Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Milliókat nemzetközi kapcsolatokra

Több mint 40%-kal kevesebb pénz jut Győrben nemzetközi kapcsolatokra ebben az évben.
Győr kivételével a megye valamennyi nagyobb városa legalább annyit költ idén nemzetközi kapcsolatokra, mint tavalyAz összegek 600 ezer és 10 millió forint között szóródnak. Több mint 40 százalékkal kevesebb pénz jut Győrben nemzetközi kapcsolatokra ebben az évben a tavalyinál. A mostani költségvetésben az általános megszorítások jegyében 10 millió forintot különítettek el ilyen célra, míg 2004-ben 16,9 milliót költöttek el.

A megelőző esztendőkben 15 millió forint volt a jellemző. Gyulai Péterné, a városháza EU- és nemzetközi referense a Kisalföldnek elmondta: a tavalyi összegben az európai uniós csatlakozás ünnepi eseményei is benne vannak. A keret nagy része civil és szakmai programokra megy el. „A legkevesebbet a vezetők utaznak" – tette hozzá a szakember.

Sopronban Győrhöz hasonlóan 10 millió forintot fordítanak nemzetközi kapcsolataikra, a különbség az, hogy az összeg tavaly még csupán 9,4 millió volt. Németh Éva önkormányzati referens elmondta: a pénzből leginkább a testvérvárosi programokra költenek, ami nemcsak utazást, hanem vendégek fogadását is jelenti. A városvezetés arra törekszik, hogy a lakók is kijussanak a partnertelepülésekhez, így tavaly az óvodáktól a romániai Meggyesen, a középiskoláktól Finnországban jártak. Ezenfelül az önkormányzat további kétmillió forintjára a helyi civil szervezetek pályázhatnak ugyancsak a testvérvárosi kapcsolatok ápolására.

A másik három nagyobb megyei város ennél kevesebbel kénytelen beérni. Mosonmagyaróváron a tavalyi és az idei összeg megegyezik: 1,9 millió forint. Ebből zömmel a testvérvárosi kapcsolatok ápolására jut, csakúgy, mint Kapuváron, ahol 2004-ben 500 ezer forint szerepelt a rubrikában, idén 600 ezer.

Csornán tavaly 1 millió forintot költöttek nemzetközi kapcsolatokra, és idén is ennyit terveznek. Harsányi Ernő jegyző lapunknak elmondta, az összeg csalóka, mert rendszerint pályázatokon is nyernek pénzt. Ennek révén tavaly egy önkormányzati dolgozó és egy képviselő a hollandiai
Heumenben tanulmányozhatta az ottani egészségügyi rendszert, valamint a csatlakozás emlékezetessé tételére is megítélt az állam 1,4 milliót. A rábaközi város sajátos rendszert működtet: a testvérvárosi kapcsolatokat egy civil szervezet, az Európai Kapcsolatok Egyesülete fogja össze.
H. G.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szeretjük a bókokat

Nem tudunk bókolni, és bizalmatlanok vagyunk az elismerések hallatán. A dicséret teljesítményfokozó hatásáról, valamint a nyelv és a szemléletmód kölcsönhatásáról Barát Erzsébet nyelvésszel, kultúrakutatóval beszélgettünk. A kultúrakutató szerint elgondolkodtató, hogy váratlan dicséret hallatán többnyire felébred a gyanakvásunk... Tovább olvasom