Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 29. szombat - Beatrix, Erna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Milliókat rabolt: életfogytiglanra ítélte Matolcsit Mesterházy

Milliókat rabolt: életfogytiglanra ítélte Matolcsit Mesterházy

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték első fokon azt a sümegi férfit, aki 2010 nyarán hét esetben rabolt ki vagy próbált meg kirabolni pénzintézeti fiókokat.

mti - 2012.02.14. 15:48
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék kedden első fokon azt a sümegi férfit, aki 2010 nyarán hét esetben rabolt ki vagy próbált meg kirabolni nyugat-dunántúli pénzintézeti fiókokat.

A férfi az első olyan, erőszakos cselekményt elkövető vádlott Zalában, aki ellen az úgynevezett három csapás elve alapján hoztak ilyen súlyú ítéletet.

A 44 éves Matolcsi Lászlót a bíróság egyebek mellett több rendbeli, jelentős értékre, fegyverrel, folytatólagosan elkövetett rablás, valamint annak kísérlete és előkészülete miatt, továbbá a személyi szabadság hét esetben - ebből kétszer fegyveresen - elkövetett megsértésének bűntette miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre, valamint 7,4 millió forint értékű vagyonelkobzásra. Büntetéséből a férfi a nem jogerős ítélet szerint a legkorábban húsz év múltán szabadulhat feltételesen.

A több pénzintézeti rablással vádolt Matolcsi László hallgatja, amint Mesterházy István bíró ítéletet hirdet a Zalaegerszegi Törvényszéken. A 44 éves sümegi férfit, aki 2010 nyarán hét esetben rabolt
A több pénzintézeti rablással vádolt Matolcsi László hallgatja, amint Mesterházy István bíró ítéletet hirdet a Zalaegerszegi Törvényszéken.
Fotó: MTI/Varga György  

A rabló összesen 22,5 millió forintnyi készpénzt zsákmányolt Somogy, Zala és Vas megyében - a pénz nem került elő -, volt, ahonnan a biztonsági őr vagy a fiók alkalmazottjának határozott fellépése miatt elmenekült. Az általa megkárosított takarékszövetkezeteknek összesen mintegy 15 millió forintot kell megfizetnie az ítélet jogerőre emelkedése után.

Az előzményeket ismertetve a Mesterházy István bíró felidézte: a férfi a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezeti fiókban kétszer is járt 2010 nyarán. Először június 23-án, amikor fegyvernek látszó tárggyal fenyegetőzve összesen 5,5 millió forintot és 550 eurót szerzett. Alig egy hónappal később ugyanilyen módszerrel 6,4 millió forintot és 880 eurót zsákmányolt ugyanebből a fiókból.

A férfi ugyancsak egy hónapos különbséggel, szintén kétszer járt Gyenesdiáson, az ottani takarékszövetkezeti fiókban. Július 6-án a két dolgozót ugyancsak a földre fektette, majd egy hátsó helyiségbe zárta őket, hogy a pénztárból és a széfből magához vett 9,2 millió forintnyi készpénzzel el tudjon menekülni.

Augusztus 16-án megint rablási szándékkal tért be a pénzintézetbe, de az ajtó mögül előugró biztonsági őr a fegyverét kirántva felszólította, hogy dobja el a pisztolyt. A férfi nem engedelmeskedett, mire az őr a riasztófegyverével a támadó felé lőtt. A rabló ezután kiszaladt a helyiségből, s amikor a biztonsági őr utolérte, ráfogta a fegyvert azzal a fenyegetéssel, hogy lelövi, ha nem hagyja futni. A támadó ezek után autóval elmenekült a helyszínről.

Alig két héttel korábban Alsópáhokon, az ottani takarékszövetkezet alkalmazottja kényszerítette menekülésre a támadót.

A sümegi férfi utoljára augusztus 19-én Zalaszentivánon és Jánosházán próbált pénzt szerezni, de a zalai településen lévő pénzintézeti fiók belső ajtajának elektronikus zárját - látva a férfi szándékát - az alkalmazottak reteszelték, így nem jutott be. A Vas megyei Jánosházán a takarékszövetkezet két alkalmazottját azonban a fiók mellékhelyiségébe zárta, majd 950 ezer forinttal távozott, de a rendőrök még aznap elfogták.

A bíró jelezte, hogy a tárgyalás során Matolcsi László csupán az alsópáhoki és a gyenesdiási rablási kíséretet ismerte el, de azok kapcsán is többször azt állította, mások fenyegetéssel vették rá a bűncselekmények elkövetésére. Családja védelmére hivatkozva többszöri kérdésre sem kívánta megnevezni azt a két embert, akikről azt állította, hogy a velük szemben fennálló tartozásai miatt kényszerítették a rablásokra.

Matolcsi László az az első olyan, erőszakos cselekményt elkövető vádlott Zalában, aki ellen az úgynevezett három csapás elve alapján hoztak ilyen súlyos ítéletet. Fotó: MTI/Varga György
Matolcsi László az az első olyan, erőszakos cselekményt elkövető vádlott Zalában, aki ellen az úgynevezett három csapás elve alapján hoztak ilyen súlyos ítéletet.
Fotó: MTI/Varga György

Azt is mondta: a támadások idején a megbízói fizették a bérelt kocsikat, amelyekhez ők adtak más autóról származó rendszámot is, és ha sikerül a két bankrablási kísérlet, a pénzt teljes egészében oda kellett volna adnia nekik.

Az indoklás során elhangzott: a férfi hosszú ideje nem dolgozott, számos helyről kért kölcsönöket, ugyanakkor költekező életmódot is folytatott. A bíró a vádlottat úgy jellemezte, hogy etikai kontroll és önkorlátozás nélkül sodródik, befolyásolható, nincs kellő önkontrollja és empátiája.

Matolcsi László ítéletének indokolásában az áll: a büntető törvénykönyv 2010 nyarán hatályba lépett módosítása után is követett el bűncselekményeket. Az erőszakos, fegyveres cselekmények miatt a bíróságnak mérlegelés nélkül életfogytig tartó szabadságvesztést kellett kiszabnia, miután legalább három eset után az úgynevezett három csapás elve az irányadó.

A férfi az ítéletet és indokolását mindvégig nyugodtan hallgatta, a meglepődés jeleit sem mutatta, de védőjével együtt részben felmentésért, részben enyhítésért fellebbezett.

Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az ítélethirdetés kapcsán az MTI érdeklődésére elmondta: nincs statisztika arra vonatkozóan, hogy milyen indokkal születnek bírósági ítéletek. Az elkövetőkkel kapcsolatos nyilvántartások alapján azonban nagy valószínűséggel állítható, hogy ez az első súlyos zalai ítélet, amelyet a három csapás elvének figyelembe vételével hozott meg a bíróság.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 12 hozzászólás
Moderálásra küldöm 12. bambinaXX 2012.02.16. 02:29

5! :D

Moderálásra küldöm 11. USB 2012.02.15. 12:28

Az Msz(m)p-nek soha nem is volt humora,vagy csak ők tudtak rajta nevetni, miközben kivillant az az 1 drb foguk elöl.

Moderálásra küldöm 10. Horthyszobor 2012.02.15. 10:03

Nézem a cikk címét, mi van? Ez nem főcím? Elolvasom és rájövök elgurult a gyógyszer...

Moderálásra küldöm 9. maci53 2012.02.15. 08:21

Itt tényleg "nincs" demokrácia,sajtószabadság ha így lehet gyalázni a minisztert egy balodali ujságban.

Moderálásra küldöm 8. 267222 2012.02.15. 06:56

No ekkora baromságot.Gratulálok a fő maffiózónak a "három csapásért"Én akkor most nyugodtan feldarabolhatok
valakit,eláshatom,jegesbe is tehetem.Kapok 10-15 évet.Röhej ill.tragédia.Ennyit ér az emberi élet????Most már tudjuk ill.tudtuk is.Lásd a 47 000 ft-t.

Moderálásra küldöm 7. booo 2012.02.15. 05:40

Na, végre egy rendes, alapos cikk a DM-ben!
Öröm az ilyet olvasni!
A Matolcsi-Mesterházy párhuzam kifejezetten tecccccik! :-))

Moderálásra küldöm 6. Queenmargareth 2012.02.15. 03:59

hát mert nem értem a 3-ast és a cikket.

Moderálásra küldöm 5. deszkás 2012.02.14. 19:26

MARGÓ! Ne fárasszál.

Moderálásra küldöm 4. Queenmargareth 2012.02.14. 18:22

ez nem 47000-es matolcsy, vagy igen?

Moderálásra küldöm 3. jozko 2012.02.14. 17:45

No de kérem - Mesterháty /Attilla/ nem jogász, hanem közgazdász.
Úgy emlékszem, talán doktori címe is van - sport doktori- de az utóbbi időkben ez a "sportorvosi" doktorátus
egyre neccesebb...legalább is vezető ?? politikusoknál....

Meg aztán a Matolcsi ügy bizonyítási szakban van - tegnap óta.
Tegnap nyomott a kezébe Gúr Nándor 47 000 Ft-ot, hogy bizonyítsa be, megél-e belőle?!
/ezt írja az újság/

A "bíróság" egyelőre ítélethozatalra visszavonult /menetelt/.


12 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...