az egészre (az erdőt kivéve). Az MNV gyanú alapján négy ilyen társaságnál rendelt el vizsgálatot, és az eddigiek alapján megalapozott a gyanú arra, hogy háromnál a belső szabályzatot megszegve kötötték meg ezeket a szerződéseket, amelyek közül milliárdos nagyságrendben vannak még le nem zárt ügyletek, van, amelyik csak 2013-ban zárul le, a tényleges kár akkor állapítható meg - mondta Tátrai Miklós. A Bakonyerdő ügye két hét múlva kerül a Nemzeti Vagyontanács elé, ezután indítják el a polgári és büntetőjogi eljárásokat.

Ugyanilyen botrány pattant ki néhány hete az állami tulajdonú légiforgalmi irányító HungaroControlnál, amelynek vezetőjét menesztették is. Eredendően nem rossz az ötlet, hogy a nagy exportárbevételű állami cégek ilyen ügyletekbe bocsátkozzanak, de amekkora kockázatot vállaltak, azt tiltják a belső szabályok - derült ki az MNV vezetőjének szavaiból. Évek óta csinálták ezt, eddig néhány milliós nyereséggel. Megállapították a vizsgálatkor, hogy a szerződések egyoldalúan a bankoknak előnyösek, nem tartalmaznak veszteségplafont, és a tájékoztatás részükről hiányos volt. Négy bank vett részt ezekben az ügyletekben, a jelek szerint szakosodtak az állami társaságokra, szinte ugyanaz a néhány üzletkötő végezte a munkát. Az MNV jogászai szerint van esély arra, hogy sikeresen támadják meg a szerződéseket, de akár peren kívül egyezzenek meg a bankokkal - mondta Tátrai.

Ellentmondásosak a jogszabályok a különféle állami beosztásúak fizetésének nyilvánosságáról - mondta Tátrai Miklós Szilvásy György ügye kapcsán. Szilvásy hétfő óta az MNV humánpolitikai és koordinációs főigazgatója, hozzá tartoznak a biztonsági és logisztikai feladatok is. Balsai István (Fidesz) sajtótájékoztatón követelte a fizetés nyilvánosságra hozatalát és választ arra, miért nem pályázaton választották ki. Tátrai Miklós elmondta, hogy az MNV Zrt.-nek nincs pályáztatási kötelezettsége, Szilvásy pedig a cég harmadik vezetői vonalában van, márpedig egy minisztériumi főosztályvezető fizetése sem nyilvános, bírósági ítéletek is eddig csak az első számú vezetők esetében mondták ki ezt. Mindezek alapján az MNV álláspontja az, hogy Szilvásy György jövedelme személyiségi jogi védelem alatt áll. Annyit árulhatnak el, hogy elődjével azonos feltételekkel szerződtették az állás megüresedése után.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2009. április 26. 18:33
  „Mi az a milliárd? Semmi :D Egy éves bérezése a felső 10nek :D Más pénzével a legjobb játszani, hehehe :D”
 • 4. flexsnake 2009. április 26. 18:33
  „Mi az a milliárd? Semmi :D Egy éves bérezése a felső 10nek :D Más pénzével a legjobb játszani, hehehe :D”
 • 3. comet 2009. április 23. 18:26
  „az a kisebb baj ha valki hülye. Nagy baj akkor van ha dolgozni kezd.
  Annyi botrány ami Fletó dilettáns de gátlástalanul fosztogató csapatát kíséri korábban elképzelhetetlen volt. És valószínű hogy csak a jéghegy csűcsát látjuk. Ezt a törvénytelenül hatalmon levő szélhámos bagázst el kell távolítani, nem szabad megvárni a jövő tavaszt.
  Az hogy már Brüsszel ill. IMF irányítja az országot csak fékezi a pusztításukat megakadályozni nem tudja.”
 • 2. KamuNeni 2009. április 23. 18:13
  „Aki nem ert a commodity markethoz az igy jar. Nagyon rizikos egyebkent is es csak akkor szabad jatszani ha van olyan penz ami nem kell a mindennapi megelheteshez.”
 • 1. Mathiasking 2009. április 23. 17:33
  „Fut a patkány a süllyedő hajóról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Porcelánhamisítók buktak le

Porcelánhamisító bandát lepleztek le a Veszprém megyei rendőrök. A hamis herendiket az Egyesült… Tovább olvasom